ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ!


Με καταιγιστικούς ρυθμούς ανοίγουν, πλέον, όλα τα μέτωπα της επίθεσης του συστήματος στο χώρο της περίθαλψης. Την ίδια ώρα που απλώνονται με ταχύτητα η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση στο σύνολο του λαού και της εργατικής τάξης, σαν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μνημονίων και της πολιτικής του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αμφισβητώντας ακόμα και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή, η υγεία μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο, για να δοθεί και το τελειωτικό χτύπημα. 



Η κυβέρνηση Σαμαρά, με εκτελεστικό βραχίονα τον υπουργό-βιβλιοπώλη Γεωργιάδη, ετοιμάζει πυρετωδώς και προωθεί το νέο γύρο συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και απολύσεων-διαθεσιμοτήτων εργαζομένων, στα πλαίσια των γενικότερων απαιτήσεων και υπαγορεύσεων της τρόικα. Έχουν προηγηθεί τα λουκέτα σε όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, καθώς και τα κλεισίματα 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία, εξαιτίας της επέλασης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των λαϊκών μαζών, αλλά και των πολιτικών που ακολουθούνται εδώ και χρόνια στον τομέα της ασφάλισης-περίθαλψης, οι ανασφάλιστοι ξεπερνάνε τα 3 εκατομμύρια, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%, πάνω από τους μισούς δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα και έχουν επηρεασμένη ψυχική υγεία, ενώ πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν «αυτοδιάγνωση» μέσω διαδικτύου, για να γλυτώνουν τα έξοδα!
Ο οδοστρωτήρας της επίθεσης του συστήματος έρχεται από εδώ και πέρα να σαρώσει κάθε έννοια πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τα σχέδια για κλεισίματα Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, τις απολύσεις-διαθεσιμότητες των 10.000 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ( γιατροί, υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό), καθώς και τη δραματική μείωση ή και κατάργηση των δομών του. Την ίδια στιγμή, ο νέος φορέας μετατρέπεται από «πάροχο» σε «αγοραστή υπηρεσιών υγείας», δηλαδή σε διαμεσολαβητή που θα ρίχνει το κόστος στις πλάτες των ασθενών. Είναι φανερό ότι αφήνεται πεδίο δόξης λαμπρό για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα συνεχίσει να επεκτείνεται στο χώρο της περίθαλψης και να αυξάνει τα κέρδη του, από το μεγάλο πλιάτσικο που θα επακολουθήσει. 
Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί γύρω στις 1.000 διαθεσιμότητες για τους εργαζόμενους στα ψυχιατρεία (ΔΑΦΝΙ, Δρομοκαΐτειο, ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης), τα οποία αναμένεται να κλείσουν το αργότερο στο τέλος του 2014. Ενώ, το σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν νέα κύματα συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλωστε, το «όραμα» της κυβέρνησης και των ξένων και ντόπιων αφεντικών είναι να υπάρχει ένα επαρχιακό νοσοκομείο ανά πρωτεύουσα νομού. Άμα δεν προλάβεις να φτάσεις σε αυτό, ας πρόσεχες ή τουλάχιστον, ας είχες τα χρήματα να απευθυνθείς σε κάνα ιδιώτη…
Γίνεται ξεκάθαρο ότι καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη έως και αδύνατη η πρόσβαση του κόσμου στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία. Τα κλεισίματα νοσοκομείων, οι καταργήσεις νοσοκομειακών κλινών, η υποστελέχωση γιγαντώνουν την αναμονή και θα αναγκάσουν τους ασθενείς να στραφούν σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Στο 5ευρο για τα εξωτερικά ιατρεία προστίθενται τα 25 ευρώ για τη νοσηλεία και το χαράτσι 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Όλο και περισσότερα φάρμακα αφαιρούνται από τη λίστα αυτών που καλύπτονται ασφαλιστικά, ενώ αυξάνονται οι συμμετοχές των ασφαλισμένων σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα. Ταυτόχρονα, η κατάσταση εντός των νοσοκομείων είναι το λιγότερο εφιαλτική, με τα ράντζα και τις περικοπές δαπανών να έχουν κάνει καθεστώς την έλλειψη ακόμα και απαραίτητων υλικών.
Η όλη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην περίθαλψη από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αποκρύψει τον πραγματικό ένοχο. Έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα γνωστά επιχειρήματα για τους «πλεονάζοντες» υγειονομικούς, χωρίς να μπορούν επουδενί να συγκαλύψουν την τραγική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η υποστελέχωση. Με το νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική θητεία σε αγροτικό για να μπορεί κάποιος νέος γιατρός να πάρει ειδικότητα, καυχιούνται ότι πάνε να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία και τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα ισοπεδώνουν τις μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα και στην πραγματικότητα κάνουν το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων αυτών των σχολών ακόμα πιο δυσοίωνο και αβέβαιο.
Είναι φανερός ο στόχος που έχει το σύστημα με την πολιτική που προωθεί στο χώρο της περίθαλψης: θέλει να ξεριζώσει από το μυαλό του λαού την αντίληψη ότι μπορεί να έχει δωρεάν περίθαλψη, να τον πείσει ότι θα πρέπει να πληρώνει για να «έχει την υγειά του». Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου η πλήρης εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Πλέον, το κόστος από «υποχρέωση» του κράτους μετακυλίεται στους ασθενείς και όποιος δεν έχει τσέπη που να «αντέχει», θα πεθαίνει στην ψάθα.
Περισσότερο παρά ποτέ, λοιπόν, τίθεται επιτακτικά η ανάγκη της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με αυτήν την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό, απολύει εργαζόμενους και κατεδαφίζει το δικαίωμα στην περίθαλψη. Η υπόθεση της ανατροπής της επίθεσης στο χώρο της υγείας αφορά τόσο τους υγειονομικούς που χάνουν τη δουλειά τους, όσο και το σύνολο του λαού, της νεολαίας και της εργατικής τάξης, τους οποίους το σύστημα καταδικάζει στη φτώχεια, την αρρώστια, ακόμα και το θάνατο. Η οικοδόμηση, λοιπόν, ενός ΜΕΤΩΠΟΥ των εργαζόμενων στην υγεία και όλου του λαού, στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στις γειτονιές και όπου ζει και αναπνέει ο λαός, είναι μονόδρομος και ανάγκη ζωής. Να μπούμε αποφασιστικά στον αγώνα για ΔΩΡΕΑΝ και ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χωρίς προϋποθέσεις!

Σχόλια