Συνέλευση Ιατρικής


13/11, αίθουσα πρώτου έτους, 2:00 μ.μ 

Αυτή τη στιγμη εξελίσσεται ενας νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις λαού και νεολαίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να συνεχίσει και να αναβαθμίσει το γκρέμισμα δικαιωμάτων σε μια σειρά από πεδία. Χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα, καταργεί το άσυλο, επιτίθεται παραπέρα στην εκπαίδευση. Παράλληλα, εντείνει την εξάρτηση της χώρας υπογράφοντας νέα συμφωνία για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, την ώρα που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και οι φωτιές του πολέμου κυκλώνουν την περιοχή.
Σε αυτή τη συγκυρία γίνεται εμφανές πως τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» δεν είναι απλά επίκαιρα, αλλά αποτελούν διαχρονικούς και ανεκπλήρωτους στόχους του λαϊκού κινήματος, που ανάγονται σε αιτήματα πάλης στο σήμερα. Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί απλά μια επέτειο αλλά δίδαγμα για να συγκροτήσουμε τη σημερινή πάλη μας απέναντι στο μαύρο μέλλον που διαμορφώνεται για την νεολαία.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ «ΠΑΙΔΕΙΑ» ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝΙΕΣ

Στην εκπαίδευση προωθείται μια συνολική πολιτική με βάση παλιούς και νέους νόμους (μέτρα Κεραμέως, ν. Γαβρόγλου και Νόμος Πλαίσιο) η οποία διαμορφώνει μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα δε χωράνε τα παιδιά από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ότι δεν έχασε ούτε μια μέρα για να προωθήσει τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιταγών Μπολόνια-ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα φέρει διαγραφές φοιτητών στα ν+2, ότι θα πετάξει την πλειοψηφία των μαθητών εκτός πανεπιστημίων με την εφαρμογή της βάσης του 10, αλλά και τον ορισμό υψηλότερης βάσης από κάθε σχολή, ότι θα συνεχίσει την πολιτική του χτυπήματος των κατακτήσεων όπως το δωρεάν πλέγμα (σίτηση-στέγαση-μεταφορες-σύγγραμμα) εντείνοντας ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση συγκροτούν προϋπολογισμούς ιδρυμάτων στη βάση της λεγόμενης “οικονομικής αυτονομίας”, δηλαδή μεταφέρουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και ανοίγουν το δρόμο για τα δίδακτρα.
Τα μέτρα αυτά συγκροτούν μια ενιαία πολιτική, επομένως χρειάζεται ένα κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης για να υπερασπιστεί το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

Σκοπός της κατάργησης του ασύλου είναι το χτύπημα των συνελεύσεων, των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και της ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης. Η εξέγερση του πολυτεχνείου συνδέεται οργανικά με την κατοχύρωση του Λαϊκού Ασύλου. Είναι εκείνος ο αγώνας, που ανέδειξε την χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του ως εργαλείο πάλης της νεολαίας και ολόκληρου του λαού, γι αυτό και έχει χαραχτεί στη συλλογική συνείδηση.
Στη συνείδηση του λαού το Άσυλο αποτυπώθηκε ως ο τόπος εκείνος που μπορεί να οργανώνεται και να παλεύει. Το μέρος εκείνο όπου δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι τους οι δυνάμεις καταστολής. Το μέρος εκείνο που όταν η νεολαία μαζί με το λαό αγωνίζονται, μαζεύονται κατά χιλιάδες και αμφισβητούν δικτατορίες, γυρεύοντας μια άλλη κοινωνία. Είναι η στραβωμένη πόρτα που ισοπέδωσε το τανκ. Είναι αυτό που υπερασπίζονταν οι φοιτητές, πέφτοντας νεκροί κάτω από τις ερπύστριες.
Σήμερα παρά την κατασυκοφάντηση του το άσυλο μπορεί να αποκτήσει ξανά νόημα (ή να γίνει κτήμα) για τους φοιτητές μέσω της αντίστασης και διεκδίκησης που θα χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγo το χτύπημα στο άσυλο πηγαίνει χέρι-χέρι με την επίθεση που διεξάγεται στο λαό και την εργατική τάξη μέσω της ουσιαστικής απαγόρευσης των απεργιών, το φακέλωμα των συνδικαλιστών, αλλά και την συνολικότερη πολιτική της φασιστικοποίησης. Αυτή η πολιτική συμπληρώνεται από την πρόταση για αντικατάσταση των ψηφοδελτίων των φοιτητικών εκογών από λίστες, ώστε να προωθηθεί η αποπολιτικοποίηση και να μην αντιλαμβάνεται ο φοιτητής ποιά άποψη στηρίζει.
Και όταν το νομικό οπλοστάσιο και η ιδεολογική προπαγάνδα δεν αρκούν για να πείσουν τη νεολαία ότι η πολιτική τους θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους και άρα να την καθυποτάξουν, προάγουν την καταστολή και την τρομοκρατία. Γι΄ αυτό και από τις πρώτες φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις εναντίωσης στα νέα μέτρα για την εκπαίδευση προέβησαν σε ένα όργιο καταστολής. Γι΄αυτό και με κατηργημένο νομικά το άσυλο και αποσυγκροτημένους τους συλλόγους, επιβάλλουν λοκ άουτ (ΑΣΟΕΕ) εν όψει γενικών συνελεύσεων και πολυτεχνείου, φοβούμενοι τις αντιδράσεις που γεννά η πολιτική τους. Μάλιστα, όταν το λοκ άουτ αμφισβητείται από τους φοιτητές, το χέρι του νόμου είναι εκεί για να επιβάλει την τάξη και την τρομοκρατία. Αυτά είδαμε στην ΑΣΟΕΕ στις 11/11, όπου έγινε έφοδος με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, συλλήψεις φοιτητών που υπερασπίζονταν το Άσυλο και επικράτηση της αστυνομοκρατίας σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει για αυτούς «εύρρυθμη» ακαδημαϊκή λειτουργία, που κατά τ΄άλλα πλήττεται μόνο όταν οι φοιτητές βγάζουν αποφάσεις αγώνα και καταλήψεων.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Η επίθεση στην εκπαίδευση έιναι στοχευμένη και έχρεται να προετοιμάσει τη νεολάια για την αγορά εργασίας που θυμίζει εργασιακό μεσαίωνα. Εδώ και χρόνια επικρατεί μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας με εργατικά ατυχήματα, εργοδοτική τρομοκρατία, μαύρη εργασία αλλά και κατάργηση κατακτήσεων όπως το οχτάωρο και η κυριακάτικη αργία. Σε αυτές τις ράγες έρχετε και το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο για να ενισχύσει την εδραίωση εργασιακών συνθηκών χωρίς δικαιώματα , χωρίς μισθούς και χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Για να περάσουν αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της νεολαίας προωθούν τις πρακτικές, όπου ο φοιτητές θα εκπαιδεύεται στην πράξη σε συνθήκες ανασφάλιστης εργασίας και μεροκάματων φτώχιας.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ “ΕΞΩ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ” ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΩΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΠΛΑΣΑΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και βαθαίνει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα την εξάρτηση της χώρας από τους ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Η νέα συμφωνία για τις βάσεις με τον Πομπέο μετατρέπει την χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λαρισα και την αποθήκη πυρηνικών σε Αραξο. Μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών οι οποιοι έχουν αιματοκυλήσει εδώ και χρόνια τους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Λιβύης, του Ιρακ και της Συρίας δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων και ξενιτεμένων οι οποίοι και στην χώρα μας στοιβάζονται στα αντιδραστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αφήνονται στη μοίρα τους.
της Αυτοί οι οποίοι πλασάρονται ως προστάτες μας είναι οι ίδιοι οι οποίοι άφησαν τον Κούρδικο λαό να σφαγιαστεί στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στα πλαίσια του ξαναμοιράσματος του κόσμου οι λαοί είναι αυτοί οι οποίοι πληρώνουν με αίμα βαρύ τίμημα για τις επιδιώξεις αυτών που τους “προστατεύουν”. Αλλωστε και στη χώρα μας η Χούντα της 21ης Απριλίου ήρθε με σφραγίδα των Αμερικάνων.
Η αντι-ιμπεριαλιστική και αντι-πολεμική πάλη είναι αναγκαία και αποτελεί τον μόνο δρόμο των λαών για να σταματήσουν την ιμπεριαλιστική επέλαση και το μακέλεμα τους. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στον δρόμο και να απαιτήσουμε να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου και να σταματήσει ο τόπος μας να γίνεται ορμητήριο φονιάδων. Πιάνοντας έτσι και το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπου ο λαός βροντοφώναξε «Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ» κόντρα στην αμερικανοκίνητη χούντα.
                        
Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ - ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΝΙΚΑ λαός δεν ξεχνά

Γιατί τούτες τις μέρες ο λαός θυμάται. Γιατί έχει ανάγκη να θυμηθεί. Έρχονται στη μνήμη του οι σκηνές απ’ την αυριανή ευτυχία του κόσμου. Μια ευτυχία, που γραφόταν πάντοτε με τη γροθιά υψωμένη. Έτσι γράφτηκε και το ’73. Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν τη μνήμη αυτή, γιατί γνωρίζουν καλά, πως όσο την κρατάμε και μας εμπνέει, τόσο πιο επικίνδυνοι γινόμαστε για εκείνους, οι οποίοι βέβαια έχουν όνομα. Είναι αυτοί, που φέρνουν συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα, το ένα πίσω από το άλλο, μέχρι να ισοπεδώσουν ό,τι κρατάμε όρθιο. Είναι οι Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, μα και οι ντόπιοι «σωτήρες» μας.
Οι -διαφόρων αποχρώσεων- κυβερνήσεις τους είναι πιστές στο έργο τους. Να υπογράφουν δηλαδή το τσάκισμα κάθε κατάκτησης του λαού μας, δηλώνοντας όρκους πίστης στους «σωτήρες». Οι κυβερνήσεις αυτές φροντίζουν τούτες τις μέρες να πουλάνε είτε ψεύτικη συγκίνηση, είτε αισχρά ψέματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όλοι αυτοί προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη το πραγματικό νόημα της εξέγερσης κι ό,τι πραγματικά αυτή έθεσε. Την έμπρακτη δηλαδή αμφισβήτηση του σαπισμένου αυτού συστήματος και των εκφραστών του. Η εξέγερση ύψωσε το σύνθημα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, που συνεχίζουν να τσακίζουν τη χώρα μας κι άλλες τόσες χώρες. Έκανε σημαία της τη ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ και τον πόθο του λαού μας να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Για μας, το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου βρίσκεται μόνο στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, στο πλευρό της εργατικής τάξης και της πάλης της, στην οργάνωσή και στο ζωντάνεμα των αιτημάτων του Πολυτεχνείου, που φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, όταν οι ίδιες δυνάμεις, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παρέα με την ΕΕ ξαναμοιράζουν τον κόσμο, παίζοντας στα χαρτιά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, που είτε τις βομβαρδίζουν, είτε τις πνίγουν στις θάλασσες. Μα εξίσου επίκαιρη είναι και η προοπτική για μια άλλη κοινωνία, που θα κάνουμε κουμάντο εμείς και κανείς άλλος.


Σχόλια