18 Μάη Φοιτητικές και Σπουδαστικές Εκλογές - Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥΣ


18 Μάη Φοιτητικές και Σπουδαστικές Εκλογές
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥΣ
Συνάδελφοι
Τις συνέπειες μετά την υπογραφή του Μνημονίου από την κυβέρνηση με τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές τη βιώνουμε στο πετσί μας. Βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε εργασιακά, σπουδαστικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών. Η ανεργία και η υποαπασχόληση καλπάζουν πλήττοντας ιδιαίτερα το πιο νεανικό και φρέσκο κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία. Οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται, αυξάνεται συνεχώς η φορολογία και η τιμή αγαθών πρώτης ανάγκης (μεταφορές, τρόφιμα, ρεύμα, νερό). Σχολεία και νοσοκομεία συγχωνεύονται και καταργούνται το ένα πίσω από το άλλο και τα μέχρι πρότινος κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία, υγεία ασφάλιση) μετατρέπονται σε προνόμια όσων μπορούν να πληρώσουν.
Παράλληλα, το σύστημα καταφεύγει σε άγρια κρατική βία και καταστολή. Οι ελευθερίες και τα στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται υπό διωγμό. Διαδηλώσεις, απεργίες, ακόμα και η απλή προπαγάνδιση της αντίστασης αιωρούνται στα όρια της νομιμότητας.

Ταυτόχρονα ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πραγματικότητα. Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους των αφεντικών τους, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες, με την απόλυση να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλάι πλάι με ΝΔ και ΛΑΟΣ (δηλαδή όλα τα ξενόδουλα και υποτακτικά κόμματα) ξεπουλούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα στα ξένα αρπακτικά της ΕΕ και του ΔΝΤ (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΑΘ-ΟΣΕ, λιμάνια, εκτάσεις γης, κλπ).
Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο των ευρωπαίων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών, που θα αποτελεί πεδίο άκρατης κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για αυτούς, έτσι ώστε να ξεπεράσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Η επίθεση όμως δεν έχει τελειωμό. Είτε με τα απανωτά μνημόνια, είτε με την αναδιάρθρωση του χρέους και την πτώχευση, οι συνθήκες ζωής μας χειροτερεύουν διαρκώς, οι ελευθερίες και τα δικαιώματά μας πετσοκόβονται. Όλο και πιο έντονα πλανιέται η απειλή της χρεοκοπίας, που σημαίνει ότι νέα μέτρα έπονται. Θέλουν να μας βαφτίσουν συνυπεύθυνους της όλης κατάστασης. Θέλουν να πείσουν το λαό ότι χρωστάει και πρέπει να πληρώσει. Ποιός χρωστάει σε ποιόν; Χρωστάει ο εργαζόμενος που δουλεύει σαν το σκυλί και αμείβεται με ψωροδεκάρες; Αυτοί που χρωστούν είναι οι ξένοι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αστική τάξη στο λαό από την κλεμμένη υπεραξία αιώνων. Ένα και μόνο χρέος έχουμε, και αυτό απέναντι στη ζωή και το μέλλον μας: ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Η πολιτική που προωθεί το Μνημόνιο επεκτείνεται και στην εκπαίδευση με ένα σύνολο μέτρων, νόμων, κατευθύνσεων: Νέος Νόμος-Πλαίσιο, συγχωνεύσεις- κλείσιμο σχολών, κατάργηση πτυχίων, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων. Στόχο έχει να τσακίσει τα δικαιώματά μας στις σπουδές, τη δουλειά και τις ελευθερίες ώστε να αποδεχτούμε το μέλλον του ελαστικού εργαζόμενου, υποταγμένου στο αφεντικό, χωρίς δυνατότητα συλλογικής σύγκρουσης μαζί του. Αν ψηφιστεί ο νόμος αυτός τίποτα δε θα μείνει ίδιο στους όρους σπουδών μας. Θέλουν να καταστήσουν την εκπαίδευση στην Ελλάδα υπόθεση μιας ελίτ, άπιαστο όνειρο για τη λαϊκή οικογένεια, που δε θα μπορεί να πληρώσει ΔΙΔΑΚΤΡΑ. Με λίγα λόγια οι σπουδές θα είναι απαγορευτικές για όσους προέρχονται από λαϊκές οικογένειες.
Η ζωή μας στο «νέο πανεπιστήμιο» θα είναι ακριβώς όπως αυτή στο σχολείο. Δηλαδή σπίτι-σχολή-σχολή-σπίτι-διάβασμα και μέχρι εκεί, καθώς οι σπουδές εντατικοποιούνται συνεχώς (αλυσίδες, προαπαιτούμενα όρια σπουδών (ν+2 έτη), υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και καθημερινά τεστάκια).
Σημαντικό χτύπημα στα φοιτητικές- σπουδαστικές καταχτήσεις είναι η κατάργηση της έννοιας του πτυχίου και κάθε ίχνους επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονταν άμεσα με αυτό. Θέλουν να μας προετοιμάσουν για την εργασιακή ζούγκλα που εκτρέφουν καθημερινά, ώστε να μη θεωρούμε εχθρό τον εργοδότη αλλά το συνάδελφό μας. Εισάγουν ταcredits και τον «ατομικό φάκελο προσόντων», ώστε να μη μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα συλλογικά στην εργασία. Θέλουν να περάσουμε στο συνεχές άγχος συλλογής προσόντων με την παρακολούθηση σεμιναρίων και άχρηστων κωλόχαρτων, που θα μας αφήνουν απογυμνωμένους μπροστά στον εργοδότη.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
Ό,τι τους φοβίζει θέλουν να το καταργήσουν. Γνωρίζουν ότι η πολιτική τους έχει ήδη βγάλει μαζικά τους φοιτητές στο δρόμο πολλές φορές στο κοντινό παρελθόν. Ξέρουν καλά ότι το μεγάλο όπλο του φοιτητικού κινήματος είναι η οργάνωσή του μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Τους τρομάζουν οι συνελεύσεις, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις. Γι’ αυτό μιλούν για “νομιμοποίηση” των συλλόγων από το κράτος με σκοπό την άμεση παρέμβασή του στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Θέλουν να απογυμνώσουν τους συλλόγους μας από τη δύναμή τους: Την αμεσοδημοκρατική και αγωνιστική ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών σε αυτούς, την πολιτικοποίηση και τη μαζικότητά τους. Θέλουν τους συλλόγους “μικρά κοινοβούλια” όπου λόγο θα έχουν κάποιοι εκπρόσωποι, όπου αρμόδιοι να αποφασίζουν για λογαριασμό μας θα είναι οι κάθε λογής πρόθυμοι συνομιλητές της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα προωθούν τα πειθαρχικά, την ποινικοποίηση των αγώνων και των αντιστάσεων, με αποκορύφωμα την οριστική κατάργηση του Ασύλου. Είτε εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και την τωρινή ελλιπή οργάνωση και επαγρύπνηση του φοιτητικού κινήματος, είτε στήνοντας στοχευμένες προβοκάτσιες, το σύστημα ένα στόχο έχει: Να τελειώνει οριστικά με το Άσυλο, που ως λαϊκή κατάκτηση στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες και τροφοδοτεί τις συνειδήσεις του λαού με τις αξίες της πάλης και του αγώνα για τα δικαιώματά του.
ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ!
ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!
Το μοναδικό όπλο των φοιτητών μπροστά στην επίθεση είναι η οργάνωση της πάλης τους μέσα από τα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Όργανα που δημιουργήθηκαν από την ίδια τη νεολαία, που τα υπερασπίστηκε με αγώνες και αίμα. Ε, λοιπόν δε θα τους τα χαρίσουμε! Όσο και αν προσπαθούν να χτυπήσουν το φοιτητικό συνδικαλισμό, τόσο οι δυνάμεις του συστήματος, όσο και της υποταγμένης αριστεράς, θα μας βρουν απέναντί τους. Γι’ αυτό το λόγο η μαζική συμμετοχή όλων μας και στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη, αποτελεί πρώτα και κύρια στήριξη και ισχυροποίηση των δικών μας οργάνων, των δικών μας δικαιωμάτων στο συνδικαλισμό και την οργάνωση, των δικών μας όπλων απέναντι στο σύστημα που θέλει να μας ωθήσει στην ατομική περιχαράκωση, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία των ατομικών αδιεξόδων. Αυτό εκφράζουν οι φοιτητικές εκλογές και όχι την εκλογή αντιπροσώπων που θα διεκδικήσουν “για εμάς χωρίς εμάς”.
Στις 18 Μάη
Καταδικάζουμε τους υποτακτικούς της εξουσίας, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που με λύσσα προσπαθούν να μας πείσουν να γίνουμε οι δούλοι του σύγχρονου μεσαίωνα που χτίζει το σύστημα. Που μας καλούν να γίνουμε πρόβατα επί σφαγή στο βωμό της μιζέριας και της εξαθλίωσης, της φτώχειας και του πολέμου που σπέρνει ο ιμπεριαλισμός και το κεφάλαιο.
Γυρίζουμε την πλάτη στην αριστερά της παραίτησης από το καθήκον του αγώνα, που εκφράζει η ΠΚΣ στήνοντας παραμάγαζα (ΜΑΣ) και φτύνοντας τους συλλόγους, για να δικαιολογήσει το φόβο της να συγκρουστεί με το σύστημα.
Γυρίζοντας την πλάτη στην αριστερά των αυταπατών και της υποταγής, που εκφράζει η ΑΡΕΝ, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν τελικά είναι με το κίνημα ή με το σύστημα, που φαντασιώνεται μία ανθρώπινη ΕΕ και έναν ιμπεριαλισμό-καπιταλισμό χωρίς αδικία και πολέμους.
Γυρίζοντας την πλάτη στο ρεφορμισμό της ΕΑΑΚ, που φαντασιώνεται ένα κίνημα, που κύριος ρόλος του θα είναι να κάνει προτάσεις αστικής συνδιαχείρισης της εκπαίδευσης του μνημονίου και της Ελλάδας της εξάρτησης.
Γυρίζοντας την πλάτη στην απογοήτευση του χώρου της αναρχοαυτονομίας, που χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στη δύναμη της μαζικής πάλης, και μπροστά στη φαινομενική παντοδυναμία του συστήματος, επιλέγει πρακτικές απελπισίας που αναπαράγουν τα αδιέξοδα και την ήττα.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν όλους τους φοιτητές ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ:
Υπέρ της μαζικής και ενεργητικής συμμετοχής στους φοιτητικούς συλλόγους για την αγωνιστική τους ανάκαμψη, ως μοναδικό δρόμο απάντησης στα προβλήματά μας.
Υπέρ της αντίστασης στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του πολέμου. Για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου
ΔΝΤ – ΕΕ – Κυβέρνησης.
Υπέρ της συστράτευσης του φοιτητικού κινήματος στο πλευρό του λαού που αντιστέκεται στην επίθεση του συστήματος.
Υπέρ της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, ενάντια στις ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στην εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό.
Υπέρ της αλληλεγγύης στους εξεγερμένους λαούς της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σχόλια