ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ …


 Η ΔΑΠ ΠΟΣΟ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ;


Είναι προφανές, για κάθε πρωτοετή φοιτητή (από τις εγγραφές κιόλας), για κάθε πολιτικοποιημένο και για όποιον έχει στοιχειώδη επαφή με τη σχολή και το σύλλογο πως η ΔΑΠ υπάρχει και παρεμβαίνει συνειδητά κι οργανωμένα στην καθημερινότητα των φοιτητών (ιδίως των πρωτοετών) μέσα στη σχολή, αλλά και έξω απ' αυτήν. Είναι οι <<βοηθοί>> στις εγγραφές, οι <<φίλοι>> μετά απ'αυτές, ο 2ος, ο 3ος κι ο 4ος για το Tichu στο κυλικείο, οι <<διανομείς>> θεμάτων στις εξετάσεις, οι βοηθοί σε εργαστήρια και γενικά εκείνοι που θα φροντίσουν για την <<ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου>> , την εύκολη ένταξή σου σε αυτήν, την <<ψυχαγωγία>> σου, τη <<διασκέδασή>> σου και η λίστα δεν τελειώνει. Προσπαθεί, λοιπόν, η ΔΑΠ, η κυβερνητική παράταξη, από τη μία να δημιουργήσει μια εικόνα κι ένα κλίμα ότι όλα βαίνουν μια χαρά κι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (κι αν έχουμε πρέπει να το ξεχάσουμε) και από την άλλη να εμφανιστεί (όταν κι όσο εμφανίζεται) αυτή σαν βασικός φορέας αυτής της (θετικής) κατάστασης. Να εμφανιστεί-και καλά- σαν εκείνη η δύναμη που, κόντρα στους υπόλοιπους που <<κάνουν πολιτική κατήχηση>>, δίνει άμεσα απάντηση στα προβλήματα και στις αναζητήσεις των φοιτητών <<μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες>>.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

   
 Η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος, όπου η πολιτική των ταξικών φραγμών, των διαγραφών και της εντατικοποίησης-πειθάρχησης , η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων και των μνημονίων, η πολιτική για την οποία δεν λέει τίποτα η ΔΑΠ και που προωθεί, ενισχύει και εδραιώνει μέσα στα πανεπιστήμια, έχει φέρει τόσο το λαό μας όσο και εμάς σε κατάσταση απελπισίας και έντονων αδιεξόδων. Γι΄αυτό η ΔΑΠ, όντας συστημική παράταξη και κατανοώντας την οργή και την αγανάκτησή μας, αλλά και τη δύναμή μας αν πολιτικοποιηθούμε και οργανωθούμε στους συλλόγους για να αντισταθούμε, προσπαθεί με κάθε μέσο να φρενάρει αυτή τη διαδικασία. Γι΄αυτό κρύβει την ταυτότητά της και τις θέσεις της (να θυμίσουμε τη θέση  για κατάργηση ασύλου, για εξετάσεις στην ειδικότητα, για ένταση της αξιολόγησης μέσα στη σχολή, για τη συνδιοίκηση κ.ο.κ.). Γι΄αυτό δεν τοποθετείται ανοιχτά πολιτικά και ''το παίζει'' ανεξάρτητη και άνετη. Γι΄αυτό σαμποτάρει κάθε κινηματική διαδικασία, κάθε γενική συνέλευση και προσπάθεια αντίστασης( να θυμίσουμε τη στάση τους στο ΔΣ και την παρεμπόδιση δημιουργίας γενικής συνέλευσης για το ζήτημα του Άτλαντα πέρυσι αλλά και τις άλλες  150000 συνελεύσεις που έχει κάνει το ίδιο). Γι΄αυτό συκοφαντεί το συνδικαλισμό, τον αγώνα και την αριστερά.

     Γίνεται φανερό  ότι η στάση της ΔΑΠ έχει άμεση σχέση με τις επιδιώξεις του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια και  με την επίθεση στα δικαιώματα μας, γι’ αυτό είναι λάθος και αποπροσανατολίζει η άποψη (που τη θέτει και η υπόλοιπη αριστερά) που λέει ότι η ΔΑΠ ''κάνει το φίλο'' για να πάρει την ψήφο στις εκλογές και μόνο. Αυτό που πραγματικά θέλουν γι΄αυτό και μας παίζουν προκλητικά τους φίλους είναι να μην αντισταθούμε στις διαγραφές και στα χτυπήματα στα δικαιώματα μας, να μη σηκώσουμε κεφάλι- να μη διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Έτσι, καλούμε όχι απλά να γυρίσουμε την πλάτη στη ΔΑΠ, αλλά επίσης -και αντίστροφα σε αυτό που θέλουν- να ανοίξουμε πλατιά στο σύλλογο την πολιτική συζήτηση για την προετοιμασία των γενικών συνελεύσεων και του αγώνα απέναντι στις διαγραφές και στον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο. 



Αγωνιστικές Κινήσεις Ιατρικής

Σχόλια