ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Φέτος, ήρθαμε αντιμέτωποι Πανελλαδικά με τις αλλαγές στις φοιτητικές λέσχες των εστιών που υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στα Γιάννενα  έχουμε απόλυση 2 εργαζομένων, αύξηση του αντιτίμου από 1,70 ευρώ σε 3 ευρώ για τους μη εστιακούς φοιτητές. Στην Κομοτηνή έμειναν 5 εργαζόμενοι άνεργοι, επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, μείωση μερίδων και ποιότητας του φαγητού, κάρτες σίτισης και πληρωμή 3 ευρώ για τους μη δικαιούχους. Στην Αθήνα απόλυση 4 εργαζομένων, μετάθεση 3 σε άλλα πόστα, μείωση του σιτηρεσίου από 3,5ευρώ σε 1,5ευρώ, εφαρμογή καρτών σίτισης. Στην Ξάνθη έχουν απολυθεί  4 εργαζόμενοι, έχει εφαρμοστεί σιτηρέσιο 1,80 ευρώ, ενώ με την επικείμενη αλλαγή εργολαβίας, προβλέπεται διαχωρισμός φοιτητών σε δικαιούχους ή μη.


Η πανελλαδική εικόνα δείχνει και την κατεύθυνση που υπάρχει: εισιτήρια στα λεωφορεία για τις σχολές, σίτιση επί πληρωμή, εστίες με “μερική συνεισφορά” (ενοίκιο δηλαδή), μηδενική συντήρηση στα δωμάτια των εστιών, αγορά σημειώσεων και αναλώσιμων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε δίδακτρα στα προπτυχιακά τμήματα. Ο νόμος Γαβρόγλου μιλάει για ανταποδοτική μέριμνα, δηλαδή ένας φοιτητής θα πρέπει να πληρώσει για να έχει πρόσβαση σε σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα.  Η Σύνοδος Πρυτάνεων το Δεκέμβριο του 2017  ήταν που πρότεινε την «αναπροσαρμογή της τιμής του σιτηρεσίου από 1.80 Ευρώ σε ρεαλιστικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις τιμές του σήμερα» πράγμα που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού. 

Η μετακύλιση λοιπόν του κόστους σπουδών στις πλάτες μας αποτελεί πολιτική στόχευση αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. προκειμένου να πεταχτεί ένα μεγάλο μέρος αυτών που σπουδάζουν εκτός Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα, το μεγάλο μέρος που δεν μπορεί ήδη με την υπάρχουσα κατάσταση να αντεπεξέλθει οικονομικά. Την ίδια στιγμή,  όσοι  φοιτητές καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος φοίτησης  θα βγαίνουν με ένα πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει όλο και λιγότερα. Έχουμε δει πως προσπαθούν να το πετύχουν αυτό, με μέτρα όπως η αφαίρεση της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο καθηγητικών σχολών, με διάσπαση του ενιαίου κύκλου σπουδών σε bachelor και master, με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα προγράμματα σπουδών και όλα αυτά ενώ μας περιμένει εργασιακό περιβάλλον ανεργίας και άγριας εκμετάλλευσης.

Δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να παζαρέψουμε τις ανάγκες μας και να ψάχνουμε τις τσέπες του συμφοιτητή μας. Μόνιμη δικαιολογία για να πετσοκόβουν τα δικαιώματά  μας  είναι το «δεν υπάρχουν λεφτά», ενώ κρύβουν πίσω από αυτό πολιτικές στοχεύσεις χρόνων. Να βάλουμε μπροστά την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα.  Πλάι με τους εργαζόμενους, των οποίων το επισφαλές εργασιακό παρόν, είναι το δικό μας μέλλον. Μέσα από τους συλλόγους μας. Να συγκροτήσουμε αγώνες και αντιστάσεις και να πάμε κόντρα στις πολιτικές των ταξικών φραγμών. Ενάντια σ τις διοικήσεις που εφαρμόζουν την επίθεση, ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Μακριά από την κοστολόγηση των αναγκών μας, τη συνδιαλλαγή και την προτασεολογία που προτείνεται από την ΚΝΕ και από άλλες δυνάμεις. 


•     ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
•     ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ/ΚΑΡΤΕΣ/ΛΙΣΤΕΣ/ΑΝΤΙΤΙΜΑ
•     ΚΑΤΩ Ο Ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – Ν. ΠΛΑΙΣΙΟ
•     ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σχόλια