Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός εχθρός?

Όποιο κανάλι και αν ανοίξει κάποιος αυτή την περίοδο αυτό που θα δει είναι σκηνές πολέμου και προσφυγιάς. Και όχι άδικα καθώς δίπλα στην γειτονιά μας ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με αρνητικές σαφώς επιπτώσεις για τους λαούς των δύο χωρών έρχεται όλο και πιο κοντά. Φαίνεται λοιπόν ότι τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας και ιδιαίτερα εμείς σαν νεολαία, που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κληθούμε πρώτοι να πολεμήσουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να εναντιωθούμε στην αιτία αυτής της κατάστασης. 

Ποια είναι όμως αυτή ;
Όλο το κεντρικό πολιτικό σκηνικό μαζί με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ θα πουν ότι φταίνε οι Τούρκοι που κάνουν επιθετικές κινήσεις αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Βέβαια αφήνουν πολύ βολικά απ έξω τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς που κάνει αντίστοιχες εμπρηστικές δηλώσεις (προέκταση στα 12 μίλια των υδάτινων συνόρων, δήλωση Παυλόπουλου περί ιστορικού γεωγραφικού χώρου και άλλα πολλά).

Η πλειοψηφία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και η αναρχία θα βρουν την αιτία στο ρατσισμό και το φασισμό όπως επιβεβαιώνεται και από το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας. Αλήθεια, οι βόμβες στη Συρία πέφτουν γιατί ο Τραμπ και ο Πούτιν είναι ρατσιστές; 

Όλες αυτές οι απόψεις αποκρύπτουν τον πραγματικό υπεύθυνο. Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Το σύνολο των ιμπεριαλιστών που έχουν μπει σε ένα νέο κύκλο ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των πρώτων υλών και των σφαιρών επιρροής τους. Πρώτος και καλύτερος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που με στόχο την επέκταση του ΝΑΤΟ και το στρίμωγμα του Ρώσικου ιμπεριαλισμού ανακινεί μια σειρά από ζητήματα και αναμοχλεύει εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς από τα Βαλκάνια, το Αιγαίο έως τη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την πολιτική ευθυγραμμίζονται οι εξαρτημένες αστικές τάξεις συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, που έχει δώσει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, γεμίζοντας το Αιγαίο με ΝΑΤΟικές φρεγάτες, αποθηκεύοντας πυρηνικά στον Άραξο και μετατρέποντας το λιμάνι των Χανίων σε ορμητήριο για τις επεμβάσεις τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί των λαών. Αυτοί που τον καταπιέζουν και απομυζούν όλο του τον πλούτο. Αυτοί που εντείνουν τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής χτυπώντας διαδηλωτές και δίνοντας χώρο έκφρασης σε κάθε λογής φασιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Γιατί ο φασισμός και ο ρατσισμός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του συστήματος που θέλει ένα λαό τρομοκρατημένο να ψάχνει τον εχθρό στο εσωτερικό του αντί σε αυτούς που τον καταπιέζουν. 

Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη εμείς οι φοιτητές να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα, να τα συζητήσουμε με τους συμφοιτητές μας και να χρησιμοποιήσουμε τα όργανά μας, τις γενικές μας συνελεύσεις για να οργανώσουμε την πάλη μας. Να κινηθούμε στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού, αντιμπεριαλιστικού κινήματος που θα αντιτάσσεται στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι στα αλυτρωτικά μίση και τους εθνικισμούς να προτάξουμε την φιλία των λαών. Γιατί οι λαοί της περιοχής δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους.

Σχόλια