ΓΙΑΝΝΕΝΑ| ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/12, 6μ.μ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

13 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

Δεκατρία χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2008 από το όπλο του ειδικού φρουρού Κορκονέα, το σύστημα θυμάται την εξέγερση του ΄08 και συνεχίζει να οπλίζεται απέναντι στην προοπτική των μαζικών αγώνων. Με αφορμή την δολοφονία, η νεολαία ξεχύθηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους της χώρας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και την συνολική πολιτική του συστήματος που τσάκιζε κάθε δικαίωμα σε σπουδές, εργασία, ελευθερίες και ζωή. Μετά από δεκατρία χρόνια, η νεολαία βρίσκεται ξανά μπροστά στην οξεία επίθεση του συστήματος, που με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, βρήκε την ευκαιρία να καταστρατηγήσει οποιαδήποτε κατάκτηση έχει απομείνει στον εργαζόμενο λαό.

Στην περσινή επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, η κυβέρνηση και το σύστημα χτύπησαν μία σειρά συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την χώρα, προβαίνοντας σε συλλήψεις, διώξεις και απαγορεύσεις διαδηλώσεων. Δεκάδες αγωνιστές σύρθηκαν σε πολιτικές δίκες και καλέστηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για την συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Από εκεί και πέρα, πλήθος νομοθετικών διατάξεων και μέτρων οξύνουν την πολιτική της φασιστικοποίησης: κηρύσσουν παράνομη την απεργία, χτυπούν τα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα της νεολαίας στα Πανεπιστήμια και το Άσυλο των λαϊκών αγώνων, λειαίνουν το έδαφος για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Όσο το πολιτικό πλαίσιο γίνεται πιο αντιδραστικό και ασφυκτικό, τόσο το σύστημα ξεκαθαρίζει ότι κάθε προσπάθεια αντίστασης και διεκδίκησης από την πλευρά της νεολαίας και του λαού, θα έρχεται αντιμέτωπη με την κρατική τρομοκρατία και καταστολή.

Στον απόηχο του ψηφισμένου νόμου Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει νέο Νόμο-Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Σκοπός είναι η πλήρης εναρμόνιση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από απλήρωτη εργασία, χτύπημα του 8ώρου, μισθούς πείνας, ανεργία, εργοδοτική αυθαιρεσία και «εργατικά ατυχήματα». Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, προσπαθούν να διαμορφώσουν μία παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, στην οποία τα παιδιά από φτωχές-λαϊκές οικογένειες δεν θα έχουν καμία θέση. Μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που πέταξε ένα τρομακτικό αριθμό μαθητών από τα πανεπιστήμια, ο νέος νόμος-πλαίσιο Κεραμέως φέρνει κύμα συγχωνεύσεων και λουκέτων και χτυπάει χιλιάδες φοιτητές που θα βρεθούν εκτός ή με πτυχία κατηργημένων τμημάτων. Με εργαλείο την αξιολόγηση από την φορείς της ΕΕ, η παρέμβαση του ξένου κεφαλαίου στα προγράμματα σπουδών οξύνεται, ενώ μένει να κριθεί πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η συρρίκνωση που επιδιώκουν με τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης και της φτώχειας χρειάζεται εκείνη την νεολαία που θα αποτελέσει τους πειθήνιους και ευέλικτους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην παραγωγή. Διαμορφώνουν τις πιο μαύρες συνθήκες ζωής και εργασίας και, απέναντι στην προοπτική της συγκρότησης αντιστάσεων και διεκδικήσεων, προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή που πάει να υψωθεί. Για αυτό χτυπούν τον εργατικό συνδικαλισμό και ποινικοποιούν τους αγώνες με τον νόμο Χατζηδάκη. Για αυτό θεσμοθετούν Πανεπιστημιακή Αστυνομία και πειθαρχικές διώξεις στις σχολές με τον νόμο Κεραμέως. Φοβούνται τη νεολαία γιατί ξέρουν ότι, όταν βγει μαζικά στους δρόμους και παλέψει για τα δικαιώματα που της τσακίζουν, μπορεί να ανατρέψει την πολιτική τους!

Η πολιτική που τότε όπλισε το χέρι του Κορκονέα και εξακολουθεί να το κρατά οπλισμένο, είναι η ίδια η πολιτική που σήμερα οξύνεται και δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταστρατηγεί κάθε ελευθερία, κηρύσσοντας παράνομες τις απεργίες, συκοφαντώντας και καταργώντας το λαϊκό άσυλο αγώνων προσπαθώντας να εμπεδώσει την κυριαρχία της αστυνομοκρατίας. Η νεολαία στην σημερινή συγκυρία έχει καθήκον να κρατήσει ζωντανό το αγωνιστικό νήμα του Δεκέμβρη και να αναπτύξει εστίες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην επίθεση που εξελίσσεται σε κάθε πτυχή της ζωής.

Σχόλια