ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΣΟ ΣΑΣ!


Στα αστικά λεωφορεία: «Παρακαλώ δείξτε μου τα πάσο σας.»
Στη λέσχη: «Παιδιά, τα πάσο σας.»
Στο δρόμο η αστυνομία: «Παρακαλώ την ταυτότητά σας.»


    Στα αστικά λεωφορεία το φαινόμενο αυτό δεν έχει πολύ καιρό. «Μα μειώθηκε το εισιτήριο» σου αποκρίνεται ο ελεγκτής-μπάτσος πριν σου πει ότι θα σε πετάξει έξω αν δεν κόψεις ολόκληρο εισιτήριο. Μειώθηκε μεν, αλλά αν έχεις ξεχάσει το πάσο ή αν έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη της σχολής σου και δε σου δίνουν πάσο …το πληρώνεις ακριβά! Και κυρίως είναι λίγα τα 60 λεπτά που δίνουμε;  Το μόνο σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική εταιρία των αστικών θα διασφαλίζει και με το παραπάνω τα κέρδη της.  

     Και τελικά αυτός ο έλεγχος γίνεται για  «τυπικούς λόγους», όπως επικαλείται ο οδηγός, και σε τυχαία πολιτικοκοινωνική περίοδο; Πιο συγκεκριμένα, η λεηλασία που γίνεται σε δικαιώματα που μέχρι τώρα έχει κατακτήσει ο λαός  είναι ολοφάνερη και αφορά κάθε χώρο όπου εργάζεται, σπουδάζει, ζει. Η οργή ξεχειλίζει στους κόλπους του λαού και της νεολαίας. Οργή που δεν αργεί να γίνει αντίσταση! Αυτό φοβούνται. Το ξαναζωντάνεμα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που θα βάλει φραγμό στα σχέδια τους.

    Και τι σχέση έχει αυτό με τα πάσο;; Το σύστημα μας θέλει υποταγμένους και μας ζητάει κάθε μέρα διαπιστευτήρια της υποταγής μας. Θέλει να ριζώσει καλά στο κεφάλι μας ότι είναι λογικό να έχουμε ένα «μεγάλο αδελφό» από πάνω μας που ξέρει ακριβώς τις κινήσεις μας μέσα στη μέρα. Θέλει να μας πείσει ότι από πάνω μας βρίσκεται ένας ισχυρός μηχανισμός, ο οποίος ούτε μπορεί ούτε πρέπει να ανατραπεί αλλά πρέπει να τον δεχθούμε σαν κάτι νομοτελειακό.

   Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι ότι οι μετακινήσεις των φοιτητών πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ. Όμως, τις περισσότερες φορές, προβάλλεται σαν αντεπιχείρημα ότι κάτι τέτοιο είναι δεν είναι λογικό. Το τι ορίζεται ως λογικό ή όχι πρέπει να σχετίζεται με ένα και μόνο παράγοντα. ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ! Και βάση αυτών η δωρεάν μεταφορά- σίτιση – στέγαση και τα δωρεάν συγγραμματα είναι επιτακτικό αίτημα που πρέπει να παλέψουν τα παιδιά του λαού που σπουδάζουν. Αίτημα που θα βάλει φραγμό στο χτίσιμο του πανεπιστημίου του Μνημονίου, των λίγων και εκλεκτών, που ήδη έχει βάλει τα θεμέλια η  κυβέρνηση  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) υπό την κατεύθυνση που ορίζουν οι ιμπεριαλιστές( ΕΕ-ΔΝΤ).

     Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι φοιτητές να συνδέσουν κάθε φοιτητικό τους δικαίωμα που τσακίζεται με τη γενικότερη επίθεση στο λαό και στους εργαζομένους. Να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας πηγαίνοντας κόντρα σε όσους μας θέλουν υποταγμένους και με σκυμμένο το κεφάλι! Να αναπτύξουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα διεκδικεί ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

   ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ


Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σχόλια