ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάδελφε πρωτοετή οι Αγωνιστικές Κινήσεις σε καλωσορίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είτε η σχολή που πέρασες ήταν η πρώτη σου επιλογή είτε όχι αυτό είναι ένας προσωπικός σου θρίαμβος. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά για την φοιτητική ζωή, τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένα όσο ακούγονται. Η αλήθεια είναι ότι ο φοιτητικός, σπουδαστικός κόσμος καθώς και όλη η κοινωνία δέχεται μια πρωτόγνωρη επίθεση από την πλευρά του συστήματος με φόντο την κρίση και με σκοπό την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων μας και των κατακτήσεών μας. Σε αυτή την επίθεση υπάρχουν δυο δρόμοι :ο δρόμος της υποταγής, της ηθελημένης τύφλωσης και του ατομικού συμφέροντος που θα προσπαθήσουν κάποιοι μπλε και πράσινοι “φίλοι” να σε βάλουν και ο δρόμος της αντίστασης απέναντι στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν στο πλευρό των υπολοίπων φοιτητών και της κοινωνίας μέσα από μαζικούς αγώνες. Έτσι σημαντική θα ήταν η αναφορά στα όργανα οργάνωσης και πάλης των φοιτητών.

Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών κάθε σχολή έχει τον δικό της φοιτητικό σύλλογο και μέλη του είναι όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν. Τα όργανά του είναι:

Γενική συνέλευση. Είναι το ανώτερο όργανο του φοιτητικού συλλόγου και το πιο αμεσοδημοκρατικό καθώς έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου όλα τα μέλη του. Ο καθένας συμμετέχοντας μπορεί να φέρει πολιτική πρόταση προς ψήφιση που ονομάζεται πλαίσιο. Το επιψηφιζόμενο πλαίσιο της Γενικής συνέλευσης είναι και απόφαση του Φοιτητικού συλλόγου.

Διοικητικό συμβούλιο. Αποτελείται από 11 έδρες οι οποίες μοιράζονται βάση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών. Υπάρχουν δυο τρόποι για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης .Είτε την καλεί το διοικητικό συμβούλιο είτε ο οποιοσδήποτε φοιτητής μαζεύοντας υπογραφές τις οποίες καταθέτει στο Διοικητικό συμβούλιο

ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ ,είναι τα πανελλαδικά συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών (ΑΕΙ) και των σπουδαστών(ΤΕΙ) αντίστοιχα. Τα οποία είναι ανενεργά εδώ και αρκετά χρόνια με κύρια ευθύνη των μεγάλων παρατάξεων (ΔΑΠ,ΠΑΣΠ).

Άσυλο: Το φοιτητικό άσυλο έχει κερδηθεί με αγώνες και προστατεύει τις φοιτητικές διαδικασίες διατηρώντας τες καθαρές από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις. Το άσυλο δεν οριοθετεί μόνο τον χώρο αλλά και τις διαδικασίες στις οποίες το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει. Γι’αυτό και γίνεται μεγάλη προσπάθεια κατάργησής του.

Με βάση το φοιτητικό κίνημα του 2006-07εναντια στο Νόμο Πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος αναπτύχθηκαν και επαναλειτούργησαν κάποια αλλά όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος .Αυτά είναι οι επιτροπές καταλήψεων των σχολών και τα διάφορα συντονιστικά, τοπικά και πανελλαδικά. Τα οποία με πυρήνα πάντα τις γενικές συνελεύσεις και τις αποφάσεις των συλλόγων προσπάθησαν να συντονίσουν τον αγώνα βρίσκοντας όμως στον αντίποδα του τις κυρίαρχες «αριστερές» παρατάξεις

Επίσης αξίζει να αναφερθεί και ο ρόλος της συνδιοίκησης αφού είναι το όργανο το οποίο περνάει τους νόμους των κυβερνήσεων μέσα στις σχολές έχοντας ωστόσο έναν «δημοκρατικό» μανδύα τριγύρω του, μιας και η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτά τα όργανα γίνεται δια αντιπροσώπευσης και ο λόγος τους είναι πάντα μειοψηφικός ΠΑΝΤΑ σε σχέση με αυτόν των καθηγητών, έτσι είναι σίγουρο πως οι νόμοι θα περάσουν ακόμα και αν αντιταχθούν όλοι οι φοιτητές σε αυτά τα όργανα .Η συνδιοίκηση λειτουργεί με την στήριξη των τριών μεγάλων παρατάξεων (ΔΑΠ,ΠΑΣΠ,ΠΚΣ)χωρίς ωστόσο να καταδικάζεται στην πράξη και από τις υπόλοιπες αριστερές φωνές μέσα στις σχολές. Άποψη των Αγωνιστικών Κινήσεων είναι πως το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πρέπει να οργανωθεί μέσα στους συλλόγους του με βάση την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου κόντρα στα όργανα που διαπλέκουν του φοιτητές και τους σπουδαστές με το κράτος απαξιώνοντας έτσι τα όργανα αυτά και αυτούς που συμμετέχουν σε αυτά.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είναι ένα σχήμα που παρεμβαίνει μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους με σκοπό την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα στις σχολές που θα βγάλουν την σπουδάζουσα νεολαία στο δρόμο της αντίστασης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της απέναντι σε αυτό το σύστημα που θέλει να της αφαιρέσει κάθε δικαίωμα σε σπουδές, δουλειά και ελευθερίες και να την μετατρέψει σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό βορά προς το κεφάλαιο και τις ορέξεις του δίνοντας μάχες τόσο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2006-2007 κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και του Νόμου Πλαίσιο, όσο και στον ξεσηκωμό της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008 μένοντας πάντα πιστοί στον δρόμο της αντίστασης έξω από λογικές συνδιαλλαγής με το σύστημα. Προωθεί την κοινή δράση με παρατάξεις και αγωνιστές που κινούνται στην ίδια λογική των αγώνων, προωθεί την αντιιμπεριαλιστική δράση κατά των πολέμων και των στρατιωτικών επεμβάσεων και στηρίζει τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, τις γενικές συνελεύσεις ειδικά στην συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή που θα πρέπει όλοι οι φοιτητές να στηρίξουν τους φοιτητικούς συλλόγους τους δίνοντας δυναμικά το παρόν σε αυτές μιας και οι συλλογικοί αγώνες είναι αυτοί που χτυπιούνται κάθε μέρα αλλά και οι μόνοι ικανοί για να μπορέσει η νεολαία και ο λαός να αντισταθεί.

  • ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
  • ΟΙ ΣΥΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ
  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΝΤ- ΕΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σχόλια