Κάλεσμα για το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ


Αμείωτη συνεχίζεται η επίθεση στον φοιτητόκοσμο και με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Από τη μία, οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε ΕΕ- ΔΝΤ φορτώνουν με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Από την άλλη, η κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα που προωθείται έχει συγκεκριμένη έκφραση στο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων, ο Τσίπρας μίλησε για τον «νέο χάρτη» και για τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στη βάση του Πολυνομοσχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης και κατοχύρωνε ουσιαστικά τον μισητό νόμο πλαίσιο Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, οι εξαγγελίες Φίλη με αφορμή την «υποχρηματοδότηση» φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αντιφοιτητικές μεταρρυθμίσεις. Έρχονται και δένουν μάλιστα με τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, την πρόταση για αξιολόγηση- «αποτίμηση» των εκπαιδευτικών και εθελοντική από πλευράς τους ενισχυτική διδασκαλία! Μπορεί τα παραπάνω να μην αναδεικνύουν μια συνολική αιχμή για τον φοιτητόκοσμο, σίγουρα όμως βάζουν μια αντιδραστική κατεύθυνση, η ειδική μόνο αποτύπωση της οποίας βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Κι αυτό γίνεται «σε κλίμα διαλόγου με όλους», όπως θέλει να μας πείσει το Υπουργείο για να αμβλύνει τις όποιες αντιδράσεις.

Οι εξελίξεις βέβαια αυτές αποκαλύπτονται από την ίδια την ασφυκτική καθημερινότητα στις σχολές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εφαρμόζονται ή επιβάλλονται νέοι ταξικοί φραγμοί πλήττοντας τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς και εκείνες που η εντατικοποίηση- πειθάρχηση βαράει κόκκινο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στους νέους παραμένει στα ύψη και η εργασιακή ανασφάλεια καραδοκεί. Οι αρνητικοί όμως για τους φοιτητές συσχετισμοί, σε συνδυασμό με την πολιτική της φασιστικοποίησης, στενεύουν τα περιθώρια συλλογικής απάντησης, ενώ βρίθουν οι λογικές ανάθεσης, ατομικού δρόμου, αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης. Η κινηματική αυτή νηνεμία όχι μόνο δεν αναιρεί αλλά κάνει επιτακτική την ανάγκη οι φοιτητές να αγκαλιάσουν τα όργανα και τις διαδικασίες τους, να εμπιστευτούν ξανά τους συλλόγους τους και τις γενικές τους συνελεύσεις. Επίσης, πιο απαραίτητο από ποτέ είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς, με όπλο την κοινή δράση, να βρουν τα προτάγματα και τους τρόπους ώστε να εμπνεύσουν τους φοιτητές σε μια αγωνιστική κατεύθυνση Αντίστασης και Διεκδίκησης.

Με βάση τα παραπάνω, το Πανελλαδικό Γραφείο των Αγωνιστικών Κινήσεων, λαμβάνοντας υπόψη του και εκτιμώντας την κατάσταση στα Πανεπιστήμια πανελλαδικά, αποφάσισε τη συγκρότηση πανελλαδικού σώματος των Αγωνιστικών Κινήσεων, στις 7-8 Νοέμβρη. Στόχος είναι οι συναγωνιστές και φίλοι να τοποθετηθούν και να συμβάλλουν στον προσδιορισμό των δράσεων του σχήματος για το επόμενο διάστημα. Καλούμε κάθε φοιτητή που βιώνει την επίθεση στα δικαιώματά του, προβληματίζεται και θέλει να ενισχύσει την κινηματική διέξοδο, να συμμετάσχει στο διήμερο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων. Για να καταφέρουν οι Αγωνιστικές Κινήσεις να ανταπεξέλθουν ενιαία στις νέες προκλήσεις των καιρών και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται.

Σχόλια