ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ


Φούντωσαν τα δημοσιεύματα σε ένα σωρό αστικές φυλλάδες (π.χ. Έθνος) για τις επερχόμενες διαγραφές του Ιουνίου. Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ πιστά στο ρόλο τους ως τσιράκια των κυβερνήσεων και της ΕΕ έσπευσαν να προετοιμάσουν το κλίμα για τις 180.000 συνολικά διαγραφές, που θα εφαρμοστούν σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται λοιπόν, θα σβήνεται ο αριθμός μητρώου για τους φοιτητές, που πέρασαν στις σχολές πριν από το 2006. 


Το έδαφος που ετοιμάζει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς, στο οποίο δεν θα χωρά η πλατιά μάζα των φοιτητών. Εξ’ ου και οι διαγραφές και τα δίδακτρα, εξ’ ου και το πλήρως εντατικοποιημένο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια. Είναι σίγουρο, ότι αυτές τις διαγραφές θα ακολουθήσουν κι άλλες, για να μείνουν στις σχολές οι «λίγοι και καλοί», που θα μπορούν να πληρώνουν για τις σπουδές τους, ενώ απ’ την άλλη δεν θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών. 

Η μείωση του ορίου σπουδών από 2ν έτη σε ν+2, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες πτυχές του νέου νόμου πλαίσιο (δίδακτρα, μαθήματα αλυσίδες, πιστωτικές μονάδες κ.λπ.), δημιουργεί ένα ακόμα πιο ασφυκτικό περιβάλλον για τη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία υπό το φόβο της διαγραφής, τρέχει από μάθημα σε μάθημα κι από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο μπας και καταφέρει να πάρει το ρημάδι το πτυχίο. Τέτοιους φοιτητές θέλει να έχει το σύστημα. Πιστούς και υπάκουους, στη γωνιά, με το κεφάλι σκυμμένο πάνω απ’ το βιβλίο. 

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να σηκώσουμε κεφάλι και να αντισταθούμε στο παρόν και το μέλλον, που μας ετοιμάζουν. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαγραφή φοιτητή! Θα παλέψουμε για το δικαίωμα της νεολαίας στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Θα αγωνιστούμε για σπουδές, δουλειά και ελευθερίες, χωρίς να έχουμε τίποτα να περιμένουμε από «δήθεν συμμάχους», όπως οι μεγαλοκαθηγητάδες και οι πρυτάνεις, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μακρύ χέρι του υπουργείου στα πανεπιστήμια. Χωρίς, επίσης, να έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις καθεστωτικές δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ούτε τις δυνάμεις εκείνες της αριστεράς, που περιμένουν να έρθει η μεγάλη ανατροπή στην κάλπη, εναποθέτοντας τα πάντα στις επικείμενες εκλογές. 
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να μαζικοποιήσουμε τα συλλογικά μας όργανα και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Να εναντιωθούμε στις διαγραφές, που έρχονται, καθώς και συνολικά στο νόμο πλαίσιο. Να συγκρουστούμε με το εντατικοποιημένο και απάνθρωπο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στις σχολές και να διεκδικήσουμε σπουδές με ανθρώπινους ρυθμούς. 


  • Οι φοιτητές στην πάλη στο πλευρό του λαϊκού κινήματος
  • Καμιά διαγραφή φοιτητή
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους

Σχόλια