Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους του ΑΠΘ


ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Υπακούοντας στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και της τρόικας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει χιλιάδες κεφάλια εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσει “την επόμενη δόση”. Οι απαιτήσεις των “σωτήρων” μας είναι σαφείς: 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, πλήρες ξεθεμελίωμα της υγείας, της παιδείας και των δήμων, περικοπές κρίσιμων προϋπολογισμών, μετακύλιση του κόστους στις πλάτες του λαού.

Κεντρικός τους στόχος είναι η εμπέδωση του εργασιακού μεσαίωνα, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Του “δικαιώματος” των αφεντικών να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μισθούς πείνας , χωρίς ασφάλιση-περίθαλψη, και όταν δεν τους χρειάζονται να τους πετάνε στα σκουπίδια της ανεργίας, σα να είναι αντικείμενα και όχι άνθρωποι. 
Κομμάτι αυτής της βάρβαρης επίθεσης, είναι η κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και το πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και η πολιτική της λιτότητας, οδηγούν στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, κτλ ), ενώ με το σχέδιο Αθηνά προετοιμάζουν το κλείσιμο εκατοντάδων σχολών. Η διάλυση των εστιών, της καθαριότητας, της λέσχης, είναι σε πλήρη εξέλιξη, και μπορούν να αποτελέσουν το τέλος των σπουδών για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.



Καμία αυταπάτη – έρχονται απολύσεις στο ΑΠΘ!

Απέναντι σε αυτές τις ξεκάθαρες επιδιώξεις δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι το ζήτημα είναι “τα κριτήρια”, η “αξιολόγηση”, ή “νομικό”. Όλα αυτά αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και τους απομακρύνουν από το δρόμο της μαζικής πάλης. Δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για κάποια “ειδική κατηγορία” εργαζομένων, μόνο για το ΑΠΘ ή με κάποιον μαγικό τρόπο να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Οι αποφάσεις για απολύσεις έχουν ήδη παρθεί και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την καταστολή για να τις επιβάλλει.


Να ξεχωρίσουμε τους εχθρούς από τους φίλους μας

Είναι αναγκαίο οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι να στηριχθούν στις δικές του δυνάμεις. Οι εργατοπατέρες και ο πρύτανης αποδείχθηκαν συνεργάτες της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρύτανης ενώ τάχα υποστήριζε τους εργαζόμενους, την κρίσιμη στιγμή αποκήρυξε την απεργία των εργολαβικών και κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τους εργαζόμενους. Έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τους εργαζόμενους για το χάλι που έχει το πανεπιστήμιο, γιατί δεν υπογράφουν τις άθλιες συμβάσεις που τους προτείνει.
Αλήθεια, τώρα πλέον που επιβλήθηκαν οι μισθοί του μνημονίου και οι εργαζόμενοι “έκαναν θυσίες για να σωθούν οι θέσεις εργασίας”, γιατί έρχονται απολύσεις; Τώρα που έληξε η απεργία και επανήλθε η “τάξη”, γιατί το ΑΠΘ είναι σε κακό χάλι; Η αλήθεια είναι μία: το πρυτανικό συμβούλιο είναι όργανο της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πανεπιστήμιο και την κρίσιμη στιγμή θα πηγαίνει με το μέρος του αφεντικού του.


Να συγκροτήσουμε μέτωπο αντίστασης μέσα και έξω από το ΑΠΘ
Ποιοι είναι λοιπόν οι σύμμαχοι μας; Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι σύμμαχοι μας είναι οι εκπαιδευτικοί που απολύονται. Οι μαθητές που κλείνουν τα σχολεία τους. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στην υγεία και ο λαός που έχει ανάγκη από περίθαλψη και βλέπει το ένα νοσοκομεία να κλείνει μετά το άλλο. Οι άνεργοι. Οι χρεωμένοι στις τράπεζες που απειλούνται με κατάσχεση. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.
Μόνο ένα παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης όλων των αγωνιζόμενων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δώσει διέξοδο, μπορεί να αναμετρηθεί στα ίσια με την πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και να την ανατρέψει. Να κάνουμε μαζικές συνελεύσεις στα σωματεία και στις σχολές. Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Όλες οι άλλες “λύσεις”, έχουν αποτύχει.
Καμία αναμονή! Ήδη από την πρώτη στιγμή η στάση του πρύτανη για "ανοιχτό ΑΠΘ" έδειξε ξεκάθαρα την εχθρότητα σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών!
Όχι άλλος χρόνος χαμένος! Να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις συναντώντας τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό. Να συμπορευθούμε με τους εκπαιδευτικούς και τα καλέσματα που έχουν αυτή τη βδομάδα.

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΠΘ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 

Σχόλια