ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ! ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ!


Παρά τα γνωστά σενάρια περί "ανάκαμψης", η άγρια πολιτική Κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών Αμερικανών και Ευρωπαίων (ΔΝΤ, ΕΕ) αποδεικνύει καθημερινά πως είναι μια στρατηγική θύελλα με βάθος και ένταση. Όσο δε βρίσκει απέναντί της οργανωμένο, μαζικό και ανυποχώρητο λαϊκό κίνημα που να αντιστέκεται, συνεχίζει να σαρώνει καταχτήσεις δεκαετιών.  Συνεχίζει να εξαφανίζει θέσεις εργασίας, να ξεπουλά, να γκρεμίζει ότι χτίστηκε με αγώνες, να βάζει τις υπογραφές του μέλλοντος πάνω σε έναν κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που κινείται ορμητικά κατά πάνω μας.


Μέσα στον γενικό ορυμαγδό, οι φοιτητές δεχόμαστε σκληρότατη επίθεση. Με την εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου και τον τελευταίο Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό που αναμένεται να περάσει από κάθε ίδρυμα, ο δρόμος του μαζικού αποκλεισμού της νεολαίας απ' τις σπουδές ανοίγει πια διάπλατα. Αιτία, αλλά και αποτέλεσμα, η χρόνια οπισθοχώρηση του φοιτητικού κινήματος. Η "φοιτητική μέριμνα" που ξηλώνεται εδώ και χρόνια (τέρμα τα βιβλία, εστίες, λέσχες φαγητού) τώρα διαλύεται "και με τη βούλα" για να τελειώνουν γρήγορα με όσους δε σηκώνει η τσέπη τους το κόστος σπουδών. Ας αδειάζουν στα σκουπίδια τα τσουκάλια από το περίσσιο φαγητό της λέσχης, αρκεί να μη δικαιούται κάθε φοιτητής να φάει. Ας προχωράνε στις εξώσεις φοιτητών από τις εστίες ενώ υπάρχουν κενά δωμάτια, αρκεί να μη δικαιούται κάθε φοιτητής να στεγαστεί. Ας απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, ας μένουν οι αίθουσες κρύες και άθλιες τρώγλες πνιγμένες στη βρωμιά. Άλλωστε, στα σκαριά είναι το σχέδιο Αθηνά Β' για να τα "εξυγιάνουν" όλα αυτά, μοιράζοντας λουκέτα. Και θα συνεχίσουν να στρίβουν το μαχαίρι της υποχρηματοδότησης και να ποδοπατούν κεκτημένα, ώστε να εμπεδώσουμε -ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε φτωχές εργαζόμενες και άνεργες οικογένειες- ότι οι σπουδές δεν είναι δικαίωμα, αλλά προνόμιο μόνο για λίγους.

Μέσα στις σχολές μας η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι αφόρητοι ρυθμοί σπουδών, οι συρρικνωμένες εξεταστικές, οι ολοένα αυστηρότερες απαιτήσεις, σπρώχνουν κάθε χρόνο και περισσότερους στην "εγκατάλειψη" των σχολών. Και όχι μόνο αυτό. Η εντατικοποίηση των σπουδών γίνεται όπλο και τιμωρία στα χέρια της κυβέρνησης πάνω σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Η πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος  δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή εκδικητικά στους φοιτητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό των απεργών διοικητικών και υπερασπίστηκαν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα στη δουλειά.

Αν όλα τα παραπάνω ήταν η έμμεση οδός, όπου να 'ναι επιστρατεύεται το βαρύ πυροβολικό. Το Σεπτέμβριο του 2014 σχεδιάζονται οι πρώτες διαγραφές χιλιάδων φοιτητών κατά εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου. Η απειλή κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και για αρκετούς είναι ήδη πολύ κοντά. Στόχος, οι μελλοντικοί νέοι άνεργοι του 70% να σπρωχθούνε μια ώρα αρχύτερα να συναντήσουνε "τη μοίρα" του υπόλοιπου ενός εκατομμυρίου "επίσημης" ανεργίας στην Ελλάδα. Και χωρίς πολλές απαιτήσεις παρακαλώ, χωρίς επαγγελματικό δικαίωμα, με κόπους χρόνων πεταμένους στα σκουπίδια. Και για να μην διαψεύδονται έτσι βάρβαρα από δω και πέρα οι ελπίδες των νέων εισακτέων, στα σκαριά βρίσκονται και τα δίδακτρα. Για να το πάρουνε χαμπάρι από νωρίς ότι η τρίτη βαθμίδα ...δεν είναι για τα μέτρα τους.

ΩΣ ΕΔΩ!

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να πάει παραπέρα. Εκεί έξω οι οικογένειές μας χτυπιούνται, το μέλλον μας τσακίζεται, η οργή πλημμυρίζει τον κόσμο. Αναζητά έκφραση σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που ξεσπάει. Η θέση της νεολαίας δεν είναι στο παρασκήνιο, αλλά στην πρώτη γραμμή. Να βγει στα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων, να κάνει όπλο την κοινή δράση και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της. Να δώσει και να πάρει δυνάμεις από κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του λαού που αντιστέκεται και δείχνει το δρόμο (από τους εκπαιδευτικούς και τους αγρότες, μέχρι τους απεργούς της Κόκα Κόλα 3Ε). Οι χιλιάδες φοιτητές που έχουμε μπει στο στόχαστρο, είμαστε ο μοναδικός ζωντανός φραγμός που μπορεί να μπει σε όλα όσα ετοιμάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δοκιμάζουμε την πραγματική μας δύναμη, μόνο όταν ο κάθε ένας απλός φοιτητής, ο "διπλανός" μας, υψώνει το ανάστημά του στην κατεύθυνση της αντίστασης και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Χωρίς αυταπάτες ότι καμιά κυβέρνηση και κανένας σωτήρας θα υπερασπιστεί ποτέ για λογαριασμό μας όλα όσα μας ανήκουν και καταχτήσαμε γενιές και γενιές. Με μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα κρατήθηκαν για χρόνια, και μπορούν να παραμείνουν ζωντανά τα κεκτημένα μας. Έτσι όπως πέτυχαν φέτος οι φοιτητές στην ιατρική Αλεξανδρούπολης να μπλοκάρουν την εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών τους. Έτσι έχουμε δυνατότητα και χρέος να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας. Έτσι έχουμε δυνατότητα και χρέος να ξαναγνωρίσουμε νίκες.

Σχόλια