Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Τον δρόμο του αγώνα να τον βαδίσουμε ως το τέρμα!Αντί καλωσορίσματος…

Συνάδελφε, με την είσοδο σου στην σχολή μπαίνεις σε μία νέα φάση της ζωής σου. Μία φάση που όμως χαρακτηρίζεται από την συνολικότερη κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολλά πράγματα, όσον αφορά την σχολή που μπήκες και να μην μιλήσουμε για άλλα τόσα. Σίγουρα όμως δεν θα παίξουμε σε καμία περίπτωση τον ρόλο την γραμματείας της σχολής, όχι γιατί η δουλειά της είναι ασήμαντη, αλλά γιατί ακριβώς υπάρχει η γραμματεία για τις συγκεκριμένες δουλειές. Πέρα από την γραμματεία, τους καθηγητές και τα μαθήματα, στην σχολή που μπήκες υπάρχει και ένας σύλλογος φοιτητών, στον οποίο με την ένταξή σου στη σχολή θεωρείσαι αυτόματα και μέλος. Ένας σύλλογος που αποτελεί όπλο στα χέρια των φοιτητών, που μέσω των γενικών συνελεύσεων μπορούν να συζητήσουν, να πάρουν αποφάσεις συλλογικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.


Έξω από την «γυάλα» του πανεπιστημίου…

Την κατάσταση λίγο πολύ στην κοινωνία την ξέρεις, εξάλλου και εσύ όπως και όλοι μας την ζούμε καθημερινά. Η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ διεξάγει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Τα χαράτσια, η φοροληστεία και τα κάθε είδους μέτρα δίνουν και παίρνουν. Τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο, φέρνοντας κάθε φορά και περισσότερη φτώχεια για τον λαό. Επίσης οι χιλιάδες απολύσεις έχουν μπει ήδη στην ημερήσια διάταξη με πρώτα «θύματα» τους εκπαιδευτικούς, τους νοσοκομειακούς, τους εργαζόμενους στους δήμους και τους διοικητικούς υπαλλήλους σε πολλά πανεπιστήμια. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί αλλά ήδη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ετοιμάζονται για μία ακόμα πιο ολομέτωπη επίθεση.

Απαραίτητο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης, για να εξασφαλίσει την συνέχιση της επίθεσης είναι όμως και η ένταση της καταστολής, ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών και η παραπέρα προώθηση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Μέσω της φασιστικοποίησης προσπαθεί το σύστημα να βάλει τον λαό στο περιθώριο, να τον αποπροσανατολίσει και να τον τρομοκρατήσει. Απόρροια της φασιστικοποίησης είναι και τα φασιστικά μορφώματα όπως η «Χρυσή Αυγή» που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στον φώς ξεδιπλώνοντας τον αντιδραστικό τους λόγο και την δολοφονική τους δράση.


Να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει…

Γέννημα θρέμμα του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης η «Χρυσή Αυγή» εκκολάφτηκε και ανδρώθηκε αναπαράγοντας κάθε σάπιο ιδεολόγημα, που η κυβερνητική προπαγάνδα έβγαζε στον αφρό. Από το ότι για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες, την στιγμή που η κυβέρνηση απελευθέρωνε τις απολύσεις.  Μέχρι το ότι για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα φταίνε οι αγώνες και η αριστερά που φοβίζουν τους επιχειρηματίες «μας» με τις απεργίες τους, και όλα αυτά την στιγμή που η κυβέρνηση ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο προς όφελος του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις κάνοντας τους εργαζόμενους, δούλους του 21ου αιώνα. Χάρη στην ανοχή και τη στήριξη του συστήματος λοιπόν ένοιωθαν οι φασίστες την σιγουριά να χτυπάνε μετανάστες και αγωνιστές.

Η δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά είναι μία δολοφονία που βαραίνει συνολικά το σύστημα που τόσα χρόνια δίνει ασυλία στους φασίστες. Και αν σήμερα προσπαθούν να το παίξουν όλοι οι παράγοντες του συστήματος οσίες παρθένες, που έπεσαν από τα σύννεφα μόλις αντίκρισαν το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, δεν μας πείθουν. Γιατί στο πρόσωπο του φασισμού αντανακλάται το σύστημα που οι ίδιοι υπηρετούν, το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών αλλά και τα συμφέροντα της ντόπιας εξαρτημένης αστικής τάξης.


Η επίθεση στην εκπαίδευση…

Με το νομοσχέδιο για το “Νέο Λύκειο” η εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι άπιαστο όνειρο, ενώ από την άλλη πολλοί μαθητές θα αναγκαστούν να παρατήσουν εντελώς το σχολείο. Υψώνονται τεράστιοι ταξικοί φραγμοί και το σχολείο μετατρέπεται σε ένα εξεταστικό κάτεργο, χωρίς καθηγητές (οι οποίοι απολύονται κατά χιλιάδες), με στοιβαγμένους σαν σαρδέλες τους μαθητές στην αίθουσα, χωρίς θέρμανση και βιβλία.  Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την άλλη, αυτό που διαμορφώνεται είναι ένα πανεπιστήμιο πλήρως προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μνημονίου, όπου θα επικρατεί ένας εργασιακός “μεσαίωνας” και όσοι θα καταφέρνουν να σπουδάσουν θα είναι με σκυμμένο το κεφάλι.

Πλέον είναι πραγματικότητα οι διαγραφές, οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, οι αλυσίδες στα μαθήματα, η μείωση της διάρκειας της εξεταστικής και η ολοένα και εντεινόμενη εντατικοποίηση. Ταυτόχρονα καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα και καλούμαστε να πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας τα πάντα, ενώ όλο και λιγότεροι θα δικαιούμαστε σίτιση και στέγαση. Όσοι καταφέρνουμε να συνεχίζουμε τις σπουδές μας μέσα σε αυτή την βάρβαρη πραγματικότητα, το σύστημα θέλει να μας μετατρέψει σε φοβισμένους και πειθαρχημένους φοιτητές που κάνουμε τις εργασίες μας και μόνο, χωρίς να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε. Μας προετοιμάζουν έτσι για να γίνουμε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι ή πιθανότερα οι μελλοντικοί άνεργοι, χωρίς να μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Σαφές και ξεκάθαρο ρόλο στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και συνολικά της βάρβαρης πολιτικής στα πανεπιστήμια παίζουν οι πρυτάνεις, οι πρόεδροι, οι κοσμήτορες και τα λοιπά τσιράκια του υπουργείου. Παρά τις όσες κωλοτούμπες κάνουν και το παίζουν σύμμαχοι των φοιτητών, στην πραγματικότητα είναι εχθροί του κινήματος.


Η ίδια πολιτική που γεννά το φασισμό, αιματοκυλά λαούς…

Οι ίδιοι που βρίσκουν αποδιοπομπαίο τράγο τους μετανάστες, ως αιτία της ανεργίας, είναι οι ίδιοι που γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών.

Οι ιμπεριαλιστές για να ξεπεράσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, ανταγωνίζονται για νέες αγορές και ξαναμοιράζουν τον κόσμο. Για τα δικά τους συμφέροντα θυσιάζουν ζωές, αφαιρούν δημοκρατικά δικαιώματα και οικοδομούν νέες χειρότερες συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς.

Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε φουντώσει το ενδεχόμενο πολέμου στη γειτονική Συρία. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, παρουσίασε την πρόθεσή του για επέμβαση στη Συρία σαν “εγγυητής της ειρήνης και της σωτηρίας”, όπως είχε κάνει  και στο παρελθόν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η όποια αναβολή στην επέμβαση, λόγω των έντονων ανταγωνισμών και τη μη ύπαρξη συμμαχιών, δεν πρέπει να φέρνει εφησυχασμό. Η περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, εδώ και χρόνια μυρίζει μπαρούτι και η ελληνική αστική τάξη με κύριο πολιτικό της εκφραστή την κυβέρνηση Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τις βάσεις στη Σούδα και στην Καλαμάτα καθώς και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνει τους ιμπεριαλιστές στη σφαγή του συριακού λαού.


Μόνη διέξοδος το μαζικό κίνημα…

Ο λαός και η εργατική τάξη, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του συστήματος, οφείλουν να αναπτύξουν συνολικά την πάλη τους και το μαζικό τους αγώνα. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού.  


Σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση ένα μαζικό και ανυποχώρητο φοιτητικό κίνημα, που, στο πλευρό του λαού, θα δώσει τη μάχη για το δικαίωμά μας στη ζωή! Η σπουδάζουσα νεολαία είναι ανάγκη να βρεθεί στο δρόμο της αντίστασης και να παλέψει για την ανατροπή της συνολικότερης επίθεσης.


Με όπλο την Κοινή Δράση κόντρα σε όσους λειτουργούν σαν ανάχωμα στην ανάπτυξη του κινήματος. Για την ανάπτυξη εστιών αντίστασης σε κάθε χώρο, κοντράροντας την επίθεση και συντονίζοντας την πάλη μας με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας να χτίσουμε τους όρους για την δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης που θα τσακίσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της παρέμβασης των Αγωνιστικών Κινήσεων ως πολιτική δύναμη που συμμετέχει στο φοιτητικό κίνημα και προσπαθεί να στηρίξει την υπόθεση του κινήματος συνολικά. Αυτή την κατεύθυνση σε καλούμε να παλέψουμε κοινά μέσα από γενικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις και κάθε μέσο πάλης που θα προωθεί την κατεύθυνση της συγκρότησης και ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΑ

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!