ΠΑΣΠ: Όταν πέφτουν οι μάσκες

Τα αυτονόητα έτρεξε να επιβεβαιώσει, με τις δηλώσεις του, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Σε συνέντευξη του τάχθηκε υπέρ του κειμένου διαβούλευσης για τον νέο Νόμο Πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας, λέγοντας μάλιστα ότι η ΠΑΣΠ έχει να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, για μερικά σημεία του κειμένου, για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει σκληρότερη(!) στάση.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το σύστημα χτυπάνε κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στις σπουδές, την δουλειά και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης και του… έργου της. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση του λαϊκού Ασύλου από τις σχολές του κέντρου της Αθήνας (με την μεταφορά τους αλλού), αλλά και την άρση του Ασύλου από τα Προπύλαια. Επίσης συμφώνησε απολύτως με τα σχέδια του Υπουργείου, για συγχώνευση και κατάργηση πολλών τμημάτων και σχολών της επαρχίας, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το πέταγμα στον δρόμο χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών. Αναφέρθηκε ακόμα και στον ορισμό ευρύτερων γνωστικών αντικειμένων, που θα καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, όταν την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας το βάζει σαν προτεραιότητα για να καταργήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το μόνο σημείο του κειμένου για το οποίο κρατάει επιφυλάξεις, είναι αυτό που αναφέρεται στα Συμβούλια Διοίκησης, αφού κάτι τέτοιο «μικραίνει την πίτα» της Συνδιοίκησης.

Επί της ουσίας ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τον ρόλο της ΠΑΣΠ μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δηλαδή τον ρόλο της κυβερνητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ.Έναν ρόλο που έχει παίξει πολύ καλά μέχρι τώρα (όπως αντίστοιχα και η ΔΑΠ), βάζοντας πλάτη στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και του συστήματος. Κάνουν τα πάντα για να περάσει η επίθεση με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Προσπαθούν να κρατήσουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές κλεισμένους στα σπίτια τους, μακριά από τους Συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες. Αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να μείνουν έξω από τις Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες μπορεί ο Σύλλογος να συνεδριάσει, να συζητήσει και να αποφασίσει.Στηρίζουν την επίθεση του συστήματος, εμποδίζοντας τους φοιτητές από το να πάρουν αγωνιστική απόφαση και να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Φάνηκε ξεκάθαρα το ποια συμφέροντα καλούνται να υπηρετήσουν και αυτά είναι του κεφαλαίου και όχι των φοιτητών. Άλλωστε όσο και αν χρησιμοποιούν μια «αγωνιστική» φρασεολογία, όσο και αν «τάζουν» αγώνες και κινητοποιήσεις, έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους στην κυβέρνηση. Το σύστημα ξέρει πως όταν καλέσει αυτές τις δυο παρατάξεις, θα βρει άξια στηρίγματα για να περάσει «αναίμακτα» τα σχέδια του.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Να μπουν μέσα στις Γενικές του Συνελεύσεις και να διεκδικήσουν τις κατακτήσεις τους. Πρέπει να εναντιωθούν στα δεκανίκια του συστήματος και να παλέψουν για το μέλλον τους. Να αγωνιστούν μαζικά για τα δικαιώματα τους στις σπουδές, την δουλειά και τις ελευθερίες.

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σχόλια