Ο αγώνας των εργαζομένων στο Α.Π.Θ. είναι δίκαιος!


Τα βάσανα των εργαζομένων του Α.Π.Θ. συνεχίζονται, αυτή τη φορά με την απειλή της μη καταβολής των μισθών τους, εκ μέρους του εργολάβου, από το Σεπτέμβρη. Αυτό ήρθε να διαδεχτεί την επί χρόνια κοροϊδία της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών και της ανασφάλειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όταν οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάγιες και σταθερές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο.
Ήδη από πέρυσι, με το περίφημο “κούρεμα” του χρέους, το Α.Π.Θ. έχασε ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών του. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότησή του μειώθηκε περίπου στο μισό τα 2 τελευταία χρόνια. Με την πρόφαση αυτή, η Πρυτανεία και ο Εργολάβος, νίπτουν τας χείρας τους επί του ζητήματος και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη καταβολής των μισθών.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ζητάει από το λαό και τους εργαζομένους να βγάλουν πάλι το φίδι από την τρύπα, βάζοντας τον να πληρώσει ένα άδικο χρέος που δε δημιούργησε, βρίσκοντας την ευκαιρία, με τις εντολές της Τρόικας και των δανειστών μας, να διαλύσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, να μας στερήσει κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Προσπαθεί να μας καταστήσει υπεύθυνους για την οικονομική κρίση και να απαλλάξει τον εαυτό της από κάθε “περιττό βάρος”, ασφάλισης, δωρεάν περίθαλψης και παιδείας.
Έτσι και στην περίπτωση του Α.Π.Θ., αδιαφορεί για τις λειτουργικές ανάγκες και για την πληρωμή των εργαζομένων, όπως το συνηθίζει σε κάθε κλάδο. Συκοφαντεί με την βοήθεια των ΜΜΕ τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, για να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αναγκάσει τις Πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν χωρίς όρους τις επιδιώξεις της. Να τσακίσει δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων (και ίσως να ξεφορτωθεί μερικούς) και να διαλύσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Εμείς οι φοιτητές είμαστε δίπλα στους εργαζομένους, όχι μόνο γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αλλά επειδή δείχνει τον δρόμο του αγώνα σε όλο το λαό μας. Είναι οι σύμμαχοί μας στις κινητοποιήσεις μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν καλύτερους όρους δουλειάς για μας που θα βγούμε αύριο στην αγορά εργασίας.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους μεγαλοκαθηγητές και τους Πρυτάνεις, που τόσα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια για τις παρατυπίες του εργολάβου και αδιαφορούσαν για τα χρήματα που ξοδεύονταν για την πληρωμή του, όταν αυτά θα ήταν πολύ λιγότερα αν οι εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι.
Πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να σταθούν δίπλα σ’ αυτόν τον αγώνα και να παλέψουν για την ανατροπή των μέτρων που τσακίζουν τις ζωές μας. Για δουλειά με αξιοπρέπεια, ασφάλιση, περίθαλψη, δημόσια και δωρεάν παιδεία, εθνική ανεξαρτησία.

● Να μην διακοπεί για κανένα λόγο η μισθοδοσία των εργαζομένων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι
● Κάτω ο νέος νόμος 2011/4009 για ΑΕΙ-ΤΕΙ 
● Να εξασφαλιστούν οι δαπάνες για υλικοτεχνικές υποδομές του Πανεπιστημίου και για την φοιτητική μέριμνα (βιβλία, σίτιση, στέγαση)


Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ -ΤΕΙ
 

Σχόλια