Νόμοι εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης ή αλλιώς Νόμοι ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών




Από τη μεταπολίτευση και μετά υπάρχει μια σειρά από νόμους για να “ρυθμίζουν” το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.Κάθε ένας από αυτούς υπηρετεί την πολιτική του συστήματος. Την πολιτική που έχει επιβάλει όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, που απολύει εργαζομένους, που συγχωνεύει και κλείνει σχολεία,που χτυπάει την υγεία. Στο κείμενο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια να καταλάβουμε το χαρακτήρα και τους στόχους αυτών των νόμων. Ωστόσο θα ασχοληθούμε μόνο με αυτούς που αναφέρονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέσσερις είναι οι σημαντικότροι νόμοι απ'τη μεταπολίτευση και μετά:

  1. Ο νόμος πλαίσιο 815 (Βαρβιτσιώτη) το '80 ο οποίος αν και ψηφίστηκε ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ απο το μαζικό φοιτητικό κίνημα κόντρα σε λογικές που εναντιώθηκαν στους αγώνες και στις καταλήψεις.

  1. Ο νόμος πλαίσιο 1268 το '82 για τα ΑΕΙ και ο 1404 το '83 για τα ΤΕΙ. “Χάρη” σ'αυτόν το νόμο θεσμοθετήθηκε η συνδιοίκηση. Μιας «λύσης» για να ρίξει στάχτη  στα μάτια των φοιτητών για να νομίζουν ότι όλοι μαζί -φοιτητές και καθηγητές- μπορούν και “συναποφασίζουν”ενώ ουσιαστικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στα όργανα συνδιοίκησης είναι ενάντια στο συμφέρον και τις απαιτήσεις των φοιτητών. Και φυσικά για να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα, βρίσκοντας ένα θύμα -τους φοιτητές- για να οριστεί ως συνένοχος σε όποια αντιδραστική απόφαση λαμβάνεται.

  1. Ο νόμος πλαίσιο 2083 το '92 (Σουφλιά) ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω του μαζικού κινήματος στην εκπαίδευση. Αν και κατά καιρούς προσπάθησαν να εφαρμόσουν διατάξεις του...

  1. Ο νόμος πλαίσιο 3549 (Γιαννάκου). Βιώνουμε καθημερινά διατάξεις αυτού του αντιδραστικότατου νόμου όπως η εντατικοποίηση με εργασίες, υποχρεωτικές παρουσίες, προόδους κ.α. Το μαζικότατο κίνημα των φοιτητών και των μαθητών του '06-'07, πάλεψαν για την ανατροπή του νόμου πλαίσιο της Γιαννάκου και κατάφεραν το σταμάτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος!!


Για να κατανοήσουμε το χαρακτήρα των νόμων της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, πρέπει να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα:


Ποιούς εξυπηρετούν όλοι αυτοί οι νόμοι που στόχο όπως μας λένε έχουν, και καλά, το “καλό” των φοιτητών;

Η απάντηση είναι ότι σίγουρα ΔΕΝ εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών αλλά τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθούν. Που κάνουν, ό,τι τους διατάξουν απ'την ΕΕ και φτιάχνουν μια παιδεία βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, βαδίζοντας στο δρόμο των διατάξεων της Μπολόνια (αντικατάσταση του πτυχίου με πιστωτικές μονάδες, δίδακτρα, διαγραφές κτλ).

Τί θέλουν να πετύχουν; Δηλαδή ποιός ο στόχος των αντι-εκπαιδευτικών αυτών νόμων;

Αυτό που θέλουν να φτιάξουν είναι μια παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς πετώντας έξω απ'την τριτοβάθμια εκπαίδευση μια μεγάλη μάζα φοιτητών. Κι αυτό γίνεται προκειμένου να είναι εναρμονισμένη η εκπαίδευση με την παραγωγή που χρειάζονται αφού θέλουν να φτιάξουν ένα μελλοντικό εργαζόμενο σύγχρονο δούλο. Δηλαδή αν χρειάζονται μόνο δύο Οικονομολόγοι, θα σπουδάσουν μόνο δύο!! Αντίστοιχα για τους γιατρούς, τους δασκάλους, τους φυσικούς κτλ. Με αυτόν τον τρόπο κλείνουν τη στρόφιγγα των σπουδών, καταργώντας στην ουσία το δικαίωμα όλων για σπουδές!

Πώς θα γίνει αυτό; Παίρνοντας πίσω και γκρεμίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος που κερδήθηκαν μέσα απο μαζικούς αγώνες δεκαετίες πριν. Φτιάχνοντας ένα “νέο” εκπαιδευτικό και εργασιακό μεσαίωνα! 
Και επειδή το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας μικρόκοσμος ξεκωμένος και μακριά απ'την κοινωνία, τα μέτρα που επιβάλει στο λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ και υπό τις διαταγές Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών (ΔΝΤ-ΕΕ) , δε θα μπορούσαν να αφήσουν απ'έξω και την εκπαίδευση...

Όλοι στη μάχη της γενιάς μας!

Να γκρεμίσουμε το νέο νόμο πλαίσιο!!


Ο νέος νόμος πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, έρχεται όχι μόνο να συμπληρώσει τον ήδη αντιδραστικότατο νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου αλλά να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ'τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στόχο έχει να ισοπεδώσει τα λαϊκά δικαιώματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να βγάζει εργαζόμενους-λάστιχο, πλήρως υποταγμένους στο αυριανό τους αφεντικό, χωρίς δυνατότητα να διεκδικούν όλοι μαζί, συλλογικά, τα δικαιώματά τους. Ο νέος νόμος πλαίσιο λοιπόν:

  1. Θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ'τη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία. Η εισαγωγή manager στη διοίκηση των σχολών, σε συνδυασμό με την κάρτα φοιτητή (δηλ. την κάρτα διδάκτρων) θα ρίξουν όλο το κόστος των σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορά, συγγράματα. Ήδη είναι πολλοί που τα πληρώνουν. Κι αν δεν έχεις να πληρώσεις, σου έχουν τη λύση! Ή θα δουλέψεις στη σχολή (ανασφάλιστα πάντα!) ή θα πάρεις φοιτητοδάνειο!! Κάνουν το κόστος τόσο μεγάλο που μόνο μια μικρή μερίδα των φοιτητών θα μπορούν να το καλύψουν.

  1. Διαλύει τα πτυχία και τα αντικαθιστά με πιστωτικές μονάδες. Τα πτυχία μας θα θεωρούνται κουρελόχαρτα κι έτσι θα ξεκινήσει ένα ατέλειωτο σαφάρι πιστωτικών μονάδων προκειμένου να γεμίζει ο ατομικός φάκελος “προσόντων”. Όσες πιο πολλές μονάδες θα'χει κάποιος, τόσο πιο “καλός” θα θεωρείται. Θα πατάμε επι πτωμάτων προκειμένου να γεμίσουμε τον ατομικό μας φάκελο για να είμαστε “καλύτεροι” απ'τους διπλανούς μας! Και αυτό το σαφάρι θα ξεκινάει απ'το νηπιαγωγείο και δε θα έχει σταματιμό!

  1. Ασφυκτική θα είναι η εντατικοποίηση των σπουδών και θα εξωθούν τους φοιτητές στη διαγραφή. Ετοιμάζουν, και ήδη δηλαδή έχουν επιβάλει, εξαντλητικούς ρυθμούς σπουδών. Εργασίες,πρόοδοι, υποχρεωτικές παρουσίες σε μαθήματα, αλυσίδες κτλ. Και αν δε τα πάμε και καλά... μαζικά κοψίματα για τιμωρία! Και σε συνδυασμό με το κατέβασμα του ορίου διαγραφών σε ν+2 έτη (όπως προέβλεπε ο νόμος Γιαννάκου πριν τις μαζικές καταλήψεις το '06-'7) θα κάνουν τις σχολές μια ακόμη πιο εξαντλητική και χωρίς ελεύθερο χρόνο Γ' Λυκείου. Θέλουν έτσι μια μεγάλη μάζα των φοιτητών που σπουδάζει να παρατήσει τις σπουδές στα μισά!

  1. Καταργεί το Άσυλο και απαγορεύει το φοιτητικό συνδικαλισμό. Γνωρίζουν ότι το Άσυλο είναι χώρος όχι μόνο ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και χώρος στον οποίο λαός και νεολαία οργανώνουν τους αγώνες τους για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι το Άσυλο και οι αγώνες που γεννιούνται εκεί θα τους είναι εμπόδιο στα νέα μέτρα που θέλουν να περάσουν γι'αυτό και θέλουν πάση θυσία  να το καταργήσουν!! Η κατάργησή του, θα βγάλει παράνομη τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, και κάθε φοιτητή ή άποψη η οποία θα αμφισβητεί και θα αντιπαρατίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης. Και δε θα'ναι καθόλου παράξενο να δούμε και τα ΜΑΤ να κόβουν βόλτες μέσα στις σχολές μπας και τσακώσουν κανέναν “κακό” φοιτητή που διεκδικεί το δικαιώματά του για Δημόσιες και Δωρεάν σπουδές!

Ο νέος νόμος πλαίσιο, είναι ένα ακόμη μέτρο (στα πολλά) που θέλουν να μας επιβάλουν κυβέρνηση και τρόικα. Είναι το Μνημόνιο στην εκπαίδευση. Η απάντησή μας σε όλο αυτό, δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από τη μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Για να ανατραπεί ο νέος νόμος πλαίσιο και να αγωνιστούμε για τις ανάγκες μας. Για όλα αυτά που θέλουν να μας στερήσουν. Για Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Για το δικαίωμα σε Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες-Ζωή.



Σχόλια