Κρήτη: Ηράκλειο- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Την ώρα που το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας ενδέχεται να κλείσει και να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση οι εστίες του ΤΕΙ στο Ηράκλειο αλλά και οι φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο, μειώνεται δραματικά και ο αριθμός των θέσεων για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου που δικαιούνται στέγαση στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, ο τομέας της στέγασης στο Ηράκλειο ήταν ανέκαθεν προβληματικός, καθώς δεν υπάρχουν εστίες και τη στέγαση των φοιτητών την αναλαμβάνουν διάφορα ξενοδοχεία.
Καθώς το κόστος ενός δωματίου στο οποίο μένουν 2 φοιτητές είναι τεράστιο (1200 ευρώ μηνιαίως), ο αριθμός των φοιτητών που «δικαιούνται» στέγαση είναι ήδη πολύ μικρός και σχεδόν αμελητέος συγκριτικά με τον αριθμό των φοιτητών που φιλοξενεί το Ηράκλειο.
Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές, καθώς διατίθεται ένα πολύ μικρό δωμάτιο για τη στέγαση 2 φοιτητών και επιπρόσθετα ένα από τα ξενοδοχεία έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο με κρυφές κάμερες σε δωμάτια και ύπαρξη όπλων στο χώρο του ξενοδοχείου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια του κάθε φοιτητή. Από το επόμενο έτος, όμως, έχει αποφασιστεί ότι στα πλαίσια της γενικότερης υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, ο αριθμός των φοιτητών που θα δικαιούνται στέγαση θα μειωθεί περαιτέρω και έτσι πολλοί φοιτητές θα μείνουν στο δρόμο. Για την ακρίβεια θα διατεθούν 30 δίκλινα δωμάτια (εκ των οποίων τα 10 για πρωτοετείς), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός δωματίων πέρυσι ήταν 58. Συγκεκριμένα, αποκλείονται άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα όπως 9.000 ευρώ ετησίως, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς κανένας με αυτό το εισόδημα δε μπορεί να συντηρήσει 2 σπίτια αλλά και να ζήσει, αυτός και η οικογένειά του. 
Σύμφωνα με απόφαση της συγκλήτου το ποσό που θα διέθετε το Πανεπιστήμιο αρχικά για την στέγαση των φοιτητών ήταν 612.112 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι παραπλήσιο με το διαθέσιμο ποσό του 2010 και μάλιστα εμπεριέχει και ένα επιπλέον ποσό για τους νέους πρωτοετείς φοιτητές. Αργότερα όμως πραγματοποιήθηκε Πρυτανικό Συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε ότι θα δοθούν μόνο τα 360.000 για την στέγαση των φοιτητών και ουσιαστικά ο αριθμός των φοιτητών που στεγάζονται ήδη θα μειωθεί στο μισό. Ταυτόχρονα θα μειωθεί και ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται σίτιση. Είναι προφανές ότι το Πανεπιστήμιο επιλέγει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα διαφορετικά και όχι για να παρέχει στέγαση στους φοιτητές, που σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης την έχουν ακόμη περισσότερο ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η επιπλέον υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και μπαίνει ένα ακόμα εμπόδιο για την απόκτηση πτυχίου σε πολλούς από εμάς, αυξάνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς στο χώρο της εκπαίδευσης.



Απαιτούμε:
  • Να μην χάσει τη στέγαση κανείς από τους φοιτητές που τη δικαιούταν μέχρι τώρα
  • Να δοθεί στέγαση στον ίδιο αριθμό πρωτοετών όπως κάθε χρόνο
  • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
  • Να δημιουργηθούν κανονικές εστίες στο Ηράκλειο μέσα στον επόμενο χρόνο

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας, Πέμπτη, 23/6 , 
11:00 π.μ. στο κτήριο της διοίκησης (δίπλα στην Ιατρική)

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Σχόλια