Για την Καταστατική Συνέλευση στην Ψυχολογία!

Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.

ΔΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι γενικές συνελεύσεις, τα ΔΣ είναι όργανα πάλης! Γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εκφράζουν ενιαία και πολιτικά την πάλη τους. Ιδιαίτερα τώρα που η επίθεση απέναντι μας καλπάζει είναι αναγκαία η αγωνιστική απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ίδρυση συλλόγου και στη σχολή μας. Με αυτό το στόχο κινηθήκαμε ως Αγωνιστικές Κινήσεις και στη λογική της κοινής δράσης καλέσαμε σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις συνέλευση φοιτητών με θέμα την ίδρυση συλλόγου.

Στην προσπάθεια για καταστατική συνέλευση και ακόμη περισσότερο στη διαδικασία που έγινε την περασμένη Παρασκευή φάνηκαν δυο αντίθετες πολιτικές απόψεις. Η δική μας αναγνώρισε την ανάγκη της πολιτικής  ζύμωσης μέσα στη συνέλευση (για το περιεχόμενο συγκρότησης του συλλόγου) και την προσπάθεια μέσα από κινήσεις να διευρυνθεί το ολιγομελές δυναμικό (περίπου 20 άτομα) σε επόμενη διαδικασία ώστε να αντιστοιχηθεί καλύτερα με τη μαζικότητα του συλλόγου. Η δεύτερη άποψη έβλεπε την ίδρυση του συλλόγου μέσα από μια νομική- τεχνική διαδικασία η οποία αντλεί τη νομιμοποίηση της από τους νόμους και τα δικαστήρια του αστικού κράτους και για την οποία αρκούν κάποιοι που θα τη προχωρήσουν. Κύριος εκφραστής αυτής της άποψης ήταν τα ΕΑΑΚ «χρησιμοποιώντας» και αγνές προθέσεις ενός δυναμικού που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης συλλόγου.

Θεωρούμε πως κάποια ζητήματα είναι πολύ σοβαρά ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο συνδικαλισμός  είναι στο στόχαστρο του κράτους και της κυβέρνησης. 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως μια συνέλευση που θέλει να είναι καταστατική ενός συλλόγου δεν την απασχολεί ως πρώτο ζήτημα η μαζικότητα. Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ότι όλη η διαδικασία κινούνταν σε προαποφασισμένη κατεύθυνση. Η παρουσίαση ενός καταστατικού που διαμόρφωσε και ενέκρινε ένας δικηγόρος (!) λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους του κράτους (προφανώς και του ν. Κεραμέως) είναι αντιδραστική βάση για τη δημιουργία συλλόγου που βασικό της πρώτο μέλημα θα έπρεπε να είναι η αντιπαράθεση με αυτούς τους νόμους. Δεν είναι τυχαίο, ούτε λαθάκι - που «θα διορθωθεί σε επόμενη αναθεώρηση καταστατικού»  όπως ήταν η χαρακτηριστική απάντηση - προσπέρασμα για κάθε ζήτημα  ότι στο καταστατικό που έγραψε ο δικηγόρος και μας παρουσίαζε ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΚ για ψήφιση δεν απέκλειε τα σώματα ασφαλείας από μέλη συλλόγου, προέβλεπε διατάξεις του ν Κεραμέως για ενιαία ψηφοδέλτια, κλειστά ΔΣ και δεν υπήρχε κουβέντα για άσυλο και πολλά άλλα. 

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα δεν νομιμοποιήσαμε μια διαδικασία που αντί για σύλλογο εργαλείο πάλης διαμορφώνει δεδομένα που οι φοιτητές θα βρουν μπροστά τους στην προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων. Πιστεύουμε πως όρος για την συγκρότηση συλλόγου είναι το άνοιγμα όλων αυτών των ζητημάτων στο σύνολο των φοιτητών του τμήματος Ψυχολογίας.

Οι φαστ τρακ διαδικασίες για να καταλήξει η συνέλευση αυτή σε επικύρωση του καταστατικού φανέρωσαν την εκλογική πρεμούρα της ΕΑΑΚ για να προλάβει όπως όπως τις εκλογές στις 18 Μαΐου. Ήδη  παρουσιάζει το «ανοιχτό!» ψηφοδέλτιο της στη σχολή. Τόσο σοβαρά ασχολούνται με το ζήτημα που πέρα από οδηγίες νομικές αυτός ο σύλλογος που «είναι υπό ίδρυση» ήδη παρακάμπτεται αφού για να αποφασίσει εκλογές δεν καλείται ούτε καν μια δική του διαδικασία μέσω συνέλευσης για να ετοιμαστούν αυτές! Μόνο που ένας σύλλογος δεν μπορεί να συγκροτηθεί να εκφράσει και να παλέψει με όρους απλά μιας σφραγίδας και αυτό δεν είναι κάτι που προσπερνιέται.


Το ζήτημα όμως παραμένει. Η οργανωτική και συνδικαλιστική υπόσταση του κινήματος δεν προκύπτει με την αποδοχή του αντιδραστικού νομικού πλαισίου. Η δημιουργία συλλόγου όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχτεί τα χτυπήματα που προωθούνται σε δικαιώματα αλλά πρέπει να αποτελέσει όρο συγκρότησης αγώνων για την αντιμετώπιση αυτών των χτυπημάτων. Στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τέτοιους όρους μέσα στη σχολή μας.

Σχόλια