Άρχισαν τα όργανα…



Και εννοούμε τις ανακοινώσεις περί διαγραφής των φοιτητών και όχι μόνο...

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η γραμματεία του Οικονομικού, μας κάνει ξεκάθαρο, πως σύμφωνα με το νόμο  Διαμαντοπούλου αν δεν κάνουμε δήλωση-εγγραφή των μαθημάτων του εξαμήνου μας για 2 συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγραφούμε απ’τη σχολή!

Εντάξει, θα πει κάποιος, δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνεις στην αρχή του κάθε εξαμήνου σου μια δήλωση μαθημάτων… 

Ναι, αλλά για να βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα…


1.  Δηλώσεις μαθημάτων αλλιώς… διαγραφή

2. Πρόοδοι, εργασίες, «ψιλο»-υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και γενικά η εντατικοποίηση έχουν τα τελευταία χρόνια την… τιμητική τους στο Οικονομικό

3. «Κραυγές αγωνίας» που ακούγονται από δω κι από εκεί για την «υποχρηματοδότηση» λόγω Καλλικράτη και για την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων που στην ουσία στρώνουν το δρόμο για τα δίδακτρα και το κλείσιμο σχολών και τμημάτων

4. Το ότι ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, στη λέσχη ΑΠΑΙΤΟΥΝ να δείχνεις το πάσο για να φας, κάτι που μάλλον γίνεται για να συνηθίσουμε την επίδειξη μιας κάρτας για να φάμε αφού με το νόμο Διαμαντοπούλου θα μπουν κριτήρια για το ποιος θα τρώει τζάμπα (και αυτός θα έχει την ανάλογη κάρτα-πάσο σίτισης…)

5. Κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος απ’το εαρινό εξάμηνο και προκειμένου να έχουμε το βιβλίο για να περάσουμε το μάθημα θα πρέπει να πληρώνουμε

6.  Κάθε χρόνο, ακόμη και λιγότερες εστίες για τους φοιτητές ενώ σε όσους παίρνουν δωμάτιο, ζητάνε και υψηλό νοίκι

7. Η κατάργηση του πτυχίου και η αντικατάστασή του με φάκελο πιστωτικών μονάδων που θα μας οδηγεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι μονάδων (εφόρου ζωής) προκειμένου να μαζεύουμε μονάδες από επί πληρωμής διαλέξεις για να είμαστε πιο… «ανταγωνιστικοί» σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους


Όλα αυτά, είναι πτυχές, που συνθέτουν το νόμο πλαίσιο. Το μνημόνιο δηλαδή της Τρόικα, που επιβάλει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Αν προσθέσεις κανείς σε όλα αυτά την δυσκολία των περισσότερων να σπουδάσουν επειδή τα τελευταία χρόνια, με όλα αυτά τα μνημόνια και τα μέτρα έχει μειωθεί πάρα πολύ το εισόδημα των γονιών μας, θα καταλάβει πως αυτό που θέλουν να κάνουν Τρόικα και κυβέρνηση, είναι να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει απ’τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ορθώνουν ταξικούς φραγμούς για να φτιάξουν μια παιδεία για λίγους κι «εκλεκτούς». Δηλαδή, μόνο για αυτούς που οικονομικά θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε σπουδές που θα χρειάζεται να πληρώνεις σίτιση, στέγαση, βιβλίο, δίδακτρα.

Για να μην μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν δεδομένο – κεκτημένο μέσα απ’την ταξική πάλη.

Και καταλήγοντας, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που ειδικά στους νέους έχουν πιάσει κόκκινο, συμπεραίνουμε πως οι αμερικανο-ευρωπαϊκοί ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) με τις ντόπιες κυβερνήσεις τους, θέλουν να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, όπου όσοι θα δουλεύουν θα χρησιμοποιούνται απ’τους εργοδότες ως αναλώσιμα υλικά με μισθούς πείνας.

Απέναντι όμως σ’αυτή τη μαυρίλα, υπάρχει απάντηση! Και δεν είναι άλλη από τη μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων, με αποφάσεις αγώνα. Για να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε κάθε πτυχή του νόμου πλαίσιο και την ανατροπή του. Για τη δημιουργία ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που θα στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και θα παλεύει τόσο για την ανατροπή του μνημονίου στην εκπαίδευση αλλά και θα αντιστέκεται - αγωνίζεται μαζί με το λαό, για την ανατροπή παλιών και νέων μέτρων.


ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ




Σχόλια