ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»!



ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ!
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κακόφημο σχέδιο «Αθηνά»! Μαζί με αυτό και η προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων των παρατρεχάμενων του συστήματος να το παρουσιάσουν σαν «εξορθολογισμό» και «αναβάθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μας πείσουν ότι γίνονται αλλαγές για το καλό μας. Μόνο μια γρήγορη ματιά, όμως, αρκεί, για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται, όταν ο χάρτης των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αλλάζει άρδην από τη μια μέρα στην άλλη. Σχολές και ιδρύματα ενοποιούνται, συγχωνεύονται ή απορροφούνται σε άλλα. Μπαίνουν απανωτά λουκέτα, έρχονται δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις  τμημάτων. Και όλα αυτά σε πανελλαδική κλίμακα. Από την Αθήνα μέχρι και την πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας…

Μας καταργούν το δικαίωμα στις σπουδές…

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, λοιπόν, βρίσκονται στον αέρα! Αναγκάζονται μέχρι και να αλλάξουν την πόλη διαμονής τους, αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ζητείται από αυτούς, δηλαδή, κάτι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ για την πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών, που βλέπουν τις οικογένειές τους να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση από τις πολιτικές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, δίχως να μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη. Επί της ουσίας, εξωθούνται σε παραίτηση, τους αφαιρείται το δικαίωμα στις σπουδές, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αναιρείται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι, τάζοντάς τους επιδόματα μετακίνησης.
Και όσον αφορά τη νέα κατάσταση «εντός των τειχών» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αν πριν τα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα ήταν ασφυκτικά γεμάτα και υπήρχε μια φορά πρόβλημα με τις υποδομές, τώρα στα συγχωνευμένα οι φοιτητές θα στοιβάζονται μάλλον σαν τις σαρδέλες. Ενώ με το γνωστό πρόσχημα της μειωμένης χρηματοδότησης, θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω περικοπές σε φοιτητικές παροχές στη σίτιση, τη στέγαση και τα συγγράμματα.
Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο από όλα αυτά είναι ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης θέλει να ξεμπερδεύει με όποια δυνατότητα έχει απομείνει στα παιδιά από φτωχές και λαϊκές οικογένειες για να σπουδάσουν. Αυτό είναι το σχέδιο «Αθηνά». Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα των ιμπεριαλιστών του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., του ντόπιου κεφαλαίου και της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του πανεπιστημίου του Μνημονίου και των ταξικών φραγμών. Στο οποίο θα χωράει μόνο η ελίτ και δεν θα έχει θέση η πλειοψηφία της νεολαίας. Θέλουν να μας πετάξουν έξω από τις σχολές! Γι’ αυτό θέτουν όλο και πιο συχνά το ζήτημα του ορίου σπουδών και των διαγραφών, που προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο. Γι’ αυτό μας μπήγουν το μαχαίρι στο κόκαλο με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, το γεγονός ότι τα μηχανογραφικά δελτία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές θα γίνουν με βάση το «νέο τοπίο» που θα προκύψει από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων. Με πραγματικό πετσόκομμά τους στα ΤΕΙ (μιλάμε για πάνω από 30% μείωση), γεγονός που αφορά κατά κύριο λόγο τα παιδιά από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, τα οποία προορίζονται συνήθως για εκεί. Ενώ η προοπτική είναι η συνέχιση των μειώσεων, έτσι ώστε η πλειοψηφία της νεολαίας να μην μπορεί να δει ούτε από μακριά τις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μας επιφυλάσσουν ένα μαύρο μέλλον…
Είναι ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία τα όσα μας λένε για τα «πτυχία που θα έχουν πλέον αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και δεν θα οδηγούν στην ανεργία»! Τί «αντίκρισμα» μπορεί να έχει, άραγε, ένας ήδη απόφοιτος ενός τμήματος που απαξιώθηκε και έκλεισε ως άχρηστο; Και όχι μόνο δεν κάνουν πιο «ισχυρά» τα πτυχία μας, αλλά την ίδια στιγμή τα διαλύουν και τα αντικαθιστούν με πιστωτικές μονάδες, ενώ μας οδηγούν προς ολοταχώς στην ανεργία, η οποία στη χώρα έχει φτάσει το ενάμισι εκατομμύριο και αφορά περισσότερη από τη μισή νεολαία.

Να τους σταματήσουμε!
Εμείς, όμως, σαν φοιτητές και σπουδαστές, απέναντι σε όλα αυτά, τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε; Να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αποδεχτούμε να πληρώσουμε τη νύφη του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες έστηνε ΤΕΙ σε όλα τα μήκη και πλάτη χώρας, μπας και καταφέρει να στελεχώσει την παραγωγή που φανταζόταν ότι θα μπορούσε να έχει, την ίδια στιγμή που εξελισσόταν η αποβιομηχάνιση και η παραρτημοποίηση της οικονομίας της χώρας με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών; Είναι πρόβλημα των σπουδαστών των ΤΕΙ αυτό και πρέπει μήπως γι’ αυτό το λόγο να αναγνωρίσουν το «δίκαιο» του κλεισίματός τους;
Για εμάς, τουλάχιστον, η απάντηση είναι κάθετη και κατηγορηματική. Δεν θα χρεωθούμε εμείς τα αδιέξοδα του συστήματος! Υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμά μας στις σπουδές και τη δυνατότητά μας να τελειώσουμε τις σχολές μας! Άλλωστε, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα αφορούν τόσο τα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ και όχι μόνο κάποια «περιφερειακά και ξεχασμένα ιδρύματα», όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Δεν πρέπει, επιπλέον, να επικρατήσουν λογικές ατομικής λύσης και συντεχνιασμού, που θα σπεύσουν κάποιοι να καλλιεργήσουν. Όλοι οι φοιτητές που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στόχαστρο των σχεδίων του συστήματος, έχουμε κοινά προβλήματα και η απάντηση μόνο κοινή και συλλογική μπορεί να είναι!
Καλούμε όλους τους φοιτητές να μπουν άμεσα και μαζικά στις γενικές τους συνελεύσεις, να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις  αγώνα για το σταμάτημα του σχεδίου «Αθηνά». Σε κάθε σύλλογο να ακουστεί δυνατή η φωνή της εναντίωσης στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερασπίσουμε τα κεκτημένα μας πέρα από αυτόν της ανυποχώρητης και παρατεταμένης πάλης! Καλούμε, επίσης, δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά να αναλογιστούν κατά πόσο βοηθάει στη συγκρότηση φοιτητικού κινήματος η προβολή απόψεων όπως «ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο», «άρση του διαχωρισμού ανώτατης και τεχνικής εκπαίδευσης», οι οποίες την επόμενη κιόλας μέρα χρησιμοποιούνται σαν επιχειρήματα από τις δυνάμεις της επίθεσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

  • Να σταματήσουμε το σχέδιο «Αθηνά»!
  • Πάλη για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-εθνική ανεξαρτησία!


Σχόλια