ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Σε σκληρή λιτότητα, ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας και απολύσεις μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της τρόικας. Την ίδια στιγμή που οι τσέπες των γονιών μας συνεχίζουν να αδειάζουν, που εργασιακά δικαιώματα αιώνων καταργούνται «μέσα σε μια νύχτα», που μας οδηγούν στην φτώχεια και στην υποδούλωση, η κυβέρνηση βιάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο πανεπιστήμιο που ξέρουμε. Έτσι με οδηγό την συνθήκη της Μπολόνια είναι έτοιμη να κατεβάσει ένα νέο νόμο για τα ΑΕΙ ΤΕΙ, σαν ένα μέρος του Μνημονίου στην εκπαίδευση, διαλύοντας πλήρως και τα τελευταία ψήγματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, κατασκευάζοντας ένα πανεπιστήμιο που θα έχουν πρόσβαση όλο και λιγότεροι, απαγορευτικό για την πλειοψηφία της νεολαίας.


Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολή και όχι σε τμήμα όπου θα υπάρχει προ­παρασκευαστικό έτος μέσα από το οποίο με συνεχείς εξετάσεις θα κατανέμονται οι φοιτητές σε κάποιο τμήμα της σχολής ενώ οι λιγότερο «τυχεροί» θα πετιούνται από την τριτοβάθμια αναζητώντας πιστω­τικές μονάδες σε σεμινάρια ή ιδιωτικά ιδρύματα, ή ακόμα χειρότερα θα μπαί­νουν στην αγορά εργασίας με τους χειρό­τερους όρους. Αυτό σε συνδυασμό με τις συγ­χωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων θα μειώσει δραματικά τους εισακτέους (μιλάνε για μείωση 50%) και θα διώξει εκατοντάδες σπουδαστές από τα πανεπιστήμια.


Εντατικοποιούν περισσότερο τις σπουδές και ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ! Αφού οι παρα­κολουθήσεις θα είναι υποχρεωτικές με εργασίες και τεστάκια καθ όλη την διάρκεια του εξαμή­νου και με προαπαιτούμενα μαθήματα από το ένα εξάμηνο στο άλλο, ενώ τα συμπιεσμένα όρια σπουδών και οι διαγραφές θα απειλούν ακόμα περισσότερους φοιτητές.
Τα προγράμματα σπουδών δεν θα είναι πλέον ενιαία αλλά ατομικά και ο κάθε φοιτητής θα επιλέγει ένα. Αυτό δεν θα αντιστοιχεί σε πτυχίο κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε ένα φάκελο με μονάδες(τα λεγόμενα credits) ανάλογα με τα μαθήματα τα οποία παίρνει. Έτσι μας υποτάσσουν από νωρίς στο μέλλον που μας περιμένει, στο αέναο κυνήγι μονάδων σε σεμινάρια επί πληρωμή, δηλαδή στην συνεχή κατάρτιση (δια βίου μάθηση) για να βρίσκουμε δουλειά περιορισμένου χρόνου χωρίς καθόλου δικαιώματα.

Δημιουργούν νέο μοντέλο διοίκησης με manager μέσα στις σχολές. Θεσπίζουν τα συμβούλια διοίκησης με την συμμετοχή ακαδημαϊκών αλλά και manager, τοπικών φορέων και μελών επαγγελματικών ενώσεων υπεύθυνους για την πλήρη λειτουργία των σχολών
δημιουργώντας χειρότερους όρους και καταστρατηγώντας την δημόσια δωρεάν παιδεία. Αφού με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στο δωρεάν βιβλίο, το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση και στέγαση. Και σε συνδυασμό με τον μηχανισμό της αξιολόγησης ανοίγεται πλέον ξεκάθαρα ο δρόμος για εξέταστρα και δίδακτρα, ενώ εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο και την ακόμα ευκολότερη εφαρμογή όποιων αντιδραστικών νόμων και διατάξεων θέλουν.
Απέναντι στην δημιουργία του συμβου­λίου προβάλλουν ενστάσεις το καθηγητικό κατεστημένο και οι διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου που όμως δεν έχει να κάνει με τα φοιτητικά συμφέροντα τα οποία χτυπιούνται αλλά με τα συντεχνιακά προνόμια που διατηρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα και που τώρα λιγοστεύουν. Όλοι αυτοί ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στους αγώνες του για καλύτερες συνθήκες σπουδών, για πτυχία με αξία.


Καταργούν το Άσυλο και χτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Γιατί για να τα περάσουν όλα αυτά, για να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται, πρέπει να κάμψουν και να καταστείλουν όλες τις αντιστάσεις. Δεν θέλουν να υπάρχει η έννοια της Γενικής Συνέλευσης, της ελεύθερης σκέψης, της κατάληψης, της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα. Μας θέλουν φοιτητές χειραγωγημένους και υποταγμένους για τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν. Για να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται με τους χειρότερους όρους χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Πρέπει λοιπόν να τα συζητήσουμε όλα αυτά, μέσα από τις Γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας και να πάρουμε αγω­νιστικές αποφάσεις. Γιατί δεν χωράει πλέον ο ατομικός δρόμος. Γιατί έχουμε χρέος! Έχουμε χρέος σαν νεολαία ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ και να γίνουμε η σπίθα που θαβγάλει και την υπόλοιπη κοινωνία στον δρόμο.


Για να γίνει το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Μνημονίου συνολικότερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!




ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ


Σχόλια