Όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη! Όλοι στη διαδήλωση Παρασκευή 21/5, 7 μ.μ., Περιφέρεια!

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχει αποκαλυφθεί η πλήρης αδιαφορία του καπιταλιστικού- ιμπεριαλιστικού συστήματος για την ανθρώπινη ζωή. Η κυβέρνηση ενώ επιρρίπτει συνεχώς τις ευθύνες της στον λαό, δεν έχει μεριμνήσει ώστε να παρέχεται η αναγκαία πρόληψη και περίθαλψη σε όλους. Αντ’ αυτού έχει περάσει μία σειρά νόμους ώστε να καταργήσει δικαιώματα σε σπουδές, δουλειά και ελευθερίες. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε δει να διαμορφώνονται όλο και χειρότεροι όροι εργασίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ εφαρμόζεται σε πολλούς κλάδους η τηλε-εργασία που αφήνει ευάλωτους τους εργαζόμενους και κάνει λάστιχο το ωράριο. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12/05 έρχεται να καταργήσει ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα!

Πρόκειται για ένα βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο. Καταργεί το πενθήμερο οχτάωρο, αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες, καταργεί την Κυριακάτικη αργία για ακόμα περισσότερους κλάδους, χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις  και προωθεί την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου με το αφεντικό του, ενώ δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην ασφάλιση και τις συντάξεις. Δίνεται έτσι το ελεύθερο στην εργοδοσία να ξεχειλώνει το ωράριο εργασίας και να ξεζουμίζει στο έπακρο τους εργαζόμενους της. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο βάζει ξανά στο στόχαστρο τον ταξικό συνδικαλισμό προκειμένου να αφοπλίσει τους εργαζόμενους μπροστά στην αντεργατική επίθεση που εξαπολύει! Επιβάλλοντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία για να καλεστεί απεργία, απαγορεύοντας  την περιφρούρηση της απεργίας και την παρεμπόδιση της απεργοσπασίας και ορίζοντας ως υποχρεωτική τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης στο 1/3 της κανονικής λειτουργίας της, η κυβέρνηση καθιστά τις απεργίες παράνομες σε συνέχεια του 50%+1 που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε γενικές συνελεύσεις και εκλογές θέλει να φακελώσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές και να βάλει ακόμα περισσότερο χέρι στα σωματεία. Προσπαθούν να φιμώσουν τα σωματεία γιατί φοβούνται τη μαζική και οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων!

Οι φοιτητές πρέπει να παλέψουμε στο πλάι των εργαζομένων ενάντια σε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα! Να εναντιωθούμε στην ταξική επίθεση που εξαπολύεται στον κόσμο της εργασίας, αλλά και στην εκπαίδευση. Οι ταξικοί φραγμοί που υψώνονται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι διαγραφές που έφερε ο νόμος Κεραμέως, αναγκάζουν πολλούς φοιτητές να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, ενώ πετάνε όλο και περισσότερους μαθητές και φοιτητές εκτός τριτοβάθμιας, ενώ τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών που πηγαίνουν στα ΕΠΑΛ και τις καινούργιων Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης σπρώχνονται στη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη εργασία. Παράλληλα, εντατικοποιούν τις σπουδές μας και προσπαθούν να μας πειθαρχήσουν, ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φτηνό, ευέλικτο και πλήρως εκμεταλλεύσιμο δυναμικό.

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί να πάρει πίσω όσα δικαιώματα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος της αγοράς εργασίας στην κρίση που, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει την πανδημία. Είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις γροθιές μας με τον εργαζόμενο λαό και να αγωνιστούμε για να μην περάσει το νομοσχέδιο, απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν!

Κάτω το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη!
Σπουδές – δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες!

 

Σχόλια