Για τη δικαστική δίωξη φοιτητή στη Ξάνθη


Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα της νεολαίας!
Ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης!

Τον Αύγουστο του 2013 το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης πραγματοποιεί έλεγχο στο χώρο των φοιτητικών εστιών μετά από καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για λειτουργία «παράνομου» ραδιοφωνικού σταθμού. Η καταγγελία αφορά το ραδιοφωνικό σταθμό «Underground 100,3» ο οποίος εκπέμπει στην πόλη από το 2005. Γίνεται εισβολή σε χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» και κατάσχεται όλος ο εξοπλισμός. Παράλληλα συλλαμβάνεται και ένας φοιτητής μέλος του Συλλόγου, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη, όπου εντέλει αθωώνεται. Σε εκείνο το δικαστήριο η κατηγορία περνάει στον πρόεδρο της «Γέφυρας» (Σ. Μ.). Στις 11 Μάρτη 2015 τοιχοκολλώνται στη φοιτητική λέσχη τα πρακτικά και η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης της 30 Γενάρη 2015, σύμφωνα με την οποία ο Σ. Μ. καταδικάζεται ερήμην σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ επικυρώνεται και η δήμευση του κατασχεθέντος εξοπλισμού.

Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται στην κατεύθυνση έντασης του αντιδραστικού πολιτικού κλίματος, που εκφράζεται και μέσα στα πανεπιστήμια με την παρεμπόδιση της ελευθερίας έκφρασης και δράσης της νεολαίας. Οι σεκιούριτι στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ο έλεγχος στις φοιτητικές εστίες, το ουσιαστικό κλείσιμο των αιθουσών της πολυτεχνικής το Σαββατοκύριακο και η χρήση τους μόνο κατόπιν άδειας, είναι κάποια παραδείγματα. Αλλά ακόμα περισσότερο, οι 6 διμοιρίες ΜΑΤ έξω από την κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα, είναι σαφέστατα βήματα για την κατάργηση του Ασύλου. Ο εφησυχασμός ότι «αυτά τελειώσανε» με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να περάσει. Μόνο οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του φοιτητικού κινήματος θα υπερασπίσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πανεπιστημίου πλήρως αποστειρωμένου, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, με τους φοιτητές να έχουν ρόλο παθητικού θεατή, εμείς θα προτάξουμε την κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης. Να μην αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας μόνο του απέναντι στις δικαστικές διώξεις, να μην αφήσουμε να παγιωθεί η επίθεση στα δικαιώματά μας. 




Σχόλια