ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ! ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!



Αυτές τις μέρες ο λαός της Αλβανίας δοκιμάζεται. Μέχρι στιγμής, μετά τον πρώτο σεισμό, τα επίσημα στοιχεία του αλβανικού κράτους μιλάνε για χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια, δεκάδες χιλιάδες αστέγους, δεκάδες (πάνω από 50) νεκρούς, αντίστοιχο αριθμό τραυματιών και εκατοντάδες αγνοούμενους (με τον αριθμό τους αδιευκρίνιστο).

Υπεύθυνη δεν είναι ούτε η «μανία της φύσης», ούτε η «τεράστια φυσική καταστροφή», όπως προκλητικά προπαγανδίζουν καθημερινά οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Ούτε το ζήτημα «μας αφορά όλους», ούτε «με τον ίδιο τρόπο». Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φυσικό φαινόμενο λίγο –ή περισσότερο από λίγο- μεγαλύτερης έκτασης και έντασης έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαϊκούς ανθρώπους. Πρώτα, κύρια και μόνο σε αυτούς. Ούτε είναι τυχαίο πως αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια σε χώρες εξαρτημένες στον ιμπεριαλισμό, όπως η Αλβανία, η χώρα μας, η Αϊτή ένα προηγούμενο διάστημα και η φονική λίστα δεν τελειώνει.

Αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα (μαφιόζικη αλβανική ελίτ, αλβανική κυβέρνηση, ελληνική κυβέρνηση, ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ) για τα λαϊκά βάσανα και για τους νεκρούς αλβανούς λαϊκούς ανθρώπους, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη λαϊκή ζωή. Είναι οι ίδιοι, εκμεταλλευτές, φονιάδες, ληστές της λαϊκής ζωής και εισοδήματος. Αυτοί που υποκριτικά μιλάνε για «αλληλεγγύη και βοήθεια στους πληγέντες», για «κάλυψη όλων των αναγκών» είναι οι ίδιοι που μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα τα ξεχάσουν όλα αυτά και θα αφήσουν το λαό στη μοίρα και τη μιζέρια του, όπως έγινε και στη χώρα μας με τις καταστροφές στο Μάτι και στη Μάνδρα. Ήδη ο Ράμα δηλώνει πως «οι ανάγκες όλων των αστέγων έχουν καλυφθεί» και σταματά τις έρευνες για τους αγνοούμενους, θέλοντας να κλείσει το ζήτημα.

Ακόμα παραπέρα, είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τα ετοιμόρροπα κτήρια και τη φονική πολεοδομία, για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, για τη φτωχοποίηση και τα αμύθητα κέρδη σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, για την παντελή έλλειψη του οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης και προστασίας. Εξάλλου είναι γνωστά τα τεράστια κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα της Αλβανίας. Αντίστοιχος και ο ρόλος και οι ευθύνες του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου (ΗΠΑ και ΕΕ) για την πορεία και την οικονομία της γειτονικής χώρας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που αυτός ο ρόλος είχε και έχει στη δημόσια και πολιτική ζωή της χώρας, στη ζωή και την καθημερινότητα του λαού.

Ο λαός μας και ο λαός της Αλβανίας έχουν κοινούς εχθρούς και κοινούς υπευθύνους για τα βάσανά τους. Η μεγαλύτερη και πιο πραγματική αλληλεγγύη των λαών είναι  η κοινή πάλη και οι αγώνες τους. Αγώνες που θα βάζουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπευθύνους. Τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο (όποια εθνική προέλευση κι αν έχει) και τους ιμπεριαλιστές. Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του. Αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης. Αντίστασης στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και στα αποτελέσματά της. Διεκδίκησης για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτά τα δικαιώματα καταπατώνται στο όνομα «φυσικών καταστροφών». Τα δικαιώματα σε ασφάλιση, περίθαλψη, λαϊκή κατοικία, ασφαλή ζωή, δουλειά, αποζημιώσεις και αποκατάσταση για όλο το λαό και στο ύψος και στο επίπεδο που απαιτούν το κόστος και οι ανάγκες της ζωής. Ενάντια στη φτωχοποίηση, την εκμετάλλευση και την κοροϊδία.

Σχόλια