Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν... και στην Ουκρανία!


Όλο και πιο επικίνδυνη τροπή παίρνουν κάθε μέρα που περνάει οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα επεισόδια που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες συγκλονισμένος όλος ο κόσμος- οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο, η εκδίωξη της κυβέρνησης, οι χειραψίες των διαφόρων επιτελών της Δύσης με ανθρώπους που πριν από λίγο χαιρετούσαν ναζιστικά, η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία- δεν είναι παρά στιγμές από μια άγρια ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Αναμέτρηση που άμεσα απειλεί να συνθλίψει τον ουκρανικό λαό, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρης της υφηλίου…

Έτσι, από τη μια μεριά βρίσκεται η Δύση, αποτελούμενη από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι παρά τις μεταξύ τους κόντρες και προστριβές, στην προκειμένη περίπτωση ενώνονται και παρεμβαίνουν από κοινού, επιδιώκοντας να θέσουν την Ουκρανία κάτω από τον οικονομικό και πολιτικό τους έλεγχο. Αυτοί υποκίνησαν την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος, με στόχο να προσδέσουν τη χώρα στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, αυτοί πυροδότησαν και τις διαμάχες με νεκρούς στην πρωτεύουσα, όσο και αν αυτές πάτησαν σε ένα βαθμό πάνω σε πραγματικά προβλήματα των λαϊκών μαζών. Από την άλλη μεριά, υπάρχει η σαφής ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, η οποία αποβλέπει στη διατήρηση της γειτονικής της χώρας στη δικιά της σφαίρα επιρροής και την ένταξή της στους σχεδιασμούς για την Ευρασιατική Ένωση. 


Αυτό είναι το πραγματικό υπόβαθρο των γεγονότων στην Ουκρανία, που δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με μια γνήσια λαϊκή εξέγερση. Απεναντίας, ο λαός της καλείται να χύσει ποτάμια αίματος για συμφέροντα αντιπαραθετικά με τα δικά του, για τις στοχεύσεις των ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που εκμεταλλεύονται και ξεζουμίζουν τόσο αυτόν, όσο και τους λαούς όλης της γης, σαρώνοντας πολλές φορές τα πάντα στο διάβα τους, σπέρνοντας τον πολεμικό όλεθρο και τη δυστυχία.

Οι κινήσεις αυτές των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας βρίσκουν, βέβαια, την αντανάκλασή τους και στις υπαρκτές και οξυνόμενες σε αυτή τη φάση αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης της χώρας αυτής, ενός πέρα για πέρα διεφθαρμένου και σάπιου κατεστημένου. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αρκούσαν μόνο οι εσωτερικοί όροι για την εμφάνιση όλων αυτών των καταιγιστικών εξελίξεων των οποίων γινόμαστε μάρτυρες, χωρίς την έξωθεν παρέμβαση. Σε καμία περίπτωση, κατ’ επέκταση, δεν μπορούν να περιορίζονται οι ερμηνείες για τα γεγονότα στην Ουκρανία μέσα στο δίπολο φασισμός-δημοκρατία, οπτική που θα μπορούσε μέχρι και να αθωώσει την επαπειλούμενη εισβολή της Ρωσίας.

Είναι, όμως, πέρα γα πέρα σοβαρό ζήτημα και τεράστια πρόκληση για το λαϊκό κίνημα της Ουκρανίας και όχι μόνο, η άνοδος φασιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων, με παραστρατιωτική δομή και ένοπλη δράση, οι οποίες συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα, με τη στήριξη και την αξιοποίησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικάνους. Οι εκπρόσωποι της «πολιτισμένης» Δύσης, οι δήθεν θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» και της «νομιμότητας», ανέχτηκαν και πριμοδότησαν την πραξικοπηματική ανατροπή ενός καθεστώτος και τη δράση φασιστικών αποβρασμάτων, που αυτή τη στιγμή μέσα και από κυβερνητικές θέσεις νομοθετούν την απαγόρευση κομμάτων και οργανώσεων που αναφέρονται στην αριστερά, εξαπολύουν μαζικές διώξεις σε μειονότητες και σπέρνουν τον τρόμο στο λαό της Ουκρανίας. Απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο αδίστακτοι είναι! Να, λοιπόν, ποιες είναι οι «αξίες» και τα «ιδανικά» της «Ευρώπης των λαών», για τα οποία θα πασχίζουν όλο και πιο επίμονα να μας πείσουν ενόψει των ευρωεκλογών!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, χωρίς κανένα έλεος και δισταγμό, επιδίδονται σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, κομματιάζοντας χώρες και μακελεύοντας λαούς. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, σαν απάντηση από την πλευρά της στην επιθετική διείσδυση της Δύσης, είναι εξέλιξη που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στη χώρα. Οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις διαμελισμού της Ουκρανίας πρέπει να βρουν μπροστά τους τη σθεναρή αντίσταση των λαϊκών μαζών!

Ο μόνος δρόμος για το λαό της Ουκρανίας δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της πάλης του για εθνική ανεξαρτησία, από τη σύγκρουσή του με τους ιμπεριαλιστές κάθε λογής και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Την ίδια ζωτική ανάγκη έχουν και οι λαοί όλου το κόσμου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό στη σκοτεινή εποχή που διαμορφώνουν οι ισχυροί αυτού του πλανήτη. Είναι καθήκον του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας να καταγγείλει τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία, όπως και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που συντάσσεται πλήρως με αυτές!

Η προοπτική μας βρίσκεται στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση!

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες! 

Σχόλια