ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση «καθαρίζει» με την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους της. Μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χρειάστηκε, για να υλοποιηθούν οι από καιρό δρομολογημένες απολύσεις και η καταδίκη χιλιάδων εργαζομένων στον εφιάλτη της ανεργίας. Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι απαραίτητες «διευκρινίσεις». Για τους «παχυλούς μισθούς», τις «προνομιούχες συντεχνίες του δημοσίου», την ανάγκη «εξυγίανσης» και «νοικοκυρέματος» του δημόσιου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης. Λες και μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι οι εγκάθετες διοικήσεις και φωνές του συστήματος με τους χιλιάδες που δουλεύουν και αγωνιούν καθημερινά. Λες και δεν έχουμε ξανακούσει τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά που το σύστημα κλιμακώνει την επίθεσή του και αποφασίζει να βγάλει από τη μέση λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.


Όχι δεν πρόκειται περί κάποιου «εξορθολογισμού»! Η κυβέρνηση Σαμαρά εφαρμόζει πιστά τις εντολές των ξένων αφεντικών της και του ντόπιου κεφαλαίου, τις μνημονιακές δεσμεύσεις της σε ΕΕ και ΔΝΤ. Προωθεί την ατζέντα των απολύσεων, των μειώσεων στους μισθούς, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Από κοντά και τα κυβερνητικά τσιράκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με «ενστάσεις» για τις τεχνικές λεπτομέρειες της σφαγής. Το επεισόδιο της ΕΡΤ είναι η φυσική συνέχεια των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων που έχουν προηγηθεί, αλλά, ταυτόχρονα, το προμήνυμα και η αφετηρία ενός μαζικού κύματος απολύσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Μιας επιχείρησης επιβολής της βαρβαρότητας που την έζησαν πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί και θα τη ζουν καθημερινά όλο και περισσότερα κομμάτια του λαού.

Παράλληλα, το σύστημα θα φροντίζει να επιβεβαιώνει συνεχώς σε ποιά φάση έχει περάσει πλέον η επιθετικότητά του. Με το νομοθετικό και κατασταλτικό του οπλοστάσιο σε πλήρη λειτουργία, είτε πρόκειται για νομοθετήματα απαγόρευσης διαδηλώσεων και επιστρατεύσεις είτε για ωμή και βάρβαρη τρομοκρατία και καταστολή. Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το μαύρισμα των οθονών και ο «ξαφνικός  θάνατος» σηματοδοτούν μια ενέργεια με χαρακτηριστικά φασιστικού τύπου. Ενέργεια πρωτόγνωρη και προκλητική, με την οποία το αστικό πολιτικό σύστημα προσπερνά και το ίδιο του το κοινοβούλιο. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται ο έλεγχος των διαφόρων ξένων και ντόπιων κέντρων εξουσίας στην ενημέρωση, η οποία παραδίδεται εξ ολοκλήρου στα χέρια του κεφαλαίου.

Από την άλλη, οι μαζικές και αποφασιστικές συγκεντρώσεις του λαού και της νεολαίας τις τελευταίες μέρες δεν πιστοποιούν μόνο την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και την αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια. Αποτελούν εκδηλώσεις οργής και αγανάκτησης, εκφράζουν τη διάθεση των λαϊκών μαζών για αγώνα και αντίσταση, όσο και να τις έλουζαν όλο το προηγούμενο διάστημα από δεξιά και αριστερά με κατηγορίες για «βόλεμα» και «υποταγή». Περισσότερο από ποτέ τίθεται η αναγκαιότητα ενός Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των ιμπεριαλιστικών αφεντικών και των ντόπιων κυβερνήσεών τους, για να ανοίξει ο δρόμος του λαού.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, για να μπει φραγμός στις απολύσεις και στο κλείσιμο. Ξεπερνώντας τις φωνές που βάζουν το «κοινό καλό» της επιχείρησης πάνω από τα συμφέροντα του κόσμου της δουλειάς. Χωρίς να περιμένει τίποτα από επίδοξους σωτήρες, οφείλει να ενισχύσει τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά του, για να μπει στην πρώτη γραμμή η αντιπαράθεση του λαού και της νεολαίας στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Σχόλια