ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 19/03 ανακοινώθηκε από το υπουργείο  η παραλλαγμένη έκδοση του «Σχεδίου Αθηνά». Έσπευσαν να μας καθησυχάσουν ότι οι μετακινήσεις των φοιτητών που θα ήταν μεγάλο οικονομικό βάρος μειώνονται δραστικά  και ότι κατέληξαν σε μια πρόταση που από λίγο έως πολύ μας ικανοποιεί όλους. Η αλλαγμένη μορφή του σχεδίου περιλαμβάνει λιγότερες μετακινήσεις αλλά περισσότερες συγχωνεύσεις (από 94 σε 129) και «χρίζει» μερικά τμήματα σε μεταβατικό στάδιο για να τα καταργήσει εντελώς το 2018.

         Τέτοιου είδους «ρεαλιστικές» προτάσεις ακούγονταν και από «μπροστάρηδες» του αγώνα κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων. ΔΑΠ, καθηγητές και τοπικοί παράγοντες κατά τόπους, «φώναζαν» ότι θα «διασφαλίσουν» αυτοί την μη μετακίνηση των τμημάτων αλλά πάλι έβλεπαν την ενδοσυγχώνευση σαν μια «εξορθολογιστική  πρόταση για το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

         Η ουσία λοιπόν είναι η εξής: ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου Αθηνά και της κυβέρνησης να πεταχτούν χιλιάδες φοιτητές εκτός σπουδών παραμένει ανέπαφος! Η κίνηση αυτή ήταν ένας ελιγμός του Υπουργείου για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αλλά και για να βρει συμμάχους μέσα στις σχολές (καθηγητές κτλ) για την υλοποίηση των στόχων της. Τί συνθήκες σπουδών θα δημιουργηθούν στις νέες συγχωνευμένες σχολές; Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ που ήδη υπάρχει ζήτημα με τις υποδομές στα εργαστήρια και στις αίθουσες (που δεν φτάνουν), θα δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση που οι φοιτητές θα σφάζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει την θέση στο εργαστήριο. Η όλο και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί πάλι σαν όπλο για να αυξηθεί κι άλλο το κόστος σπουδών. Ήδη έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, και έρχονται και τα δίδακτρα. Η εντατικοποίση που βαράει κόκκινο και οι διαγραφές που είναι «προ των πυλών» θα δημιουργήσουν ένα τρομερά πιεστικό περιβάλλον που θα είναι  αβέβαιο κατά πόσο θα μπορεί κάποιος να  τελειώσει. Ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί δραματικά (ιδιαίτερα αυτών που είναι από ΕΠΑΛ) καθώς αρκετά τμήματα πλέον δεν θα υπάρχουν στα μηχανογραφικά. 

Όσο για τα τμήματα «μεταβατικού χαρακτήρα»: τί πτυχίο και τί επαγγελματικά διακαιώματα θα έχουν από μια σχολή που έχει κλείσει σε μια παραγωγή που είναι εντελώς διαλυμένη; Και πώς μπορούν να μας λένε για «αναβάθμιση και δυνάμωμα των πτυχίων» την ίδια στιγμή που η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%;  Και πώς να πιστέψουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο ενώ έχουν ήδη ανακοίνωσε ότι το 2014 και το 2015 θα διασφαλίσουν 43,1 εκατ. Ευρώ  από την «μείωση λειτουργικών δαπανών ΑΕΙ-ΤΕΙ με συγχωνεύσεις . Σχεδόν τα διπλάσια από ότι διασφάλισαν φέτος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχονται και άλλες! Ότι οποιαδήποτε στιγμή και με υπουργικά διατάγματα (και με κριτήρια αξιολόγησης τους εισακτέους, τις υποδομές και την χρηματοδότηση(!)) θα καταργούν ή θα συγχωνεύουν τμήματα και θα πετάνε φοιτητές εκτός σπουδών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτός είναι ο στόχος τους ανεξάρτητα με το ποια μορφή μας το πλασάρουν. Γιατί το μη ξεκαθάρισμα του τι θέλουν εύκολα δημιουργεί συγχύσεις στα μυαλά μας και μπορεί και τέτοιου είδους ελιγμοί να μας φαίνονται σωστοί.

         Το ζήτημα λοιπόν με το σχέδιο Αθηνά δεν τέλειωσε αλλά παραμένει. Πρέπει να ξαναγίνουν και να μεγαλώσουν οι προσπάθειες ενεργοποίησης των συλλόγων για να μπορέσουν να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα. Η συνολική ανατροπή του σχεδίου πρέπει να είναι ο στόχος για την συνέχιση του αγώνα. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές. Να μην την παζαρέψουμε!  Η επίθεση στην εκπαίδευση είτε με τον νόμο πλαίσιο « χθες», είτε με το σχέδιο Αθηνά «σήμερα» και με τις διαγραφές και τα δίδακτρα «αύριο» θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται. Οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε εμπόδιο σε αυτό είμαστε οι ίδιοι οι φοιτητές με το να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας και μέσα από την πάλη μας για το δικαίωμά μας στις σπουδές και την δουλειά.





Σχόλια