ΚΝΕ και εθελοντισμός των φοιτητών: διαστρέβλωση της λαϊκής αλληλεγγύης (Για το ψήφισμα που κατεβάζει η ΚΝΕ στις Ιατρικές Σχολές)






Από την Παρασκευή 20/03 η ΚΝΕ καλεί ΔΣ στις Ιατρικές σχολές ανά την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του κοροναϊού, στα οποία καλεί τους φοιτητές των κλινικών ετών (4ο-5ο-6ο έτος- επί πτυχίο) να συμβάλλουν με εθελοντική εργασία στα νοσοκομεία. Την ώρα που ο λαός μας και οι λαοί του κόσμου δοκιμάζονται από το χτύπημα της πανδημίας και την παντελή ανικανότητα των συστημάτων υγείας να ανταπεξέλθουν, την ώρα που είναι κατεπείγουσα ανάγκη οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού (και όχι μόνο νοσοκομειακών όπως ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης), η ΚΝΕ καλεί στην πρώτη γραμμή ως εθελοντές τους φοιτητές ιατρικής. Πρόκειται για μία στάση προβληματική, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο… υγειονομικό επίπεδο.

Αντί η ΚΝΕ να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση (και σε όλες τις προηγούμενες που διέλυσαν το ΕΣΥ), αντί να προτάξει ψηλά το αίτημα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ, καλεί πρώτους τους φοιτητές ιατρικής να ριχτούν στην μάχη! Με τον τρόπο αυτό δρα στην πράξη αντιπαραθετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία (γιατρούς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό απαιτούν, όχι φοιτητές μέσα στα πόδια τους) και βγάζει λάδι το σύστημα προσφέροντας του αμισθί την δουλειά που θα καλύπτουν οι φοιτητές (με ποια πενιχρά εργασιακά δικαιώματα και τι ασφάλιση άραγε;) σε αντιπαράθεση με τις προσλήψεις των χιλιάδων θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν αυτή την στιγμή.

Αυτή τη στιγμή, τα επίσημα καλέσματα για εθελοντισμό των φοιτητών δεν αποτελούν πραγματικά εκδηλώσεις λαϊκής αλληλεγγύης. Γιατί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού, από την μία οι συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων στην υγεία ολοένα γίνονται πιο απάνθρωπες και από την άλλη υποβαθμίζεται τραγικά η ποιότητα περίθαλψης για τον λαό που υποφέρει. Στην παρούσα φάση, όπου το σύστημα και η κυβέρνηση αρνούνται να προβούν σε κομβικές κινήσεις, όπως δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, ίση πρόσβαση στα νοσοκομεία, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, δρα αντιπαραθετικά το πρόταγμα του εθελοντισμού των φοιτητών στα νοσοκομεία.

Βρισκόμαστε ακόμη σε σημείο που είναι κρίσιμο το να μπει σαν επιτακτικό αίτημα η πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προτού να είναι πολύ αργά! 
Προτού η εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του συστήματος υγείας θέσει ενδεχομένως άλλες απαιτήσεις.

Οι φοιτητές των σχολών υγείας είμαστε παρόντες. Αν φτάσει η δική μας έμπρακτη συμβολή να αποτελεί ανάγκη – και όχι εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όχι ελαφρυντικό του κράτους και της κυβέρνησης - τότε θα ακούσουμε το κάλεσμα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της μάχης, τους γιατρούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Η λαϊκή αλληλεγγύη, που απαιτείται ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις (και από τους φοιτητές ιατρικής) πάει χέρι – χέρι με την προσπάθεια για ουσιαστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και όλου του λαού.

Διεκδικούμε αποφασιστικά:

  • ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  • ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

  • ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΚΕΣ, ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Αγωνιστικές Κινήσεις Σχολών Υγείας


Σχόλια