Για την Οργάνωση του φοιτητικού κινήματος... από το σύστημα


Μόνο με την ΠΑΣΠ ΤΕΙ πρόλαβε να συναντηθεί η Άννα Διαμαντοπούλου πριν ξεσπάσουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το θέμα της συζήτησης ήταν η αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος «από αυτούς που ενδιαφέρονται και έχουν προτάσεις».

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια χωρίς όργανα και οργανωμένες εκφράσεις, οι ίδιοι οι φοιτητές αρχίζουν το διάλογο για να καταθέσουν μια πρόταση συνολικά ώστε να υπάρχει στη χώρα μας ενιαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος». Ποιοι φοιτητές άρχισαν διάλογο; Πότε; Και γιατί τελικά οι φοιτητικές και σπουδαστικές μάζες δεν το έμαθαν ποτέ; Η πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας μπορεί να ανακόπηκε από την παραίτηση του Παπανδρέου και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά δημιούργησε κάποια δεδομένα. Πρώτο και κύριο το φόβο του υπουργείου Παιδείας απέναντι σε οποιαδήποτε οργανωμένη έκφραση του φοιτητικού κινήματος και την πιθανή δυσκολία του να δώσει απαντήσεις ένα προηγούμενο διάστημα, που υπήρχαν καταλήψεις, στις πλατειές πλειοψηφίες των σπουδαστών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ακόμα είναι δεδομένη η προσπάθεια της εφαρμογής του νέου νόμου όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με το λιγότερο δυνατό κόστος για αυτό και η αναδιοργάνωση του φκ στα πρότυπα του νόμου Γιαννάκου με νόμιμους και παράνομους φοιτητικούς συλλόγους και την καθόλου τυχαία πρόταση της ΔΑΠ για τα Εθνικά Συμβούλια Φοιτητών και Σπουδαστών (ΕΣΥΦ-ΕΣΥΣ) για να ξεπεραστεί πλέον το εμπόδιο των γενικών συνελεύσεων και των ενεργών συνδικαλιστικά συλλόγων.

Δεν πρέπει να ξεπεραστεί στα ψιλά το γεγονός ότι η ΠΑΣΠ βρίσκεται σε σοβαρές εσωτερικές αναταραχές, απόρροια και της πίεσης του φοιτητικού κινήματος αλλά και του ρόλου που καλέστηκε να παίξει στα πανεπιστήμια σαν κυβερνητική παράταξη. Επιπλέον δεν είναι τυχαίο ότι η Διαμαντοπούλου συναντήθηκε μόνο με την ΠΑΣΠ ΤΕΙ και όχι με την ΠΑΣΠ ΑΕΙ που δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ η Δαπ και οι εκπρόσωποι του κινήματος των ‘’ανοιχτών σχολών’’ δεν πρόλαβαν να συναντηθούν λόγο των εξελίξεων.


Δεν είναι καθόλου περίεργο που η κυβέρνηση ακόμα και κάτω από την πίεση της συμφωνίας για την 6η δόση πίεζε για την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι στην καθημερινή ατζέντα. Οι συναντήσεις της υπουργού Παιδείας όχι μόνο δεν αφορούσαν τους φοιτητές και τα νομιμοποιημένα τους όργανα αλλά αφορούσαν τις δυο παρατάξεις της διαπλοκής και της υποταγής στα εκάστοτε κυβερνητικά σχέδια και «εκπροσώπους» των ανοιχτών σχολών, «κίνημα» το οποίο δεν έχει εμφανιστεί σχεδόν πουθενά και ιδέα δεν έχουμε πώς και πότε έβγαλε εκπροσώπους. Ας μάθουμε τουλάχιστον ποιοι είναι αυτοί οι εκπρόσωποι και πώς αναδείχτηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση, μπας και καταλάβουμε ποιοι τόσο καιρό συκοφαντούσαν και πολεμούσαν το κίνημα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Σχόλια