Να σταματήσουμε τον ατέρμονο βρόγχο της καθηγητικής αυθαιρεσίας!

 Η αυθαιρεσία του διδάσκοντα στο μάθημα των Η/Υ δεν έχει όρια. Κι αν είχε ποτέ, τα έχει ξεπεράσει προ πολλού! Το νέο του «επίτευγμα»; Εμπόδισε όλους τους φοιτητές να εξεταστούν στο μάθημά του, επειδή κάποιος… κάπνισε. Θα μπορούσε κανείς να γελάσει μιας και ο πραγματικός υπεύθυνος φαίνεται να’ναι το κάπνισμα!! Δεν είναι όμως αυτό. Προφάσεις θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές. Στην ουσία του πράγματος όμως, είναι ο ρόλος των καθηγητών και το πώς αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα σ’αυτό το σάπιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό.

Οι  ανάγκες και τα συμφέροντά τους, όχι μόνο δεν είναι ίδια με αυτά των φοιτητών, είναι αντικρουόμενα! Είναι εκεί μέσα, όχι μόνο για να κάνουν απλά διαλέξεις αλλά και για να προωθήσουν την αστική ιδεολογία δηλαδή ότι «πάντα θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί»,  το «αν θέλεις να προκόψεις διάβασε και μη σε νοιάζει για το διπλανό σου» αλλά και για πειθάρχηση, ότι κάποιος θα είναι ανώτερός σου και θα πρέπει να προσαρμόζεσαι στα όποια στενά όρια που αυτός θα σου θέτει κάθε φορά κτλ. Και το πράγμα έχει συνέχεια μιας και είναι αυτοί  που καλούνται  να εφαρμόσουν τους νόμους της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους. Ποιους νόμους; Αυτούς που λένε πως χωρίς φράγκα για φαΐ, για βιβλίο, για σπίτι, δε θα μπορείς να σπουδάζεις. Αυτούς που φέρνουν τα όρια φοίτησης, τα δίδακτρα και τις διαγραφές φοιτητών. Αυτούς που καταργούν το Άσυλο και τις λαϊκές ελευθερίες.

Τάσσονται υπέρ του κεφαλαίου και ενάντιά μας και το ξέρουμε πολύ καλά. Το βιώνουμε καθημερινά! Απ’τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τις εργασίες, μέχρι τα «ωράρια προσέλευσης», τα μαζικά κοψίματα και την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής. Χωρίς να υπολογίζουν αν όντως είμαστε από αυτήν την πόλη, αν δουλεύουμε ή ακόμα-ακόμα αν έχουμε τα λεφτά για να ανέβουμε με το αστικό. Και δεν είναι μόνο αυτά, μιας και  αν επιλέξεις να μπεις στο  μάθημα έχεις να αντιμετωπίσεις, την «καθηγητική αυθεντία». Αυτούς που «κατέχουν τη γνώση» και ξεχωρίζουν απ’την πλέμπα. Αυτούς που επέλεξαν τον ατομικό δρόμο, του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης.

Αυτό λοιπόν το «μεμονωμένο» περιστατικό καθόλου μεμονωμένο δεν είναι. Δεν είναι απλά ζήτημα του τάδε ή του δείνα καθηγητή. Αλλά της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που απαιτεί πειθαρχημένο φοιτητή, νεολαίο, εργαζόμενο-άνεργο με σκυμμένο το κεφάλι για να υποκύπτει στις ορέξεις τους. Και σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για το 1ο έτος ή για αυτούς που το χρωστάνε. Ας μην ξεχνάμε πως η πτυχιακή εξεταστική είναι στον αέρα με δική τους επιλογή!  Δεν είναι ζήτημα συγκεκριμένων φοιτητών που τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά.  Είναι όλων όσων τα βγάζουν δύσκολα πέρα και πιέζονται να πάρουν το πτυχίο. Όλων αυτών που δουλεύουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Όλων όσων δε θα μπορούν να σπουδάσουν όταν θα βάλουν τιμοκατάλογο για τις σπουδές μας. Γι’αυτό και πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά. Κανένας μόνος του απέναντι σε κάθε καθηγητική αυθαιρεσία! Κανένας να μη σκύψει το κεφάλι σ’αυτούς που βοηθάνε κυβέρνηση και Τρόικα να θάψουν τις ζωές και το μέλλον μας! Να ορθώσουμε το ανάστημά μας  και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στις σπουδές, στο πτυχίο, στη δουλειά, στις ελευθερίες!

  • Κάτω τα χέρια από τις εξεταστικές – Όχι στα μαζικά κοψίματα
  • Κάτω η καθηγητική αυθαιρεσία και η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που την προωθεί
  • Κάτω το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου και οι ταξικοί φραγμοί
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους


« Η φωνή που διαταγές τους δίνει, είναι του εχθρού τους η φωνή.
Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει, είναι ο ίδιος ο εχθρός»
Μ. Μπρέχτ 

Αγωνιστικές Κινήσεις Οικονομικού

                                                                                                   

Σχόλια