Προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ποιος ο ρόλος της Αριστεράς;


Μπροστά στην έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τίθεται επιτακτικά στην Αριστερά το ερώτημα για το ρόλο που θα παίξει.

Να καταδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους!

Να πάρουμε πρωτοβουλίες!

Να προβάλουμε στο λαό, την αριστερή άποψη!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται καθημερινά το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως απ΄ τη Συρία, αλλά κι από άλλες χώρες της φλεγόμενης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η χώρα μας αποτελεί έναν απ’ τους πρώτους αποδέκτες της ροής των ξεριζωμένων λαών - εφόσον βέβαια καταφέρουν να επιβιώσουν απ΄ τα φονικά «ναυάγια» στο Αιγαίο - που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία.

Υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, αυτού του προσφυγικού κύματος που δεν έχει προηγούμενο σε έκταση, είναι οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές -κύρια οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι- οι οποίοι όχι μόνο γέννησαν με την πολιτική τους τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων, φέρνοντας τον πόλεμο, την εξαθλίωση και το φασισμό, αλλά και τροφοδοτούν καθημερινά τις αιτίες της μετανάστευσης. Σήμερα, μετά απ΄ τη Γαλλία, μπήκε κι η Ρωσία στο χορό των βομβαρδισμών στη Συρία.

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι πρώτα απ΄ όλα, οι ίδιοι οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες. Που εγκαταλείπουν τις κατεστραμμένες χώρες τους, αλλά και που αντιμετωπίζουν «φράχτες», βία και καταστολή, στρατόπεδα συγκέντρωσης και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και βέβαια την καπιταλιστική υπερεκμετάλλευση, στις χώρες -«υποδοχής» τους. Οι καταστάσεις επίσης που δημιουργούνται στις τελευταίες - όπως και στην Ελλάδα - αποτέλεσμα και της αντιμετώπισής τους σαν «περιττά βάρη» που πρέπει να πεταχτούν, η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση τους, εντείνουν τα προβλήματα, ενώ δημιουργούν και νέα, τόσο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και στους λαούς των χωρών υποδοχής. Από ένα σύστημα και πολιτικές, που απ’ τη φύση τους, δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να δώσουν διεξόδους και λύσεις για τους λαούς. Ο κίνδυνος λοιπόν να τροφοδοτηθούν αντιδραστικές αντιλήψεις, μέχρι και φασιστικές τάσεις και στάσεις, που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις καταστάσεις είναι υπαρκτός. Ένα δείγμα ήταν οι «αντι-μεταναστευτικές» και ρατσιστικές διαδηλώσεις και επιθέσεις σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Πολωνία, Φινλανδία). Βέβαια δεν έλειψαν και σε αντίθετη κατεύθυνση, κι οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης των λαών στους πρόσφυγες, μαζί και του δικού μας του λαού.

Στη χώρα μας ισχύουν όλα τα παραπάνω, με δεδομένη και την οξυμένη κρίση, την εξάρτηση και το πρόβλημα της αποσυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Άλλες πλευρές του συστήματος προτάσσουν ως απάντηση στο πρόβλημα είτε την υποκριτική «φιλανθρωπία» της εκκλησίας, των διάφορων Μ.Κ.Ο. και της λεγόμενης «τοπικής αυτοδιοίκησης», είτε τις απολίτικες και περιορισμένης εμβέλειας «ατομικές πρωτοβουλίες». ‘Η ακόμα, και τις υποκριτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή συμμετέχει, στηρίζει και συναινεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών αφεντικών της, σε ΗΠΑ και Ε.Ε., και όσων αυτά συνεπάγονται.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση η Αριστερά έχει ρόλο!!! Και πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά κι αποφασιστικά, καταθέτοντας και δουλεύοντας το στίγμα της. Τόσο στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όσο και στο λαό, στους έλληνες εργαζόμενους, στους άνεργους, στη νεολαία.

Να καταδείξει τους πραγματικούς υπαίτιους της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που είναι ο ιμπεριαλισμός και η πολιτική του, οι συνέπειες των εστιών πολέμου που σπέρνει, και να οργανώσει κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και μαζικές παρεμβάσεις.

Να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, με πρωτοβουλίες και συλλογή απαραίτητου ρουχισμού, τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού και άλλου υλικού.

Να προβάλλει την κοινότητα των συμφερόντων ελλήνων και μεταναστών/προσφύγων ενάντια στους κοινούς εχθρούς που είναι ο ιμπεριαλισμός και το σύστημα της εκμετάλλευσης, και να μην αφήσει να καρποφορήσει το ρατσιστικό δηλητήριο ή η απολίτικη, «αταξική» και υποκριτική «φιλανθρωπία».

Να προβάλει τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στην περιθωριοποίησή και την εξαθλίωση τους και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να εκφραστούν και να πραγματοποιηθούν με πνεύμα πλατειάς μαζικής απεύθυνσης και κοινής δράσης. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στις γειτονιές, αλλά και σε άλλους επιμέρους χώρους.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμβάλλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, παίρνοντας θαρραλέες πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας καλέσματα και αναπτύσσοντας μια πλούσια δράση σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Οι καιροί δεν περιμένουν!

Γιάννης Βάρλας


Σχόλια