ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


ΜΑΖΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!


Σε κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμών το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα στον Ιανουάριο. Η εκλογή των νέων αυτών οργάνων (στα οποία θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί – εγκάθετοι υπάλληλοι του υπουργείου και της Τρόικας: ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της προώθησης του νέου νόμου πλαίσιο στις σχολές.

Οι φοιτητές έχουμε ήδη νιώσει στο πετσί μας την πρωτοφανή εκτίναξη των εντατικών ρυθμών σπουδών, το κλίμα τρομοκράτησης που επικράτησε με την ψήφιση του νέου νόμου Διαμαντοπούλου (απειλές για πειθαρχικά, παρουσίες, σύμπτυξη εξεταστικών) την ταχύτατη αναίρεση βασικών κεκτημένων στη δημόσια δωρεάν παιδεία (βιβλία, σίτιση, στέγαση).

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δημιουργία των νέων Συμβουλίων θα κάνει αυτό το πλαίσιο αφόρητα ασφυκτικό και εξοντωτικό, ότι επίκεινται δίδακτρα και διαγραφές, ότι στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου που διαμορφώνουν, θα χτυπήσουν τους φοιτητικούς μας συλλόγους, το Άσυλο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με πρωτοφανή αγριότητα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι τη στιγμή που αποφασίζουν τη διάλυση των πτυχίων μας και η μόνη προοπτική που υπόσχονται είναι εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία, εξαθλίωση. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι οικογένειές μας στενάζουν υπό το βάρος της πρωτοφανούς κοινωνικής-ταξικής επίθεσης που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα και οι αυριανές συνθήκες διαβίωσης φαντάζουν απελπιστικές.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές. Ήδη, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν το ρόλο τους στη συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας στις 11/1 όπου δεσμεύτηκαν να «κάνουν ότι περνά από το χέρι τους» για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου νόμου και την εκλογή των νέων συμβουλίων. Κι ας παριστάνουν πως ψελλίζουν διαφωνίες εκεί που θίγονται τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Αμέσως μόλις έπεσαν στο τραπέζι οι απειλές για υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων «τα βρήκαν» με το υπουργείο, και με την πρώτη ευκαιρία θα «δείξουν ξανά τα δόντια τους» στις φοιτητικές κινητοποιήσεις όπως και το Σεπτέμβρη.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι επικαλούμενοι την «αντι-συνταγματικότητα» των συμβουλίων διοίκησης – ή συνολικά  του νέου νόμου – θα γλιτώσουμε. Ολόκληρος ο λαός μας στενάζει κάτω από ένα …«αντι-συνταγματικό» Μνημόνιο. Υπουργείο-Κυβέρνηση-Τρόϊκα μας πέταξαν το γάντι. Ο δικός μας νόμος είναι το δίκιο μας και γράφεται με μαζικούς παρατεταμένους αγώνες.

Δεν παραπλανούμαστε από φωνές που μας καλούν να στηρίξουμε εκλογικά «προοδευτικές δυνάμεις», δήθεν για να «ακουστούν τα δίκια μας μέσα στα νέα συμβούλια». Ξέρουμε πολύ καλά ότι θέλουν να εκτονώσουν και να παγιδεύσουν την οργή των φοιτητικών μαζών σε κανάλια αδιέξοδα και αυστηρά ελεγχόμενα. Η λογική της «συνδιοίκησης» που αποδέχτηκαν εδώ και χρόνια οι ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, καθώς και οι περισσότερες αριστερές παρατάξεις, απέτυχε παταγωδώς και αποκάλυψε ότι ο πραγματικός στόχος εξαρχής ήταν ο αποπροσανατολισμός των φοιτητών και το μοίρασμα «καρεκλών».    
Τώρα που στον νέο νόμο η συνδιοίκηση κυριολεκτικά μετατρέπεται στη βιτρίνα που θα βοηθήσει να προωθηθούν τα πιο σκληρά αντιφοιτητικά μέτρα, κανείς φοιτητής δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα.

Η απάντησή μας θα δοθεί απερίφραστα μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Καλούμε σε μαζικό ξεσηκωμό και αγώνα διαρκείας μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις για την παρεμπόδιση της εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης, για την συνολική ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο.
 Οι κινητοποιήσεις του εργαζόμενου λαού μας δείχνουν το δρόμο. Ας διδαχθούμε από τις απεργίες των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που εδώ 90 περίπου μέρες δίνουν σκληρό αγώνα κόντρα στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, κόντρα στην άγρια πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ. Είναι καιρός να ξαναπιάσουμε το νήμα των κινητοποιήσεων το Σεπτεμβρίου και να ξανασηκώσουμε αποφασιστικά τη σημαία του αγώνα.



  • ·ΕΞΩ ΤΑ ΕΓΚΑΘΕΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.

  • ·ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

  • ·ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ –  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

  • ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ

Σχόλια