ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Ή ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ;



Συνάδελφοι,


Σε πολλά πλαίσια - αποφάσεις συλλόγων, πέρα από τα αιτήματα και στόχους πάλης γύρω από το νέο νόμο-πλαίσιο έχει τεθεί, με έμμεσο τρόπο, ουσιαστικά η αλλαγή  του ρόλου του Συντονιστικού των Συλλόγων, και από όργανο συντονισμού να μετατραπεί σε υπερ-όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων, το οποίο θα παρακάμπτει και θα καπελώνει τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων. Εκεί οδηγεί η απόφαση για εκλογή αντιπροσώπων (με προκαθορισμένο εκλογικό μέτρο παρακαλώ) από τους Συλλόγους στο Συντονιστικό, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι με δικαίωμα λόγου στη διαδικασία του Συντονιστικού. Μάλιστα στην ίδια λογική, υποστηρίζεται από τους εμπνευστές της πρότασης αυτής, ότι σε περίπτωση διαφωνιών για το κείμενο-απόφαση του Συντονιστικού, το πρόβλημα θα λύνεται με ψηφοφορία ανάμεσα στους εκλεγμένους αντιπροσώπους.
Παρά το «αμεσοδημοκρατικό» και «από τα κάτω» περιτύλιγμα που μας σερβίρεται, η φαεινή αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια άκρως γραφειοκρατική απόπειρα καπελώματος των συλλόγων εκ μέρους των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ (αφού αυτοί φέρουν την κύρια ευθύνη γιατί στα δικά τους πλαίσια έμπαινε αυτό το «εύρημα»). Και αυτό γιατί το Συντονιστικό των Συλλόγων δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις πέρα και πάνω από τις γενικές συνελεύσεις. Ο ρόλος του είναι απλά να συντονίζει τους Συλλόγους σε πρακτικά και κινηματικά ζητήματα (γι' αυτό και ονομάζεται «Συντονιστικό»). Η όποια ανακοίνωση βγάλει ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (δηλαδή το μάξιμουμ της πολιτικής τους συμφωνίας στα πλαίσια του κοινού αγώνα) ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Το να ληφθούν αποφάσεις στα πλαίσια του Συντονιστικού με ψηφοφορία στη βάση της πλειοψηφίας, αυτόματα σημαίνει ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Έτσι η αρμοδιότητα των αποφάσεων, ουσιαστικά περνάει από τις Γενικές Συνελεύσεις στα χέρια κάποιων εκπροσώπων, οι οποίοι θα καθορίζουν την πολιτική γραμμή του κινήματος, άσχετα αν οι αποφάσεις αυτές εκφράζουν το 100% ή το 20% των φοιτητικών συλλόγων.
Ουσιαστικά λοιπόν, προτείνεται η συγκρότηση ενός ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ με αποφασιστικό ρόλο, άσχετα αν δε δηλώνεται ξεκάθαρα. Και αυτό γιατί οι γραφειοκράτες «σοφοί» των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, που κατά τα άλλα κόπτονται για την  αμεσοδημοκρατία του κινήματος, δεν εξήγησαν ποτέ στους φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις όλα αυτά τα «ωραία σχέδια», περνώντας τα στη ζούλα μέσα στα πλαίσιά τους, πατώντας πάνω στην αγωνιστική διάθεση των φοιτητών να παλέψουν ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.


Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ θεωρούμε ότι το Συντονιστικό των Συλλόγων πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε ως τώρα (παρά τα όποια προβλήματα). Δηλαδή να είναι ανοιχτό σε κάθε φοιτητή, να γίνεται ένας πρώτος γύρος τοποθετήσεων από έναν εκπρόσωπο από κάθε σύλλογο και στη συνέχεια να ανοίγει λίστα ομιλητών για όποιον φοιτητή θέλει να μιλήσει είτε ως ανένταχτος είτε ως μέλος οποιασδήποτε παράταξης ή σχήματος. Και φυσικά, στην αρχή να εκλέγεται από το σώμα του Συντονιστικού, προεδρείο που να τηρεί και να προστατεύει τη διαδικασία και όχι να διαλύεται η συζήτηση πριν τοποθετηθούν όλοι οι ομιλητές. Και φυσικά η ανακοίνωση του Συντονιστικού να εκφράζει την μέγιστη κοινή βάση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΥΤΩΝ, ΚΑΠΕΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.


Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου δευτεροβάθμιου ή τριτοβάθμιου οργάνου που να παίρνει πολιτικές αποφάσεις, με συμμετοχή αντιπροσώπων, με εκλογικά μέτρα κλπ κλπ, τότε θα πρέπει να καταθέσουν την πρότασή τους ανοιχτά, να προτείνουν και ένα καταστατικό λειτουργίας του οργάνου αυτού το οποίο να ψηφιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (Πανελλαδικά; Παναθηναϊκά;...)  με ενισχυμένες απαρτίες και πλειοψηφίες. Όχι στα μουλωχτά και χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς να επιχειρούνται το καπέλωμα των Συνελεύσεων και ο εκφυλισμός των Συλλόγων.


ΥΓ1) Δε μας εξήγησαν οι εμπνευστές αυτής της πρότασης, τι θα γίνει με τους συλλόγους που ενδεχομένως  ψηφίσουν πλαίσια που δεν μιλούν για εκλεγμένους αντιπροσώπους με προαποφασισμένο εκλογικό μέτρο, αλλά παρ' όλα αυτά έχουν πάρει αποφάσεις αγώνα ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Αυτοί οι σύλλογοι θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο «Νέο Συντονιστικό» ή θα πρέπει να φτιάξουν δικό τους που να λειτουργεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο; Και πως θα «μπαινοβγαίνει» ο κάθε Σύλλογος από το ένα Συντονιστικό στο άλλο, από βδομάδα σε βδομάδα, ανάλογα με το πλαίσιο που θα ψηφίζει;


ΥΓ2) Αν θυμόμαστε καλά, όχι πριν πολλά χρόνια, στο κίνημα του 2006-07, και κάποιοι άλλοι (ΠΚΣ)  πρότειναν ακριβώς τα ίδια πράγματα για την «ανανέωση» του Συντονιστικού, αλλά οι ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ είχαν αντιταχθεί (και σωστά) σθεναρά στις «γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις» και τις «απεχθείς λογικές εκπροσώπησης» της ΠΚΣ. Αμνησία ή οπορτουνισμός (κοινώς κωλοτούμπα);


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σχόλια