Το παλιό θα γκρεμιστεί…όταν εμείς με τα χέρια μας αποφασίσουμε να χτίσουμε το καινούριο!


Συνάδελφε πρωτοετή,
    Δεν θα ακούσεις από εμάς ωραία λογάκια, ούτε ξαφνικά θέλουμε να γίνουμε «φιλαράκια», να σε χτυπήσουμε ψεύτικα στην πλάτη και να σε ξεναγήσουμε στις αίθουσες της σχολής –είμαστε σίγουροι ότι μπορείς μια χαρά και μόνος σου. Δυο λόγια θέλουμε να σου πούμε, πάνω σε κάποια πράγματα ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΡΥΨΟΥΝ.
          Πρώτα από όλα, ως φοιτητής έχεις δικαιώματα και ευθύνες. Δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση, στην σίτιση, στο σύγγραμμα, στην ελεύθερη παρακολούθηση των μαθημάτων σου, στην στέγαση, στην μετακίνηση. Αυτά τα δικαιώματα δεν υπήρχανε πάντα, και ούτε θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αν δεν τα γνωρίζεις και δεν αγωνιστείς γι’ αυτά. Αυτά που απολαμβάνεις τώρα, είναι αποτέλεσμα αγώνων που έκαναν οι προηγούμενοι φοιτητές. Και είναι δική μας ευθύνη να τα παραδώσουμε στους επόμενους.
        Το πιο σημαντικό δικαίωμα από όλα, και αυτό θέλουν να σου στερήσουν πρώτο από όλα, είναι να συναντηθείς με τους συμφοιτητές σου και να μιλήσεις μαζί τους. Κάθε πρωτοετής είναι αυτόματα και μέλος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ο οποίος φτιάχτηκε ακριβώς για μπορεί να υπερασπίζεται αυτές τις κατακτήσεις. Με ανώτερη διαδικασία τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, όπου όλοι οι φοιτητές μπορούν να συζητάνε συλλογικά για τα προβλήματά τους και να παίρνουν αποφάσεις αγώνα για την επίλυσή τους, από κοινού με τους υπόλοιπους συλλόγους, αλλά και όλο τον λαό.
      Πολλοί θα σε αποτρέψουν με έμμεσους ή άμεσους τρόπους να συμμετέχεις στον σύλλογο, που στην πραγματικότητα ανήκει σε εσένα όσο και σε κάθε άλλο φοιτητή της σχολής. Θα σου πουν να μην πατάς εκεί γιατί έχει «κόμματα», και να κοιτάς την «δουλειά σου». Οι ίδιοι «φίλοι σου» όμως είναι που θα έρθουν ξαφνικά να ζητήσουν την ψήφο σου στο τέλος της χρονιάς. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τρόπος να σου στερήσουν το δικαίωμα να δρας και να σκέφτεσαι, και οι αποφάσεις να παίρνονται ερήμην σου.
         Θα θέλαμε επίσης να σε πληροφορήσουμε, ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ψηφισμένοι και εφαρμόζονται κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι νόμοι, με κύριο το νόμο-πλαίσιο (που θα μετονομαστεί σε «Πολυνομοσχέδιο» και ό, τι άλλο προκύψει), του οποίου επίσης πολλοί θα θελήσουν να αποκρύψουν την ύπαρξη του και τις διατάξεις του. Όσο όμως θα προχωράει η φοίτηση σου, θα διαπιστώνεις ότι όλες οι ρυθμίσεις της σχολής απορρέουν από το νόμο αυτό.
     Ποια μαθήματα μπορείς να δηλώνεις και ποια όχι, ποια μαθήματα μπορείς να παρακολουθείς και ποια όχι. Ποιο σύγγραμμα θα σου δώσουν και ποιο θα σε βάλουν να το αγοράσεις. Ποιος μπορεί να μπαίνει στην λέσχη φοιτητών και πόσο θα πληρώνει γι’ αυτό που οφείλουν να του παρέχουν. Τι επιτρέπεται να κάνουν διάφοροι μεγαλοκαθηγητές εναντίον σου, αυθαιρετώντας, και τι δεν επιτρέπεται να κάνεις εσύ, σε μια σχολή που μοιάζει με αποστειρωμένο περιβάλλον και όχι χώρος ανθρώπων με ανησυχίες.
Με λίγα λόγια: σύντομα θα καταλάβεις αυτό που ισχύει για όλους τους ανθρώπους: τίποτα δεν θα τους χαριστεί αν οι ίδιοι δεν ΠΑΛΕΨΟΥΝ γι’ αυτό.

Τέλος, συνάδελφε, υπάρχουμε και εμείς. Ποιοι είμαστε εμείς και γιατί στα λέμε όλα αυτά;

       Είμαστε οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, σχήματα με αριστερή, αγωνιστική πολιτική τοποθέτηση. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τις απόψεις μας, ούτε να κρυφτούμε πίσω από κάποια ψεύτικη «ανεξαρτησία». Θέλουμε να ξέρεις τι λέμε και ποιοι είμαστε. Γιατί η πραγματικότητα που ζούμε δεν είναι ωραία. Γιατί τα όνειρα μας ξεθωριάζουν. Γιατί είμαστε νέοι άνθρωποι με ανάγκες για το μέλλον, δεν είμαστε μια γενιά άβουλη που βλέπει την ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια της, βυθιζόμενη στην πείνα, την ανεργία, τον πόλεμο, τον φασισμό. Γιατί μπροστά στο λαό και τη νεολαία ορθώνεται ένα μαύρο μέτωπο των δυνάμεων του συστήματος, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των παραδοσιακών κομμάτων του καθεστώτος, του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, που ετοιμάζεται να προωθήσει μια σαρωτική επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, με όχημα το τρίτο Μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή μέσα στο κατακαλόκαιρο.
        Δεν είμαστε μόνο φοιτητές, είμαστε κομμάτι αυτού του λαού. Που τον κομματιάζουν και τον καταπατούν καθημερινά. Που του στερούν τα αυτονόητα οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές.
         Εμείς πιστεύουμε ότι δεν αξίζει σε έναν νέο άνθρωπο να τον παίρνουν από το χέρι αυτοί που του στερούν το μέλλον (παλιοί γνωστοί υπαίτιοι και νέοι υπηρέτες του συστήματος), και να τον οδηγούν στην γωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι αρμόζει σε έναν νέο άνθρωπο, να σφίξει την γροθιά του και να αγωνιστεί για το μέλλον του.

Καλή αντάμωση,
στο δρόμο του Αγώνα!


Σχόλια