ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ |ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου Κεραμέως. Ένα νομοσχέδιο που συζητιέται από την πρώτη κιόλας μέρα εκλογής της Νέας Κυβέρνησης η οποία συνεχίζοντας την πολιτική του Σύριζα, έρχεται να τσακίσει ότι απέμεινε από τα δικαιώματα μας. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει την πιο βάρβαρη και ταξική επίθεση μέσα στα πανεπιστήμια, στοχεύοντας ξεκάθαρα στο πέταγμα χιλιάδων από εμάς εκτός πανεπιστήμιου.
Έχοντας ήδη ψηφίσει την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων δηλαδή, την συμπίεση των πτυχίων μας προς τα κάτω αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα , τα οποία θα πιέζουν για δίδακτρα, και άλλα ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια στην λειτουργία των δημόσιων πανεπιστήμιων, το νέο νομοσχέδιο με βάση τις εξαγγελίες  θα περιλαμβάνει:
Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη: Mέτρο που θα αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές από τις σπουδές και θα ωθήσει τους ρυθμούς σπουδών σε απάνθρωπη εντατικοποίηση. Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο πως η θέσπιση της δυνατότητας διαγραφών φέρνει πιο κοντά τις διαγραφές και λόγω αποτυχίας στις εξετάσεις ή λόγω «πειθαρχικών παραπτωμάτων», ρυθμίσεις που υπήρχαν και στον νόμο Διαμαντοπούλου αλλά δεν εφαρμόστηκαν κάτω από την πίεση των φοιτητών.
Βάση του 10 για την είσοδο στην τριτοβάθμια: Ίσως ο πιο σκληρός ταξικός φραγμός στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης. Όποιος δεν γράφει πάνω από 10.000 μόρια δεν θα περνάει πουθενά, ενώ κάθε πανεπιστήμιο θα μπορεί να ορίζει τη δικιά του ακόμη υψηλότερη βάση! Αυτή η πολιτική, συνδυασμένη με την τράπεζα θεμάτων και στις 3 τάξεις του λυκείου που δημιουργεί ένα απέραντο εξεταστικό κάτεργο, οδηγεί στην παιδεία «για λίγους κι εκλεκτούς». Πετάει έξω από την τριτοβάθμια τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων.
«Αξιολόγηση» και «Αυτονομία»: Λέξεις πίσω από τις οποίες κρύβεται η ισχυροποίηση του πολιτικού ελέγχου του υπουργείου στις σχολές, ώστε αυτές να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη θέρμη τους ταξικούς φραγμούς και τα μέτρα εντατικοποίησης που εισηγείται το τελευταίο. «Αυτονομία» σημαίνει περισσότερη «αυτοχρηματοδότηση», δεδομένο που θα οδηγήσει στην μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Το έργο αυτό το έχουμε δει με την απόρριψη του 50% των αιτηθέντων μετεγγραφή φοιτητών, με τις αναστολές διανομής φαγητού και συγγραμμάτων, με τη στέρηση συνολικά θεμελιωδών σπουδαστικών δικαιωμάτων.
Υποχρεωτικές «πρακτικές» παντού: Νεανική δηλαδή εργασία χωρίς δικαιώματα, ώστε να μάθουμε από νωρίς να δουλεύουμε σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, καθώς και να καθυστερούμε ακόμη παραπάνω να λάβουμε το πτυχίο μας. Οι «πρακτικές» γίνονται χωρίς πλήρη ασφάλιση, με απολαβές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό (ή και καθόλου), ώστε να συνηθίσουν οι αυριανοί εργαζόμενοι να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται τις μαύρες συνθήκες δουλειάς.
Θέλουν να δημιουργήσουν μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Φοβούνται την αντίδραση μας για αυτό θέλουν να περάσουν το νέο νομοσχέδιο μέσα στις γιορτές, όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά. Θέλουν να μην σηκώσουμε κεφάλι απέναντι σε αυτά που ετοιμάζουν. Για αυτό το πρώτο που ψηφίσανε ήταν η κατάργηση του ασύλου, η δυνατότητα δηλαδή της οργάνωσης και της πάλης των φοιτητών. Για αυτό χτυπήσανε τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ,  για αυτό προσπαθούν να επιβάλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής στην νεολαία. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα της αστυνομοκρατίας στην πορεία του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου με το όργιο καταστολής που ακολούθησε. Πρόσφατη είναι η επίθεση των Ματ σε φοιτητές έξω από την πρυτανεία. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει και η κρατική παρέμβαση που θέλουν να περάσουν στους φοιτητικούς συλλόγους. Τα ενιαία ψηφοδέλτια και η επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές μας συνελεύσεις έρχονται να απονευρώσουν τους συλλόγους και να μας αποκόψουν από τις μαζικές μας διαδικασίες.
Μόνος δρόμος υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα. Κόμβος για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ είναι η μάχη απέναντι στον νέο νόμο πλαίσιο ο οποίος θα συμπυκνώνει την επίθεση του συστήματος εναντίον μας. Η αναμέτρηση με το υπουργείο δεν είναι αγώνας μιας ριξιάς, αλλά απαιτεί επιμονή και συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, μαζικοποίηση των συνελεύσεων. Καμία αυταπάτη για τον ρόλο των Πρυτάνεων και του καθηγητικού κατεστημένου. Αποτελούν τον ιμάντα εξειδίκευσης και υλοποίησης της επίθεσης σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε σχολή. Δεν έχουμε να αναμένουμε τίποτα και από κανέναν. Οι φοιτητές πρέπει να πάρουμε την οργάνωση των συλλόγων στα χέρια μας. Βήμα το βήμα, με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες ,ο καθένας μας να γίνει υποκείμενο πάλης συνεισφέροντας σε όλα τα επίπεδα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα νεολαίας ικανό να αναμετρηθεί με την επίθεση του συστήματος και να ανατρέψει το νέο νομοσχέδιο.

Σχόλια