Για τις κλινικές του 6ου έτους





Συνάδελφοι,

Τη μεταφορά της εκκίνησης των κλινικών του έκτου έτους στις 21 Ιούλη από αρχές Αυγούστου αποφάσισε η τελευταία συνέλευση τμήματος. Τη συνέλευση τμήματος απαρτίζουν οι καθηγητές, ο πρόεδρος και οι ΔΑΠίτες - "εκπρόσωποι φοιτητητών". Το παραπάνω γεγονός δημιουργεί ασφυκτικότερους ρυθμούς σπουδών τόσο για τους εκτοετείς που θα έχουν μόνο 20 μέρες διακοπή από την εξεταστική όσο και για τα υπόλοιπα έτη. Γενικά πολλά μπορούν να ειπωθούν για το ρόλο της συγκλήτου, του τμήματος, του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, της ΔΑΠ και, συνολικά, της συνδιοίκησης που για άλλη μια φορά γίνεται μέσο για το ψαλίδισμα φοιτητικών κατακτήσεων, κάνοντας, ταυτόχρονα το φοιτητή συνυπεύθυνο στους σχεδιασμούς τους. Εμείς, ωστόσο, θέλουμε να σταθούμε σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος, στο γιατί ουσιαστικά επιλέγεται αυτή η έντονη μορφή εντατικοποίησης.


Οι κλινικές, λοιπόν, μεταφέρονται και πολλαπλασιάζονται για τους ίδιους λόγους που εφαρμόζονται και άλλες μορφές εντατικοποίησης των σπουδών, όπως οι συμπυκνωμένες και δύσκολες εξεταστικές, τα μαζικά κοψίματα οι απουσίες και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τα προαπαιτούμενα μαθήματα (αλυσίδες) με τις διαγραφές στα ν+2 προ των πυλών. Αυτοι οι λόγοι δεν είναι η έλλειψη "επαρκής-ολοκληρωμένη" γνώσης ή κάποιος παραλογισμός που έπιασε κάποιους "κακούς" καθηγητές, όπως θα πουν αρκετοί καλοπροαίρετα (ή και όχι). Αντίθετα, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως προσπαθούν, μεθοδευμένα, να διαμορφώσουν ασφυκτικότατους όρους σπουδών σε πλατιές φοιτητικές μάζες, οι οποίες κάτω από την πίεση (χρονική, οικονομική, πολιτική, ψυχολογική) θα οδηγούνται στην υποταγή-πειθάρχηση και εν τέλει στην παραίτηση από τις σπουδές.

Μια κατεύθυνση πλήρως στρατευμένη στη γενικότερη κατεύθυνση του υπουργείου και του συστήματος για τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου λίγων και εκλεκτών, που δε χωράει δικαιώματα, κατακτήσεις και φτωχούς φοιτητές εντός του, πλήρως εναρμονισμένου στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.

Συνάδελφοι,

Το βάθος, η ένταση και η έκταση της επίθεσης που δεχόμαστε και θα δεχτούμε είναι συνάρτηση του βαθμού οργάνωσης και συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, το οποίο είναι στη γωνία. Δεν έχουμε να περιμένουμε ούτε στιγμή πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων, να προετοιμαστούμε για τις μάχες που έρχονται από τα συλλογικά μας όργανα και τις συνελεύσεις, μόνο έτσι, και στην κατεύθυνση της αντίστασης, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές!


  • ΚΑΤΩ Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Σχόλια