Στηρίζουμε την κινητοποίηση εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 7 Απριλίου: Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη - Όχι στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα


Εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας για να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού. Ο λαός αντέδρασε με υπευθυνότητα στην επιδημία, προσπαθώντας να διαφυλάξει την ζωή του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μιλάει για «ατομική ευθύνη» και μας κουνάει το δάχτυλο. Εντείνει τα περιοριστικά μέτρα ως τα μοναδικά αποτελεσματικά απέναντι στον ιό, ενώ με την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους επικρατεί έντονη αστυνομοκρατία, με πρόστιμα ακόμα και σε αστέγους.

Το δόγμα «μένουμε σπίτι» μπάζει από παντού. Είναι απαράδεκτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης, η παραγωγή να λειτουργεί ακόμα, με χιλιάδες εργαζόμενους να φοβούνται για την υγεία τους, οι φοιτητές να διώχνονται από τις εστίες και η κυβέρνηση να τιμωρεί τον λαό και να του περιορίζει τις ελευθερίες.

Στην υγεία επικρατεί το απόλυτο χάος. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ, οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο, οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Υπάρχει άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις γιατρών και η κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα. Αντί αυτού, καλεί σε εθελοντισμό ενώ κάνει δωράκια στους ιατροφαρμακευτικούς κολοσσούς της ιδιωτικής υγείας.

Η υγεία δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι μόνιμο και αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα το οποίο κατακτήθηκε μέσα από αγώνες. Και πριν εμφανιστεί, η κατάσταση ήταν ασφυκτική στο δημόσιο σύστημα υγείας με χιλιάδες ασθενείς στον αέρα. Το νοσοκομειακό προσωπικό τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη στο ΤΩΡΑ να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμες συμβάσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εφοδιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων με τα απαραίτητα κι αποτελεσματικά μέτρα ατομικής προστασίας. Θα προσθέσουμε: είναι επιτακτική ανάγκη στο ΤΩΡΑ να υπάρξουν μαζικά διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για όλο το λαό. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που δεν είναι ότι ως διεθνής οργανισμός μένει ανεπηρέαστος από συμφέροντα ισχυρών κρατών και τάσσεται με τα συμφέροντα των λαών, έφτασε να κάνει έκκληση για τη μαζική διενέργεια διαγνωστικών τεστ προκειμένου να υπάρξει ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

Η όλη κατάσταση με την επιδημία φαίνεται να αποτελεί μία καλή ευκαιρία για εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας. Στους χώρους δουλειάς, οι αυθαιρεσίες των αφεντικών είναι αμέτρητες. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες από εργαζόμενους για απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικό φόρτο δουλειάς και απολύσεις, όπως στην swissport που έγινε απόλυση 300 ατόμων μέσω SMS (!). Οι εργοδότες δεν παίρνουν σχεδόν κανένα από τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι δολοφονικό. Με ευθύνη της εργοδοσίας πέθανε ένας εργάτης σε εργοστάσιο στην Σίνδο λόγω του κορονοϊού. Υπάρχουν εργοστάσια με επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπου οι εργαζόμενοι είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες, προκειμένου να σωθούν οι επιχειρήσεις, να αναστείλουν ή να κάνουν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία και μισθούς μειωμένους κατά 50% για 6 μήνες ενώ το επίδομα-κοροϊδία των 800 ευρώ είναι ζήτημα αν θα καταλήξει στα χέρια των εργαζομένων. Όλα αυτά αποτελούν τα «προσεχώς» από το άγριο «μετά» που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση, ένα «μετά» το οποίο έχει ξεκινήσει από πολύ πιο πριν. Η κυβέρνηση και το κεφαλαίο δεν έχουν «ηθικούς φραγμούς» και δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Μπροστά στα κέρδη, η υγεία δεν υπολογίζεται από κανέναν.

Τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων, αντί να εισακούγονται καταλήγουν να φιμώνονται. Αυτή είναι η βρώμικη δουλειά του ιδεολογικού μηχανισμού των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, να τα βάζει με τον λαό, να εξυψώνει τους κυβερνώντες και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν, και να κλείνει το στόμα σε όσους υψώνουν φωνή αντίστασης.

Καλούμε τον κόσμο να υψώσει αντιστάσεις, με ότι μέσα μπορεί από σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λογαριαστούμε αργότερα όταν η επίθεση συμβαίνει τώρα. ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.
-Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
-Άνοιγμα κλινών ΜΕΘ για να υπάρξει δυνατότητα εντατικής θεραπείας για όλους όσους την χρειαστούν.
-Τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας για όλους όσους είναι στα νοσοκομεία.
-Χαρακτηρισμός του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
-Δωρεάν διαγνωστικό τεστ για όλο το λαό.
-Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας με ευθύνη της εργοδοσίας.
-Όχι στα εξαντλητικά ωράρια και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Σχόλια