Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές! Κανένας φοιτητής με χαμένο εξάμηνο!


Το υπουργείο παιδείας μπορεί να άλλαξε ηγεσία, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τωρινή συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι διαδικασίες για τις μετεγγραφές και από τις περίπου 10000 αιτήσεις λιγότερες από τις μισές έγιναν δεκτές. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τωρινή ηγεσία του Υπ. Παιδείας ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης (Μπαλτάς), που συμβούλευε τους υποψήφιους και τις οικογένειες τους να επιλέξουν σχολές της πόλης τους, αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν οι ίδιοι τις σπουδές τους σε κάποια άλλη πόλη. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που το σύστημα έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, όταν από την αρχή της φετινής χρονιάς συνεχίζει να χτυπιέται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στον αέρα.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Αυτό που επιδιώκεται είναι να σπουδάζουν όλο και λιγότεροι, να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο για «λίγους και εκλεκτούς». Το σύστημα στην προσπάθειά του αυτή καταργεί μέρα με τη μέρα δικαιώματα και κατακτήσεις. Πλέον η σίτιση, η στέγαση, ακόμα και τα βιβλία, έχουν μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο για πολλούς φοιτητές. Μάλιστα, το νέο πολυνομοσχέδιο που συζητιέται σε συνδυασμό με ένα νέο σχέδιο Αθηνά και τους ήδη εντατικούς ρυθμούς σπουδών, θα σημάνει το πέταγμα όλο και περισσότερων φοιτητών από το δρόμο για το πτυχίο. Ειδικά σήμερα, λοιπόν, που διακυβεύεται το μέλλον χιλιάδων φοιτητών, καθώς πάνω από 4500 φοιτητές απορρίφθηκαν από τη διαδικασία της μετεγγραφής, αποκαλύπτεται ο κεντρικός στόχος του συστήματος, να διώξει, δηλαδή, τα φτωχά και λαϊκά στρώματα από την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους για την χωρίς δικαιώματα εργασία.

Απ’ τη μία έχουμε τους φοιτητές που δεν έγιναν δεκτοί και απ’ την άλλη έχουμε τους τυχερούς;

Οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον το αντίθετο δείχνουν, χωρίς ίχνος τύχης για αυτούς τους φοιτητές! Απ’ τη μία, το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στείλει ακόμα τα ονόματα των παιδιών που πήραν τη μετεγγραφή στο κάθε τμήμα και απ’ την άλλη, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων λένε ότι δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους! Αυτή η καθυστέρηση γίνεται συνειδητά με στόχο να μην μπορούν να συμμετάσχουν οι από μετεγγραφή φοιτητές στην εξεταστική του Φλεβάρη, φορτώνοντας τους παράλληλα με όλες τις αλυσίδες του πρώτου εξαμήνου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο Β εξάμηνο που θα ξεκινήσει κανονικά πλέον, ένας φοιτητής δεν θα μπορεί να πάρει έναν αριθμό μαθημάτων, που έχουν προαπαιτούμενα στο Α εξάμηνο.

Για το φοιτητικό κίνημα το ζήτημα του δικαιώματος στις σπουδές πρέπει να είναι ζήτημα αιχμής. Με αυτή την έννοια, η προσπάθεια να τσακιστούν στην ουσία τα δικαιώματα των φοιτητών που μετεγγράφονται είναι κάτι που μας αφορά όλους, γιατί όσο αφήνουμε κάθε πτυχή της επίθεσης να περνάει χωρίς αντιδράσεις, τόσο συνολικά τα δικαιώματά μας θα υποχωρούν. Κανείς φοιτητής να μη στερηθεί το δικαίωμά του στις σπουδές. Οι υπό μετεγγραφή φοιτητές να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, να μπορούν να συμμετάσχουν στην εξεταστική του Φλεβάρη και από εκεί και πέρα να μην ανεχτούμε στο επόμενο εξάμηνο να υπάρχουν φοιτητές που να μην μπορούν να πάρουν μαθήματα λόγω αλυσίδων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με την λογική της αναμονής, αλλά με την λογική του αγώνα, όχι ξεκομμένα από την υπόλοιπη επίθεση, αλλά σαν ιδιαίτερη πτυχή της, που έχει άμεση σύνδεση με το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές!

Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο!

Εμβόλιμη εξεταστική για τους φοιτητές από μετεγγραφή!


Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα

Σχόλια