ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


Με μεγάλη αποφασιστικότητα φαίνεται ότι θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει την επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από Σεπτέμβρη. Με διαδικασίες εξπρές τροποποίησε τον περσινό ψηφισμένο νόμο, στο κομμάτι των Συμβουλίων Διοίκησης, προκειμένου να βάλει στη φαρέτρα των συμμάχων της και τους πρυτάνεις και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση την επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα (αυτό άλλωστε είναι κάτι στο οποίο συμφωνούσαν εξ αρχής). Ο στόχος τους: να ξεμπλέκουν «επιτέλους» με το μαζικό πανεπιστήμιο της προηγούμενης περιόδου, με τα ενιαία πτυχία, με το δικαίωμα στις σπουδές και να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες που ορίζει το Μνημόνιο και οι «νέες» εργασιακές σχέσεις. Ετσι, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ετοιμάζεται για τις ανακατατάξεις που θα γίνουν από Σεπτέμβρη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 150 ΣΧΟΛΕΣ!

Σαν φυσικό επακόλουθο της έλλειψης και των απλήρωτων καθηγητών σε κάποια ΤΕΙ, της υπολειτουργίας τμημάτων πανελλαδικά και φυσικά χρησιμοποιώντας το όπλο της υποχρηματοδότησης δήλωσε η κυβέρνηση ότι σκοπεύει να κλείσει/συγχωνεύσει 150 σχολές, δηλαδή σχεδόν το 1/3 των ήδη υπαρχόντων! Ετσι, με το επιχείρημα «της λιγοστής ζήτησης από φοιτητές και της έλλειψης σαφούς αντικειμένου» (ας θυμηθούμε όμως ποιοι ευθύνονται για τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής, την ανεργία, ποιοι άνοιξαν «σε κάθε ραχούλα από ένα ΤΕΙ») αποφασίζουν να αφήσουν στον αέρα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές και εν τέλει να τους αναγκάσουν να παρατήσουν τις σπουδές τους. Είναι φανερό πλέον ότι, στις συνθήκες του Μνημονίου και των «μαύρων» εργασιακών σχέσεων, το δικαίωμα ενός νεολαίου που έχει μπει σε μια σχολή να καταφέρει να την τελειώσει είναι «καρκίνος στο σώμα» της τριτοβάθμιας που ονειρεύεται το σύστημα και πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί. Φυσικά οι καταργήσεις των τμημάτων πάνε χέρι χέρι με τη μείωση των εισακτέων και τις διαγραφές στα ν+2 έτη. Οπως δείχνουν όλα, ο νέος γύρος επίθεσης που ανοίγει στα πανεπιστήμια θα είναι αμείλικτος από την πλευρά του συστήματος. Είναι πλέον αποφασισμένο να συνεχίσει εντονότερα την αντιπαράθεση που άνοιξε πέρσι με τους φοιτητές.


ΔΙΔΑΚΤΡΑ: «CASUS BELLI» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Στο πλαίσιο των μέτρων για το πακέτο των 11,6 δισ. ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες ότι σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με το θέμα των διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές. Πιο συγκεκριμένα: 200 ευρώ ανά έτος για τους φοιτητές των ΤΕΙ και 300 ευρώ ανά έτος για τους φοιτητές ΑΕΙ, χωρίς να έχει γίνει πιο συγκεκριμένο αν θα ισχύει για όλους ή για αυτούς που έχουν «περάσει» τα «κανονικά όρια» φοίτησης. Οπως και να 'χει, όμως, οι διαθέσεις της κυβέρνησης και του συστήματος είναι φανερές. Θέλουν να επιβάλουν δίδακτρα σε όλα τα έτη. Είναι γι' αυτούς ένα στοίχημα που δεν θέλουν να χάσουν. Τα δίδακτρα δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ή εισπρακτικό μέτρο. Εχουν και αυτό το χαρακτήρα, αλλά δεν βρίσκεται η ουσία τους εκεί. Η επιβολή τους σε συνδυασμό με την κατάργηση της δωρεάν σίτισης, της στέγασης, των βιβλίων είναι ουσιαστικά το απαγορευτικό τείχος στη δυνατότητα ενός νεολαίου να σπουδάσει. Ενα τεράστιο χτύπημα στο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Γι' αυτό οι φοιτητές δεν θα το αντιμετωπίσουν (δεν θα μπορούσαν άλλωστε) σαν ένα ακόμη συνδικαλιστικό ζήτημα. Είναι ένα μέτρο που θα φέρει για ακόμη μια φορά τη σπουδάζουσα νεολαία σε κεντρική αντιπαράθεση με το σύστημα και τις επιδιώξεις του για την εκπαίδευση. Γιατί δεν θα μιλάμε πλέον για τη δυνατότητα των παιδιών των φτωχότερων στρωμάτων να σπουδάσουν , αλλά για το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας της νεολαίας. Το σύστημα με τα δίδακτρα θέλει να κάνει ένα τεράστιο βήμα για να οδηγήσει ακόμα περισσότερο τη νεολαία στην αμορφωσιά, στην ανεργία και κατά συνέπεια στη διά βίου εκμετάλλευση. Μπορεί με τελευταίες δηλώσεις του το υπουργείο να λέει ότι δεν θα προχωρήσει με τα δίδακτρα, σκεφτόμενο φυσικά το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν, αλλά είναι σίγουρα ένα μέτρο που θέλει άμεσα να το προωθήσει και οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν από Σεπτέμβρη. 


ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ!

Η συνέχιση της επίθεσης στην εκπαίδευση γίνεται σε μια συγκυρία άσχημη όσον αφορά τους φοιτητικούς συλλόγους. Πάει σχεδόν ένας χρόνος που η φοιτητιώσα νεολαία έχει να βγει οργανωμένα στους δρόμους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι χρόνιες αντιλήψεις που επικρατούν στην Αριστερά στα πανεπιστήμια περί «μάχης των μαχών» και «εδώ και τώρα», ότι το ζήτημα είναι να έχουμε ένα πανεπιστήμιο που να μας παρέχει «ολοκληρωμένη γνώση» κτλ. Αυτές οι αντιλήψεις έχουν συμβάλει σημαντικά στον αποπροσανατολισμό από τα επίδικα ζητήματα και κατά συνέπεια στην αδρανοποίηση και στον εκφυλισμό των οργάνων του φ.κ. Φυσικά δεν θεωρούμε ότι το φ.κ. έχει «πεθάνει». Χρειάζεται όμως να μπει σε μια πορεία ανασυγκρότησης και ξεκαθαρίσματος της πολιτικής κατεύθυνσης που πρέπει να πάρει. Ο νέος κύκλος επίθεσης θα φέρει τους φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις και εκεί πρέπει να τεθούν τα πραγματικά ζητήματα. Της διαρκούς πάλης ενάντια στην επίθεση του συστήματος, μαζί με το λαό για το δικαίωμα στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.


από: Προλεταριακή Σημαία

Σχόλια