Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις για τον ΟΑΣΘ


Η φετινή εξεταστική διαφέρει από τις προηγούμενες. Από την μία η δίκαιη επίσχεση εργασίας των απλήρωτων εργαζομένων του ΟΑΣΘ και από την άλλη το τερατώδες μονοπώλιο στις μετακινήσεις που έχει η συγκεκριμένη εταιρία στην πόλη έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς να πληρώνουμε 10 και 20 ευρώ σε ταξί για την μεταφορά μας την περίοδο εξεταστικής.
Ποιος φταίει για το επιπλέον βάρος που προστέθηκε στις οικογένειες μας; Καταρχάς, ΔΕΝ φταίνε οι απλοί εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ (δηλαδή οι μη-μέτοχοι) που είναι μήνες απλήρωτοι και απεργούν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Μπουτάρη για επιστράτευση των εργαζομένων είναι δηλώσεις που νομιμοποιούν την απλήρωτη εργασία, δηλαδή το εξωφρενικό καθεστώς που πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει ήδη να βιώνουμε στις περιστασιακές δουλειές μας, και ταυτόχρονα χτυπούν το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.


Για αυτή την κατάσταση, λοιπόν φταίει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες που δεν έχουν αναπτύξει κανένα άλλο μέσο στην πόλη αφού για χρόνια επωφελούνταν από το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ. Δυσκολεύουν την μετακίνηση του λαού και νεολαίας, με το δυσβάσταχτο κόστος που συνεχώς ανεβαίνει, με τα μειωμένα δρομολόγια και με την έλλειψη ασφάλειας (ας μην ξεχνάμε τα λεωφορεία που χάνουν ρόδες στην πορεία τους ή που παίρνουν φωτιά!). Επιπλέον, ευθύνεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ η οποία αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους και στις πλάτες τους προσπαθεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της. Είναι δικαίωμα όλου του λαού η δωρεάν μετακίνηση και είναι στοίχημα για τον λαό της πόλης το επόμενο διάστημα να μην επιτρέψει την επιβολή των ερχόμενων αυξήσεων.
Η δωρεάν μετακίνηση είναι δικαίωμα μας, δικαίωμα όλων των φοιτητών. Η μη εξασφάλιση της δωρεάν μας μετακίνησης, σε αυτές τις συνθήκες όπου τα οικονομικά βάρη στις οικογένειες μας είναι δυσβάσταχτα, αποτελεί έναν επιπλέον ταξικό φραγμό και αυξάνει τα εμπόδια για την κατάκτηση του πτυχίου μας. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές θα μπορούν συμμετάσχουν στην εξεταστική. Απαιτούμε επαναληπτική εξέταση των μαθημάτων που δόθηκαν την περίοδο της επίσχεσης έτσι ώστε κάθε φοιτητής να μπορέσει να τα δώσει! Δεν αποδεχόμαστε τη δικαιολογία από μεριάς των αρμόδιων του πανεπιστημίου ότι το εξάμηνο πρέπει να λειτουργήσει στο χρονοδιάγραμμα των 13 εβδομάδων. Αυτή η απαράδεκτη διάταξη (των αντιφοιτητικών νόμων 2006 & 2011) αποτελεί ένα εκβιαστικό χαρτί προς τους φοιτητές με στόχο να καταστέλλει την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους υπό τον φόβο του χαμένου εξαμήνου και δεν μπορεί να τσαλαπατάει τα στοιχειώδη δικαιώματα μας! Απαιτούμε:

• ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ των ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ που ΔΟΘΗΚΑΝ κατά την ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ
• ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ για ΟΛΟΥΣ τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ τα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ στους ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΑ

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!