Ζωή σε αναστολή...μέχρι νεοτέρας!





Τους τελευταίους μήνες οι λαοί παγκόσμια βιώνουν μια πανδημία που παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες γι αυτήν, είναι σαφής οι αιτίες έναρξης και εξάπλωσης της. Ξεκίνησε λοιπόν από κάποιες εξαθλιωμένες περιοχές της Κίνας που από τη μία οι διατροφικές συνήθειες που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν εκεί οι πληθυσμοί και από την άλλη οι τερατώδεις παρεμβάσεις του συστήματος στο περιβάλλον οδήγησαν σε αυτή την μόλυνση που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πανδημία. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε επιδημίες ως αποτέλεσμα της λεηλασίας ανθρώπων και φύσης (βλέπε νόσος τρελών αγελάδων SARS,MERS κτλ) και δεν θα είναι και η τελευταία. Μετά τη μεταφορά του ιού και στην Ευρώπη και την έναρξη της διασποράς του στην κοινότητα το σύστημα προσπαθεί να διαχειριστεί ως ένα βαθμό την κατάσταση με τρόπο που να το συμφέρει. Η διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας που εφάρμοσαν στην Ελλάδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αποκλείει τον λαό όλο και περισσότερο από την πρόληψη και την περίθαλψη ενώ το “αόρατο χέρι της αγοράς” υπόσχεται μόνο αισχροκέρδεια.

Μπορεί να μην διεξάγεται ένας βιολογικός πόλεμος παρόλα αυτά το σύστημα δεν μπορεί να κρυφτεί και αξιοποιεί την πανδημία για να τελειώνει με ότι το “βαραίνει”. Σε κάποιες περιπτώσεις το ομολογεί κιόλας-όπως στην περίπτωση της Αγγλίας και την ανοσία της αγέλης που για καιρό ακολουθούσαν. Αυτή η πολιτική δείχνει με τον πιο κυνικό αλλά ταυτόχρονα πολύ αντιπροσωπευτικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του συστήματος που ακριβώς επειδή έχει δομηθεί πάνω στην εκμετάλλευση χρειάζεται το λαό μόνο για όσο είναι παραγωγικός και κερδοφόρος. Εφαρμόζει λοιπόν ευγονική και αποφασίζει πως οι ηλικιωμένοι είναι που είναι ούτως ή αλλιώς τελειωμένοι ας τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα για να φύγει και από το κράτος η υποχρέωση να τους πληρώνει επιστρέφοντάς τους μέσω της σύνταξης μέρος των δεδουλευμένων τους.

Στη χώρα μας το πολιτικό προσωπικό ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός” και προσπαθώντας να βγεί από αυτή την ιστορία όσο πιο αλώβητο γίνεται σε πολιτικό κόστος, σπεύδει ήδη από έναν μικρό σχετικά αριθμό κρουσμάτων να πάρει τα πιο αυστηρά μέτρα. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η καμπάνια του “Μένουμε Σπίτι” που από το πρωί μέχρι το βράδυ προπαγάνδιζαν μέχρι που το επέβαλλαν μπας και πειθαρχήσουν οι κοινωνικά ανεύθυνοι που έκαναν άσκοπες βόλτες. Η κυβέρνηση και το αστικό προσωπικό της χρησιμοποιεί το “Μένουμε Σπίτι” και το “Όλοι μαζί, ενωμένοι απέναντι στον κοινό, αόρατο εχθρό” ακριβώς όπως το “όλοι μαζί τα φάγαμε” και το “όλοι μαζί μπορούμε”. Δεν θέλει προφανώς να αναλάβει τις ευθύνες της ούτε αυτή η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες για την κατάσταση του συστήματος υγείας. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφαλίζοντας τόσο αναπνευστήρες και νέες κλίνες ΜΕΘ, όσο και όλα τα ατομικά μέσα προστασίας για το προσωπικό (ώστε να μην βγεί εκτός μάχης), για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να σώσει τον κόσμο.

Όσο για το όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι στον ιό και τις προτροπές των διάσημων να μείνουμε σπίτι για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας -μη τυχόν και αρρωστήσουμε όλοι μαζί και μπουκώσουν τα νοσοκομεία- αυτό εύκολα αποδομείται. Είναι τελείως διαφορετική η ευκολία με την οποία επιβιώνει κανείς σ'αυτές τις συνθήκες αν έχει λεφτά. Είναι πολύ διαφορετικό να μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορείς να πας στην ιδιωτική κλινική για να εξεταστείς και πολύ διαφορετικό να είσαι για ατελείωτες ώρες στην αναμονή της γραμμής του ΕΟΔΥ και όταν απαντήσουν στην αναμονή να εγκριθεί το αίτημά σου για τεστ. Είναι πολύ πιο υλοποιήσιμο να μείνεις στο σπίτι, να απομονωθείς και να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου όταν αυτό είναι 200 τετραγωνικά απ' ότι όταν είναι 50 ή δεν υπάρχει και καθόλου. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι επαρχίες του Μπέργκαμο και Μπρέσια έχουν αυτή τη στιγμή το 30% των θανάτων από τον ιό σε ολόκληρη τη χώρα. Οι επαρχίες αυτές είναι οι δύο πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες στην Ιταλία και τα εργοστάσια των οποίων παρέμεναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα πλήθος δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων να υποχρεώνονται να μένουν συγκεντρωμένοι σε κλειστούς χώρους για ώρες. Γίνεται σαφές λοιπόν ποιος θα πληρώσει το για άλλη μια φορά το τίμημα.

Μπορεί όπως είπαμε να μην ήταν φτιαχτός ο ιός παρόλα αυτά στη διαδικασία αντιμετώπισής του, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και προφανώς θα μείνουν τα αντιλαικά και τα αντεργατικά. Είναι βούτυρο στο ψωμί του συστήματος η εμπέδωση στο μυαλό του κόσμου ότι οι συναθροίσεις πολλών ατόμων συνιστούν υγειονομικό κίνδυνο τη στιγμή που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και το ιδιώνυμο. Είναι βούτυρο στο ψωμί τους η επί τη ευκαιρία επέκταση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και η ακόμα παραπάνω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που νομιμοποιούνται λόγω συνθηκών τώρα, όπως επίσης και η καθιέρωση των ηλεκτρονικών μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια. Να θυμίσω ότι αυτός ο τρόπος διδασκαλίας και τα μάθηματα από CD είχε ξαναεφαρμοστεί τη χρονιά που δεν έδιναν συγγράμματα. Από την άλλη προφανώς με το πέρας της πανδημίας αν δεν βγεί το κίνημα στο προσκήνιο ακόμα και οι λιγοστές προσλήψεις που το σύστημα ίσως αναγκαστεί να κάνει θα λύονται αυτόματα δια στόματος Μητσοτάκη. Είναι προχώρημα στην καθιέρωση της απλήρωτης εργασίας οι προτάσεις και οι προτροπές -ακόμα και από αριστερούς χώρους- για εθελοντισμό, απαλλάσσει το κράτος από το να καλύψει με μόνιμο τρόπο τα κενά που το ίδιο με τις πολιτικές του δημιούργησε.

Μπροστά στις αποκλειστικές ευθύνες κράτους και κυβέρνησης πρέπει να υπερασπιστούμε την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους γιατί η ίωση μπορεί να πλήξει τους πάντες αλλά η πρόληψη και η θεραπεία της έχουν ταξικό πρόσημο!

Να απαιτήσουμε,
- ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΩΡΕΑΝ, ΠΛΗΡΗΣ, ΙΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ!
- ΑΜΕΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ!
- ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
- ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
- ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ!


Σχόλια