Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΣΟΕΕ


Απέναντι στον «ρεαλισμό» της κρίσης τους

Αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας


Λίγος καιρός πέρασε από την διενέργεια των εκλογών με συγκρότηση ξανά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόνο που αυτή την φορά δεν έχουμε όπως στις εκλογές του Ιανουαρίου τις υποσχέσεις για την ελπίδα που έρχεται, προγράμματα Θεσσαλονίκης και την «δημιουργική ασάφεια». Αντίθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το νέο βάρβαρο μνημόνιο, που η συγκυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές υπέγραψε και το επόμενο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει στην πλάτη των εργαζόμενων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος πάντοτε του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Λαμπρό παράδειγμα για το που στοχεύουν τα μέτρα του 3ου μνημονίου αποτελεί η ανακοίνωση της Διοίκησης της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ), όπου διακόπτει την σίτιση για τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Βλέπουμε λοιπόν να πετσοκόβουν κι άλλο τις παροχές της φοιτητικής μας εστίας, η οποία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη, καθώς στεγάζει περίπου 100 φοιτητές σε μια σχολή με τουλάχιστον 10.000. Η κατάσταση στην φοιτητική μας εστία δεν είναι καθόλου ξεκομμένη από αυτήν που επικρατεί στις εστίες όλης της χώρας, καθώς σε πολλές σχολές είτε δεν υπάρχουν καθόλου γιατί έχουν κλείσει, είτε αν υπάρχουν δέχονται ελάχιστο ποσοστό φοιτητών, ενώ σε αρκετές πλέον εφαρμόζονται βάρβαροι κανόνες εσωτερικής λειτουργίας (νοίκια, περιορισμένος χρόνος διαμονής, επανεγγραφή κάθε χρόνο με προαπαιτούμενα την επιτυχία σε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων).

Ο στόχος είναι από ότι φαίνεται ξεκάθαρος. Βάζουν όλο και περισσότερα εμπόδια στα παιδιά φτωχών και λαϊκών οικογενειών με το συνεχές χτύπημα των δικαιωμάτων στην δωρεάν σίτιση, στέγαση και στα συγγράμματα, που σε συνδυασμό με τα εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών υψώνουν ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Το χτύπημα, λοιπόν, που δέχεται το δικαίωμα των φοιτητών στην σίτιση, είναι μάλλον συνδεδεμένο με την συνολικότερη επίθεση που δέχεται η σπουδάζουσα νεολαία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μια επίθεση που, μέσω του γνωστού νόμου πλαίσιο, ο οποίος ως κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής έρχεται να καταργήσει το δικαίωμά μας στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και στρώνει τον δρόμο για το πανεπιστήμιο των λίγων κι εκλεκτών.

Για εμάς η απάντηση που πρέπει να δώσουμε σε όλους αυτούς που στερούν το μέλλον μας, είναι η αντίσταση απέναντι τους και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το άνοιγμα ζητημάτων, όπως το κλείσιμο του εστιατορίου της εστίας μας σε όλο το φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΟΕΕ με Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις στην κατεύθυνση του αγώνα. Με ανάπτυξη αντιστάσεων, μακριά από συνδιαχειριστικές λύσεις και εφησυχασμούς για προσωρινή και επιμέρους λύση του προβλήματος που τάζουν οι διοικήσεις. Με αγώνες για συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτωπο λαού και νεολαίας.


· ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

· ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ

· ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ- ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

· ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σχόλια