Ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση σε διαδηλωτές στην Τουρκία


Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών

Σάββατο 12 Οκτώβρη, την ώρα που είχε καλεστεί συγκέντρωση και διαδήλωση από αριστερές και κουρδικές οργανώσεις στην Άγκυρα της Τουρκίας, για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνεται μία έκρηξη που συγκλόνισε τον κόσμο. Στόχος ήταν τα αγωνιζόμενα κομμάτια και λαοί της Τουρκίας, σκοπός να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην περιοχή.

Μπορεί η άρχουσα τάξη της Τουρκίας να βιάστηκε να αποδώσει αυτή την ενέργεια, στην καλύτερη περίπτωση, γενικά στην τρομοκρατία, στη χειρότερη στα ίδια τα θύματα της επίθεσης, την αριστερά και το κουρδικό κίνημα. Πίσω από αυτή τη βιασύνη όμως κρύβονται οι πραγματικοί ένοχοι της επίθεσης.

Από τη μία, βρίσκεται το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ίδιους του τους λαούς. Έτσι, αφού στήριξε και βοήθησε το ισλαμικό κράτος με σκοπό την ανατροπή του Συριακού προέδρου και το χτύπημα του Κουρδικού κινήματος στην βόρεια Συρία, βλέποντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο και υπό το φόβο ενίσχυσης του κουρδικού κινήματος και εντός Τουρκίας ξεκίνησε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση με μόνο στόχο τους Κούρδους και Τούρκους αγωνιστές. Γνωρίζει καλά εξάλλου πως μία νίκη του κουρδικού κινήματος (κάτι τέτοιο ήταν και η είσοδος στη βουλή στις τελευταίες εκλογές του φιλοκουρδικού HDP) θα αλλάξει συνολικά τους συσχετισμούς υπέρ των λαών και των εργαζομένων στην Τουρκία. Η όξυνση λοιπόν της καταστολής, ακόμα και με τη μορφή παρακρατικών ή τυφλών χτυπημάτων, αποτελεί μονόδρομο για την τούρκικη άρχουσα τάξη.

Από την άλλη πλευρά είναι η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με τον πόλεμο σε Συρία και Ιράκ και τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Έτσι έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα από αντιδραστικά καθεστώτα και τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ. Όπου στον μεταξύ τους λυσσαλέο ανταγωνισμό για το ξαναμοίρασα του κόσμου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διαλύουν χώρες, να αιματοκυλάνε λαούς και να δημιουργούν τερατογενέσεις τύπου Ισλαμικό Κράτος.

Θάνατος στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό

Αν όλα τα παραπάνω αποτελούν το περίγραμμα των όσων διαδραματίζονται στη «γειτονιά» μας τότε και η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων. Η οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης και πάλης των λαών της περιοχής αποτελεί τη μοναδική και ρεαλιστική διέξοδο. Τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρη η γύρω περιοχή φλέγεται. Που το αιγαίο έχει γεμίσει πολεμικά πλοία όλων των αποχρώσεων και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας εμπλέκονται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερο τυχοδιωκτισμό στις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, η ανάγκη για την οικοδόμηση της πραγματικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών Ελλάδας και Τουρκίας φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ.




Σχόλια