ΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;


Την Πέμπτη 26/3, καταθέσαμε ψήφισμα στο ΔΣ Νομικής, για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Θεωρήσαμε αναγκαίο ο φοιτητικός σύλλογος να συζητήσει και να πάρει θέση τόσο για το ζήτημα της κατάληψης και της επαπειλούμενης καταπάτησης του ασύλου την προηγούμενη βδομάδα όσο και για ζητήματα όπως οι διαγραφές, συνολικά ο νόμος πλαίσιο, οι εξαγγελίες για το σχ. Αθηνά καθώς και η καθαριότητα.
Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Η ΔΑΠ- «υπεύθυνη δύναμη» δε μας ξάφνιασε καθόλου. Πρώτα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης, πρότεινε την καταπάτηση του λαϊκού κεκτημένου του ασύλου, με την εισβολή των ΜΑΤ στη σχολή. Έπειτα, υπηρετώντας πιστά την κατεύθυνση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και ενίσχυσης της λογικής του ατομικού δρόμου, δεν υπέγραψε για άλλη μια φορά πρόταση για γενική συνέλευση. Είναι άλλωστε «πάγια θέση» της τα φοιτητικά προβλήματα να «λύνονται» διά της θεσμικής οδού (αιτήσεις στη γραμματεία, συνδιοικητικά όργανα) και όχι από τη συλλογική συζήτηση και δράση μέσα από τα όργανά μας. Στις γενικές συνελεύσεις μπαίνει μόνο για να σπάσει αγώνες. Από πάρτι μέχρι τραμπουκισμούς, έχει αποδείξει ότι  θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο για να βγάλει την πολιτική από τα φοιτητικά αμφιθέατρα.
Ίσως όμως πραγματική έκπληξη να προκαλέσει σε κάποιους η στάση των ΕΑΑΚ, καθώς ούτε αυτοί υπέγραψαν την πρόταση. Τι κι αν πρόκειται για μια δύναμη που έχει αναφορά στο κίνημα; Όσες φορές όμως και να ορκίζεται στο όνομα της γενικής συνέλευσης, η στάση της είναι ενδεικτική. Στην ουσία, και με επιχείρημα ότι η γενική συνέλευση «δε θα βγει», με την άρνηση της να υπογράψει στέρησε από τον σύλλογο τη δυνατότητα να συζητήσει. Παράλληλα, βέβαια, στο ίδιο ΔΣ, στήριξε ψήφισμα για σύγκληση συνέλευσης τμήματος, πρόταξε δηλαδή το παζάρεμα δικαιωμάτων σε στημένα τραπέζια διαλόγου με το καθηγητικό κατεστημένο, ενώ ο πραγματικός διάλογος, μέσα στη ΓΣ, με ευθύνη της αποκλείστηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε τοποθέτηση των ΕΑΑΚ καταλήγει σε πιέσεις για μια πιο «φιλολαϊκή» πολιτική μιας κυβέρνησης που ξεκάθαρα συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική. Θέλει το κίνημα διαπραγματευτικό χαρτί στα μεταβατικά- κυβερνητικά της προγράμματα και όχι πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει το ψήφισμα, ενώ η «ουρά» της όχι! Πάντως η διαφοροποίηση του ενός σχήματος των ΕΑΑΚ σε γραπτή τοποθέτηση δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο φοιτητικός μας σύλλογος την επόμενη βδομάδα δε θα συνεδριάσει. Έχει χορτάσει ο ΦΣ από τις διαφωνίες των δύο σχημάτων των ΕΑΑΚ, που εν τέλει φορτώνονται στην πλάτη του. Δεν τους είδαμε ωστόσο να διαχωρίζονται και στα κοινά πλαίσια στήριξης της κυβερνητικής «προσπάθειας»!
Εμείς, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, εμμένουμε στην κατεύθυνση ζωντανέματος των γενικών συνελεύσεων, του ανώτερου οργάνου που έχουμε στα χέρια μας. Μόνο έτσι θα συγκροτήσουμε ένα μαζικό, παρατεταμένο και ανυποχώρητο φοιτητικό κίνημα, που θα συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική, χωρίς αναμονή και αυταπάτες! 

Σχόλια