Το “μένουμε σπίτι” κι ο βασανισμός γυναικών



Σχόλιο με αφορμή τον στραγγαλισμό γυναίκας στην Ιταλία από τον σύντροφό της

Το τελευταίο διάστημα σε όλο τον κόσμο έχουν επιβληθεί μέτρα εγκλεισμού στο σπίτι, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να γίνει μια προσπάθεια να μειωθούν τα θύματα. Η κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη. Τα θύματα λόγω κορονοϊού έχουν πολλαπλασιαστεί και η εντολή των κυβερνήσεων για εγκλεισμό και αυστηρή μείωση εξόδων εφαρμόζεται όλο και περισσότερο από τους πολίτες. Βέβαια, παρόλο που πολλές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα καραντίνας, φαίνεται να μην έχουν καμία διάθεση να μεριμνήσουν και την δωρεάν περίθαλψη του λαού, αφήνοντάς τον ουσιαστικά στη μοίρα του και απομονωμένο στο σπίτι του (αν έχει)

Το πρόβλημα με την απομόνωση δεν είναι μόνο το ότι δεν υπόσχεται σε κανένα κάποιου είδους προστασία από τον ιό, αλλά εντείνει και κάποια άλλα θέματα τα οποία ίσως στέκονται αδιάφορα. Δυστυχώς, με την καραντίνα πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μένουν στο ίδιο σπίτι με τον βασανιστή τους. Πολλές γυναίκες πρέπει να υπομείνουν ακόμα σκληρότερα την βία πού τους ασκείται από τον “σύντροφο” τους. Στέκονται αβοήθητες μπροστά του, καθώς ούτε να φύγουν από το σπίτι μπορούν, αλλά ούτε και την άμεση βοήθεια από φίλους και συγγενείς έχουν. Τα ποσοστά δείχνουν ότι και οι κλήσεις για καταγγελίες έχουν αυξηθεί, και ακόμα περισσότερο τα sms, αφού η επικοινωνία δια τηλεφώνου ίσως δυσκολεύει, γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν να τις ακούσουν οι δράστες.

Το πρόσχημα του κορονοϊού και η πιεστική κατάσταση του εγκλεισμού χρησιμοποιείται αβέρτα κι από τους ίδιους τους θύτες αλλά και από ΜΜΕ για να δικαιολογηθούν οι αποτρόπαιες πράξεις των θυτών. Ναι, η συνθήκη αυτή είναι ψυχοφθόρα, αλλά σίγουρα τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ενδοοικογενειακή βία, που ούτως ή άλλως ήταν κι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και πριν την πανδημία!

Στην Ιταλία ένας άντρας στραγγάλισε τη σύντροφο του στο σπίτι πού έμεναν μαζί και είδαμε πως κατευθείαν τα ΜΜΕ έβγαλαν γραμμή υπεράσπισης για αυτόν, καθώς είναι ένας “άριστος φοιτητής ιατρικής” και “πολύ ήσυχος”, μάλλον δεν θα είχε δώσει και δικαιώματα και θα βοηθούσε όλο τον κόσμο...! Ξέρουμε πολύ καλά πως ανέκαθεν το σύστημα με τους μηχανισμούς του προσπαθεί να συγκαλύψει εγκλήματα εις βάρος των γυναικών! Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, μια γυναίκα πήγε με τα ανήλικα παιδιά της στο Α.Τ. να υποβάλει μήνυση στον σύζυγο της για ενδοοικογενειακή βία και μάλιστα με μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρεται ότι είχαν τραυματιστεί στην προσπάθεια τους να την προστατέψουν. Οι αστυνομικοί του τμήματος αντί να εξετάσουν την καταγγελία όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην επιζώσα και τους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα. Ως δικαιολογία για την πρακτική τους ανέφεραν τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις μέχρι νεωτέρας.

Οι γυναίκες αυτές δεν είναι απλά θύματα ενός βίαιου κι ασυγκράτητου άνδρα, είναι θύματα ενός συστήματος πού χρειάζεται κοινωνικές ανισοτιμίες και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες για να μπορεί να εδράζεται και να στηρίζεται,άλλωστε με αυτούς τους όρους ξεκίνησε να λειτουργεί. Χρόνια τώρα γίνεται λόγος για την διπλή καταπίεση της γυναίκας μέσα στον καπιταλισμό, δηλαδή την καταπίεση στον εργασιακό και οικογενειακό τομέα. Οι ιδιοκτησιακές λογικές που έχουν καλλιεργηθεί ανά τις δεκαετίες, θέλουν το γυναικείο φύλο-αντικείμενο, που ο άνδρας μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει, άλλοτε ως ζωντανό “σάκο του μποξ” κι άλλοτε ως ερωτικό αντικείμενο.

Ας μας προβληματίσει, λοιπόν, λίγο περισσότερο τι κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις έχει το δόγμα #menoumespiti. Το πόσο συμβάλει στην εκθετική αύξηση τέτοιων περιστατικών ανά τον κόσμο. Το γιατί τα θύματα αυτά, όχι μόνο δεν δέχονται άμεση βοήθεια από τα “όργανα της τάξης”, αλλά οι ιστορίες δολοφονίας τους γίνονται τουλάχιστον γελοίο εξώφυλλο σε περιοδικά! Ας αντισταθούμε σε ένα σύστημα καταπίεσης και ανθρωποφαγίας. Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια γυναικοκτονία στο όνομα του καπιταλισμού! 

Δ.Γ.


Σχόλια