ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα είδαμε να ανακοινώνονται μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα που έρχονται να πλήξουν για άλλη μια φορά τον λαό βυθίζοντας τον στην πέινα και την εξαθλίωση. Στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται η περίθαλψη καθώς δρομολογούνται απολύσεις υγειονομικών, κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και κέντρων ψυχικής υγείας (Δρομοκαΐτειο, Δαφνί). Γίνεται ξεκάθαρο ότι σκοπός τόσο της κυβέρνησης όσο και των ιμπεριαλιστών δεν είναι μόνο να διαμορφώσουν ένα καθεστώς δουλείας στον εργασιακό τομέα αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια μας την υγεία καταργώντας ολοκληρωτικά την δωρεάν περίθαλψη.



Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς με στόχο να χτυπηθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία και να διαμορφωθεί το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, όπου θέση δεν θα έχουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Στην κατεύθυνση διαμόρφωσης του πανεπιστημίου του μνημονίου κινήθηκαν το σχέδιο Αθηνά και ο νόμος πλαίσιο! Με τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα πανεπιστημίων, τις διαγραφές φοιτητών,την κατάργηση του δωρεάν πλέγματος σίτιση-στέγαση-συγγράμματα η κυβέρνηση, πιστή εντολοδόχος των φορέων ΕΕ-ΔΝΤ, εγγυάται ένα μαύρο μέλλον στη σπουδάζουσα νεολαία.
Ενώ το πανεπιστήμιο έρχεται να εναρμονιστεί στις ανάγκες της «αγοράς ανεργίας», η αξιολόγηση των ιδρυμάτων μπαίνει σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση προμηνύοντας την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των σχολών που βρίσκονται στη λίστα των συγχωνεύσεων ή των καταργήσεων. Ήδη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η διαδικασία της αξιολόγησης από εξωτερικούς παράγοντες βρίσκεται σε εξέλιξη με το τμήμα της κοινωνιολογίας να εισπράττει αρνητική βαθμολογία ενώ την Τρίτη έπεται αξιολόγηση στο τμημα της ψυχολογίας.
Ο νόμος περί αξιολόγησης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη συνθήκη της Μπολόνια(1999)και θεσμοθετήθηκε το 2005 με σκοπό την εφαρμογή τη εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης. Σήμερα, η αξιολόγηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πολιορκητικός κριός για την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου Αθηνά, δηλαδή των διδάκτρων, των διαγραφών, της κατάργησης τω δωρεάν παροχών, των συγχωνεύσεων. Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία γίνεται η διαδικασία όχι μόνο δεν είναι «αντικειμενικά» αλλά καθορίζονται από τις επιταγές των ευρωπαίων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Και όπως είναι φανερό σκοπός τους δεν είναι πώς θα διασφαλίσουν την ποιότητα στην εκπαίδευση αλλά πώς θα τσακίσουν τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων! Όταν η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να ακολουθήσει τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα για τη πραγμάτωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (συνθήκη της Μπολόνια) προφανώς εννοεί την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της δημιουργίας του πανεπιστημίου των λίγων και εκλεκτών, όπου το άσυλο, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η πολιτική δεν θα έχουν χώρο.
Η αξιολόγηση, λοιπόν, έρχεται να αποτελέσει μοχλό πίεσης, που στο όνομα του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης τους δημόσιου τομέα, θα κλείνει τμήματα και θα απολύει εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγεί στη δημιουργία σχολών «ελίτ» από τη μία, και σχολών «παρκινγκ» ανέργων από την άλλη. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες! Το σύστημα έχει ντύσει την αξιολόγηση με ένα ωραίο περιτύλιγμα, στοχεύοντας να πείσει ιδεολογικά τη νεολαία για την αναγκαιότητά της. Την παρουσιάζει με αταξικό χαρακτήρα ώστε να βλέπει η νεολαία πιθανή λύση στα προβλήματά της μέσα από αυτή. Χρησιμοποιεί την εσωτερική αξιολόγηση και τη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτή για να τη νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις τους! Για να πιστέψουν ότι έχουν λόγο στην διαχείρηση του πανεπιστημίου ώστε στη συνέχεια να πέσει η ευθύνη για το κλείσιμο των σχολών τους στις δικές τους πλάτες!
Για να δώσουμε μια γροθιά στο θεσμό της αξιολόγησης ο μόνος τρόπος είναι ο συντονισμός μας μέσα στη γενική συνέλευση! Γιατί μόνο μέσω της οργανωμένης και μαζικής πάλης μπορούμε να πετύχουμε νίκες! Κόντρα σε λογικές που προωθούνται από τις φωνές του συστήματος (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, καθηγητικό κατεστημενό) που καλούν τους φοιτητές να συμμετέχουν στην αξιολόγηση! Κόντρα σε λογικές που σπέρνουν την ηττοπάθεια και καλούν σε ατομική αποχή από την διαδικασία! Με μόνο όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες είναι καθήκον μας να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας! Να αντισταθούμε ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας!


Σχόλια