ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: Η δική τους εφαρμογή άρχισε, να βάλουμε και εμείς σε εφαρμογή την κατεύθυνση του αγώνα.



Την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση μέσα από 36 προεδρικά διατάγματα που θα κάνουν πράξη το επόμενο βήμα της αντιδραστικής επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα κάθε προεδρικό διάταγμα περνάει πρώτα από το ΣτΕ για να πάρει και την έγκριση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης. Το οποίο με την σειρά του προφανώς και τα εγκρίνει κάνοντας εμφανές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως όλοι αυτοί που καλούσαν τους φοιτητές να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, μέσω της νομικής οδού, είτε εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπούς, είτε στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη αφέλεια.

Το τι περιλαμβάνει το σχέδιο είναι λίγο πολύ γνωστό. Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις σχολών και τμημάτων, μείωση εισακτέων και πέταγμα χιλιάδων φοιτητών από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση με έμμεσο τρόπο, είτε μέσω της αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης, είτε μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που ήδη έχει δημιουργηθεί και θα ενταθεί με την εφαρμογή του σχεδίου αλλά και άλλων νόμων που έχουν περάσει. Η ουσία του σχεδίου «Αθηνά» λοιπόν είναι η δημιουργία ενός ακόμα πιο ταξικού πανεπιστημίου με λιγότερα δικαιώματα, ως συνέχεια και όλων των νόμων που έχουν περάσει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, με τις οδηγίες αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Μη ξεχνάμε εξάλλου πως και οι τελευταίες αλλαγές στην εκπαίδευση ήρθαν ως κομμάτι του μνημονίου Νο3. Επίσης ένα βασικό στοιχείο που σχετίζεται με την μείωση των εισακτέων είναι το κλείσιμο του δρόμου για την νεολαία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ακόμα και η επιλογή του χρόνου, για να προχωρήσει η επίθεση από την κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Ήδη οι περισσότερες σχολές, έχουν μπει στην περίοδο λίγο πριν την εξεταστική και οποιαδήποτε προσπάθεια συγκροτημένης απάντησης έχει αρκετά εμπόδια να ξεπεράσει. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό, αν θυμηθούμε, ο νόμος πλαίσιο πέρασε καλοκαίρι, με τις σχολές να είναι κλειστές ενώ και το σχέδιο «Αθηνά» άνοιξε για πρώτη φορά, σε περίοδο εξεταστικής. Επίσης το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό των εκπαιδευτικών, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει το ζήτημα των απολύσεων μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και να τους επιστρατεύσει και από πάνω μόνο στην σκέψη της απεργίας. Το σύστημα λοιπόν φαίνεται να θωρακίζεται απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις, εντείνοντας όλο και περισσότερο την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, στοχοποιώντας τις δυνάμεις του κινήματος εξισώνοντας τις με την φασιστική «χρυσή αυγή» μέσω της θεωρίας των δύο άκρων, ενώ προσπαθούν να απαγορέψουν ακόμα και τις διαδηλώσεις.

Μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στην επίθεση. Πρέπει να σπάσουμε την αδράνεια και την ήττα και να μπούμε ξανά στις συλλογικές διαδικασίες. Παρότι οι συσχετισμοί φαίνονται και είναι αρνητικοί, έχουν γίνει αρκετά βήματα και θα γίνουν πολλά ακόμα. Το ποτάμι εξάλλου δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και αυτό το ξέρει καλά το σύστημα, γι' αυτό χτυπάει τις εστίες αντίστασης εν τη γενέσει τους. Είναι αναγκαίο να βάλουμε ξανά την πολιτική στα αμφιθέατρα όχι με την μορφή του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά στην λογική ο κάθε ένας από μας να αναγνωρίζει τις συλλογικές διαδικασίες ως δικιές του και τον εαυτό του ως ένα μέρος της απάντησης. Με την λογική της κοινής δράσης να παλέψουμε για την πλατιά συσπείρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση του αγώνα πάνω στους στόχους πάλης που μπορούν να μας ενώσουν. Ανοίγοντας παράλληλα την συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση στα πλαίσια του κινήματος προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε τις σωστές και τις λάθος απόψεις. Στήνοντας πρωτοβουλίες κοινής δράσης ανατρέποντας συσχετισμούς και δημιουργώντας όρους καλύτερης απάντησης από την σκοπιά του κινήματος.Υπερασπιζόμενοι τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, κόντρα στα όργανα του κρατικού συνδικαλισμού όπως η συνδιοίκηση. Στοχεύοντας τους πραγματικούς εχθρούς, την ντόπια εξαρτημένη αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές προστάτες της που θέλουν το λαό δούλο του 21ου αιώνα. Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική.


Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

  • Όχι στο σχέδιο "Αθηνά"
  • Κάτω τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Σχόλια