Η καθημερινότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός και η νεολαία είναι εφιαλτική: εξαθλίωση, φτώχεια, υποδούλωση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνενοχή ΝΔ και ΛΑΟΣ παραδίνουν τα πάντα στους «προστάτες» ιμπεριαλιστές. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), υπέγραψαν το Μνημόνιο και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο, υποθηκεύοντας έτσι μαζί με τη χώρα και τον ίδιο τον λαό της. Μείωση των μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ακρίβεια, φοροεπιδρομή, κλείσιμο πανεπιστημίων, σχολείων και νοσοκομείων.
Εν μέσω μιας τέτοιας ιστορικών διαστάσεων επίθεσης που εξαπολύεται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών με πρόσχημα και μοχλό πίεσης την κρίση, στις 25 Αυγούστου ψηφίζεται ο νόμος Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ταχύτατη αντιμεταρρύθμιση-σοκ που αναπροσαρμόζει βίαια την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και η επίθεση. Θα σημάνει την συθέμελη διάλυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου όπως το γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές και την αντικατάσταση του από το «Πανεπιστήμιο του Μνημονίου». Ένα πανεπιστήμιο για «λίγους και εκλεκτούς» όπου τεράστια κομμάτια φοιτητών θα πεταχτούν έξω, και ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Όπου τα πτυχία δε θα υπάρχουν πια. Όπου κάθε έννοια «δημόσιου και δωρεάν» διαγράφεται και μετατρέπεται σε ατομικό προνόμιο. Όπου το Άσυλο τσακίζεται και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα καταδιώκονται ανελέητα. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση που χάραξε η Συνθήκη της Μπολόνια και ο νόμος της Γιαννάκου. Είναι το θανάσιμο χτύπημα στις κατακτήσεις ολόκληρων γενιών φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.


ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ-ΤΙΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ: ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

  • Αντικατάσταση του πτυχίου με τίτλους σπουδών
  • Σπάσιμο σπουδών σε 3 κύκλους: 1ος, 2ος(μεταπτυχιακές σπουδές) 3ος(διδακτορικό) που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση σπουδών σύντομου κύκλου (σα να λέμε 0,5ος κύκλος) που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες και είναι κάτι το …ενδιάμεσο.
  • Εισαγωγή των «γενικών» και «ειδικών» προγραμμάτων σπουδών για ακόμα μεγαλύτερη …ποικιλομορφία στις αποχρώσεις των αποφοίτων.
    Εν ολίγοις, μιλάμε για την πλήρη διάλυση του πτυχίου. Οι απόφοιτοι μυριάδων ταχυτήτων που θα προκύπτουν μέσα από αυτή τη σούπα θα είναι οι αυριανοί αναλώσιμοι ελαστικά εργαζόμενοι, άνεργοι, δια βίου περιπλανώμενοι. Θα έχουν εμπεδώσει ότι μέσα από μια ατομική διαδρομή πιστωτικών μονάδων να βγουν στη σύγχρονη ζούγκλα και τον ανταγωνισμό χωρίς να τους εξασφαλίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.
  •                                                                                       ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ - ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΘΑΡΥΝΣΗ ΑΠ'ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
    ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. 
  • Τα συγγράμματα θα παρέχονται δωρεάν σε … pdf.
  • Θεσπίζονται δίδακτρα (καθιερώνονται εν αρχή για το 2ο κύκλο σπουδών)
  • Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης.
  • Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
  • Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών.
  • Προβλέπεται αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα.
  • Εισάγεται ο θεσμός της «μερικής φοίτησης» για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα δίνοντας δυνατότητα αποφοίτησης στα έτη.
  • Αυστηροποιείται η διάρκεια του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες.
  • Μπαίνει για πρώτη φορά όριο αποτυχιών στην εξέταση των μαθημάτων. Ξεπέρασμα των 3 αποτυχιών συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή.
  • Ο κανονισμός προπτυχιακών σπουδών προβλέπει: υποχρεωτική παρακολούθηση παραδόσεων, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ.α.

  • ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΟΥΝ δεκάδες τμήματα και σχολές ανά τη χώρα που ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο!
                                                                                             ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ
  • Καταργούν το ΑΣΥΛΟ. Αυτήν την μεγαλειώδη κατάκτηση του λαϊκού κινήματος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και έπειτα. Το άσυλο των κοινωνικών αγώνων δέχεται σφοδρό χτύπημα σε μια προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να οχυρωθεί απέναντι στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα και την πάλη τους.
  • Θεσπίζονται «Συμβούλια» και «Συνήγοροι» δήθεν στην υπηρεσία του φοιτητή, ενώ προβλέπεται «συμβολική εκπροσώπηση» στα νέα όργανα διοίκησης σε ρόλο «συνενόχου» στη σκληρή πολιτική που θα αποφασίζεται σε βάρος όλου του φοιτητικού σώματος. Ακόμη παραπέρα, αμφισβητείται ανοιχτά η δυνατότητα των φοιτητών να οργανώνονται ανεξάρτητα από το κράτος και τους μηχανισμούς συνδιοίκησης-ενσωμάτωσής.
  • Καθίσταται απαγορευτική και «παράνομη» η λειτουργία των συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων και η υλοποίηση αγωνιστικών αποφάσεων. Για το σκοπό αυτό το Άσυλο εύκολα παραφράζεται σε «άσυλο απρόσκοπτης διεξαγωγής μαθημάτων» και «ελεύθερης λειτουργίας των οργάνων διοίκησης» να αποφασίζουν σκληρές πολιτικές δήθεν για το …καλό μας.
  • Ακόμη παραπέρα, ισοπεδώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης συλλογικών αγώνων, αφού χτυπιούνται τα συλλογικά συμφέροντα και η ενιαιότητα των πτυχίων, ενώ προωθείται η εξατομίκευση των σπουδών και η ανταγωνιστικότητα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντατικοποίησης που δε θα επιτρέπει «να σηκώσουμε κεφάλι».
                                                                                      ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ "ΠΑΡΑΦΩΝΙΩΝ"
      
  • Δημιουργία του «Συμβουλίου» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον
    οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ευθυγράμμιση στιςεπιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας.
  • Σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την εισαγωγή ιδιωτικών- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας.
  • Ταυτόχρονα, η όλη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο έντονα με τις ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου ενώ θα ενταθεί και η χρήση των εκπαιδευτικών υποδομών και η απομύζηση επιστημονικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 


Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.


Με μαζικούς παρατεταμένους αγώνες μέσα από τους Συλλόγους και τις Γενικές μας Συνελεύσεις θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και στο πλευρό του λαού θα δώσουμε σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας που λεηλατεί τις ζωές μας και υποθηκεύει το μέλλον μας. Δε θα γίνουμε η γενιά των «χαμένων δικαιωμάτων»! Δε θα γίνουμε οι σύγχρονοι δούλοι σε μια χώρα της υποτέλειας και της εξάρτησης! 



ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.




  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ- ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
  • ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ- ΔΝΤ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΟΛΟΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.




                                                                 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ- ΤΕΙ

Σχόλια