ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ


Καταγγέλουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ και δυνάμεων της αστυνομίας στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια , την καταπάτηση Ασύλου και τις προσαγωγές, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 21/7. Αυτό που εξελίχθηκε ήταν μια εντελώς απρόκλητη μεν, καλοστημένη και οργανωμένη δε, αστυνομική επιχείρηση, με αποκλεισμό των γύρω δρόμων, παραβιάσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους σε στέκια και χώρους πολιτικής παρέμβασης εντός της σχολής. Κατί που συνοδεύτηκε από την απαραίτητη κάθε φορά κατασκευή "τρομοκρατικών πειστηρίων" και την παρουσίαση προς τα έξω "επικίνδυνων" υλικών και εξοπλισμού, που υποτίθεται βρέθηκαν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, με πραγματικό σκοπό να δικαιολογήσουν την εισβολή, ενοχοποιώντας πολιτικούς χώρους, καθώς και το ίδιο το Άσυλο ως "εστία εγκλήματος και ασυδοσίας". Μέθοδος η οποία έχει γίνει πλέον "παλιά μου τέχνη κόσκινο" για τις δυνάμεις του συστήματος, αφού πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί ανάλογη "ανακάλυψη πολεμικών εφοδίων" από σεκιουριτά εντός του ΑΠΘ.



Η αφορμή που χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά ήταν μια υποτιθέμενη καταγγελία για διαμονή μεταναστών εντός του χώρου του πολυτεχνείου, γεγονός το οποίο στα πλαίσια της πολιτικής των πογκρόμ και της καταστολής προς τους μετανάστες είναι αρκετό για την άμεση ανάληψη δράσης. Υπερβάλλων ζήλος που, όμως, δεν επιδεικνύεται στην περίπτωση της μόνιμης, πλέον, παρουσίας κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών έξω από το πολυτεχνείο, με τα οποία ο μηχανισμός του κράτους διαθέτει άριστες σχέσεις και φροντίζει για το "σπρώξιμο" και την παραμονή τους πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να τα αξιοποιεί κατά το δοκούν.

Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια από τη μεριά της κυβέρνησης, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι φοιτητές απουσιάζουν. Ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες καταπατήσεις Ασύλου των τελευταίων χρόνων, με χαρακτηριστικά και πολύ πρόσφατα παραδείγματα την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, τις εισβολές της αστυνομίας σε ΑΠΘ και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και στην ΑΣΟΕΕ, όπου και εκεί είχαν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτεταμένες παραβιάσεις στεκιών πολιτικής παρέμβασης από τις δυνάμεις καταστολής. 

Με τα "λυμένα χέρια" που του εξασφαλίζει πλέον ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, το σύστημα προχωράει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της έμπρακτης κατάργησης του Ασύλου και κάθε δυνατότητας πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης μέσα στις σχολές. Βάζει στο στόχαστρο τη δράση πολιτικών χώρων και αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά την ύπαρξη και τη λειτουργία των συλλόγων και των δημοκρατικών διαδικασιών τους. Γιατί θέλει το πανεπιστήμιο του μνημονίου που στήνει απόλυτα ελεγχόμενο, με το φοιτητόκοσμο συμμορφωμένο και υποταγμένο, μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις. Η αποπομπή της μεγάλης πλειονότητας της νεολαίας από τις σχολές, προϋποθέτει και απαιτεί την αφαίρεση των εργαλείων αντίστασης και πάλης, την εξαφάνιση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και κατάκτησης!

Αλλά και συνολικά αυτό που επιφυλλάσσει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης στο λαό και τη νεολαία είναι η ολοένα και εντονότερη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, με νόμους για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιστρατεύσεις, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, καθώς και συντονισμένες προσπάθειες για την ποινικοποίηση σωματείων, συλλόγων, οργανώσεων της αριστεράς και κάθε έκφρασης του λαϊκού κινήματος.

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να καταδικάσουν αποφασιστικά και να αντιμετωπίσουν τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης και επίδειξης ισχύος από τη μεριά των δυνάμεων του συστήματος. Η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Να οργανωθούμε στους συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις και να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, στεκόμενοι στο πλευρό των αντιστάσεων και διεκδικήσεων του λαού. Το μέλλον για τη γενιά μας βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της φτώχειας και της φασιστικοποίησης.

Σχόλια